Πρόεδρος 2 επιτροπών συγκάλυψης – ανομίας!

Τεράστιες ευθύνες για τα στραβά μάτια στα πόθεν έσχες των βουλευτών, τα οποία υποτίθεται πως πρέπει να ελέγχει

Must Read

Το όνομα του Θανάση Μπούρα δεν είναι από τα πλέον δημοφιλή στο ευρύ κοινό. Ησύχως και αθορύβως καταφέρνει να εκλέγεται σταθερά βουλευτής δύο δεκαετίες. Με τα χρόνια εξελίχθηκε σε έναν από τους «ρολίστες-κλειδιά» της Ν.Δ. Δεν τοποθετείται σε υπουργεία, αλλά είναι ο «χρήσιμος άνθρωπος» στις πλέον κρίσιμες -κι απαραίτητες για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη– επιτροπές της Bουλής.

Με το χαμηλό προφίλ του δεν επιδιώκει να «κεντράρουν» πάνω του οι κάμερες. Εχει πικρή εμπειρία, άλλωστε, από την έκθεση στο γυαλί και το δημόσιο ξεμπρόστιασμα σε εκπομπή το 2007. Πόσοι, για παράδειγμα, γνωρίζουν ότι ο Θανάσης Μπούρας είναι ταυτόχρονα πρόεδρος τόσο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και της Επιτροπής Πόθεν Εσχες;

Στις δύο επιτροπές έπεσε ασυνήθιστα πολλή δουλειά πρόσφατα, με τα καραμπινάτα σκάνδαλα των υποκλοπών της πρωθυπουργικής ΕΥΠ και του Ανδρέα Πάτση. Ομως, η αποτελεσματικότητα των δύο, των οποίων ηγείται ο Μπούρας, δεν πείθει την κοινή γνώμη.

Για πάνω από δύο χρόνια η δράση του Πάτση ήταν γνωστή στους πάντες. Ολο αυτό το διάστημα, όμως, επιτρεπόταν στον Πάτση να πλουτίζει αναίσχυντα – από τους ίδιους τούς μηχανισμούς προστασίας της λειτουργίας των κοινοβουλευτικών θεσμών…

Οι δύο επιτροπές στις οποίες προεδρεύει ο Μπούρας αντιπροσωπεύουν την τελευταία γραμμή άμυνας των πολιτών απέναντι στη διαφθορά στο Κοινοβούλιο. Ομως, για όποιον μπαίνει στη Bουλή θέλοντας να κάνει την τύχη του, περνώντας κάτω από τη μύτη αποτελεσματικών ελέγχων, όπως ο Πάτσης, αποδεικνύεται τελικά ευτύχημα ότι ο Μπούρας είναι στο τιμόνι των επιτροπών αυτών.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από την Επιτροπή Πόθεν Εσχες για έναν νεόκοπο βουλευτή με οργιώδη κινητικότητα, πολύ πέρα από τα όρια. Το ίδιο συνέβη και με την ΕΥΠ του Μητσοτάκη, που ο Μπούρας ούτε καν τόλμησε να καλέσει στην Επιτροπή Διαφάνειας, έστω για τα μάτια του κόσμου.

Στη χθεσινή ανακοίνωση, προκειμένου να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη αδράνεια της Επιτροπής Πόθεν Εσχες, ο Μπούρας παραδέχθηκε ότι «κατά τον έλεγχο του Πάτση, μετά από καταγγελία για τη χρήση του 2019, εντοπίστηκαν από τον αρμόδιο ορκωτό λογιστή ανακρίβειες στην καταγραφή των συμμετοχών του και μη δηλωθείσα επένδυση».

Παρά ταύτα, τόνισε ότι «προσκομίστηκαν τα απαραίτητα παραστατικά στις εμπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις». Παραλείψεις εντοπίστηκαν και στη δήλωσή του για το 2020, αλλά «ο έλεγχος συνεχίζεται».

Το ερώτημα είναι γιατί η Επιτροπή Πόθεν Εσχες δεν κινήθηκε έγκαιρα για τις τρεις offshore στην Κύπρο και γιατί δεν ακολούθησε τον νόμο που απαγορεύει τέτοια επιχειρηματική δράση από βουλευτές. Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» για το 2020 έχουν λήξει από τον Φεβρουάριο. Πόσος ακριβώς χρόνος χρειάζεται στην επιτροπή του Μπούρα για να βγάλει άκρη με κάτι τόσο οφθαλμοφανές;

Ομως, «αυτό που φοβάσαι τελικά το παθαίνεις» λέει ένα γνωμικό. Ετσι και ο Μπούρας, όσο κι αν επιθυμεί να μην «τραβά» τους προβολείς, βλέπει συχνά τα φλας να έρχονται καταπάνω του.

Μέσα στο καλοκαίρι κατάφερε άλλη μια ακροβασία: Στο θέμα των υποκλοπών «φρόντισε» να θάψει στην Επιτροπή Διαφάνειας το μέγα και πλήρως αποδεδειγμένο σκάνδαλο κατασκοπίας εις βάρος 17 βουλευτών, πέντε δικηγόρων, αλλά και στελεχών της εφημερίδας μας. Το εξωφρενικό είναι ότι ανάμεσα στους 17 βουλευτές ήταν και ο ίδιος ο Μπούρας!

Τα αναδασωτέα

Οταν δεν αξιοποιεί την ευκαιρία ούτε καν επί προσωπικού, έστω για να μάθει ο ίδιος ποιος τον παρακολουθούσε, πώς είναι δυνατόν να εγγυηθεί τη σε βάθος διερεύνηση για την υποκλοπή ενός πολιτικού αντιπάλου, όπως ο Ανδρουλάκης, από το ίδιο το Μαξίμου;

Αφήσαμε για το τέλος το πιο χαρακτηριστικό συμβάν που «κυνηγά» μέχρι σήμερα την πολιτική πορεία του Μπούρα.

Το 2007, τότε βουλευτής Υπολοίπου Αττικής, προσκλήθηκε στο στούντιο της εκπομπής του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΑΝΤ1 με θέμα το χτίσιμο σε καμένες περιοχές. Στην αρχική του τοποθέτηση ο Μπούρας είπε: «Πρέπει να κηρύσσονται αμέσως αναδασωτέες οι καμένες περιοχές – η μη τήρηση του νόμου είναι ποινικό αδίκημα».

Ο Ευαγγελάτος τον ρώτησε: «Υπάρχει περίπτωση να ήρθε στο γραφείο σας κάποιος και να του υποσχεθήκατε ότι θα αποχαρακτηρίσετε καμένη δασική έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα για να σας ψηφίσει;» «Οχι» ήταν η κατηγορηματική απάντηση του Μπούρα.

Στη συνέχεια, όμως, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο Ευαγγελάτος αποκάλυψε ότι είχε στείλει «κρυφή» ρεπόρτερ στο γραφείο του Μπούρα για να του ζητήσει ρουσφέτι, παριστάνοντας ψηφοφόρο που ζητούσε αποχαρακτηρισμό σε καμένο, αναδασωτέο δάσος από τη μεγάλη φωτιά της Ραφήνας το 2005. Ο διάλογος:

Μπούρας: «Πρέπει να τελειώσει η ομηρία των συμπολιτών. Για να μπορεί να απελευθερωθεί η ιδιοκτησία. Πρέπει να τελειώνουμε».

Ρεπόρτερ: «Πιστεύετε, δηλαδή, ότι θα αποχαρακτηριστεί η περιοχή;»

Μπούρας: «Ετσι πιστεύουμε και θα προσπαθήσουμε. (…) Ποια είναι καμένα; Ας είναι. Εκεί έχουμε δάση να αναδασώσουμε. Δεν είναι ανάγκη εκείνο».

Αυτός είναι ο σημερινός πρόεδρος που έβαλε ο Μητσοτάκης στην Επιτροπή Διαφάνειας και στην Επιτροπή Πόθεν Εσχες για να μαθευτεί η αλήθεια για τις υποκλοπές του Μαξίμου και για το πρωθυπουργικό «πουλέν» στα ψηφοδέλτια του 2019 Ανδρέα Πάτση…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This