Σόφι ιν’τ Βελντ: Η αμείλικτη Ολλανδέζα, εφιάλτης για Μητσοτάκη

Δεν πιστεύει τίποτα απ’ όσα της είπε η κυβέρνηση για τις υποκλοπές και ζητάει την άμεση συνδρομή της Europol, μετά τις αποκαλύψεις ονομάτων

Must Read

Το κουτόχορτο που ταΐζει η ελληνική κυβέρνηση για τις υποκλοπές βρίσκει αρκετούς «προθύμους» εντός συνόρων, ειδικά στα ΜΜΕ. Στην Ευρώπη, όμως, δεν καταπίνεται εύκολα. Η Σόφι ιν’τ Βελντ αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος «εξωτερικός» μπελάς για τον Μητσοτάκη.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της PEGA δεν έχει πειστεί απ’ όσα άκουσε από τον Γεραπετρίτη στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Το πόρισμα της επιτροπής της για τις υποκλοπές αναμένεται σκληρό.«Καλώ τον πρωθυπουργό και το Κοινοβούλιο να αποχαρακτηρίσουν τα απόρρητα έγγραφα, έψαξα και βρήκα ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα» κατακεραυνώνει η ιν’τ Βελντ, καταρρίπτοντας το παραπλανητικό κυβερνητικό αφήγημα.

Οταν η Ολλανδέζα πληροφορήθηκε την προχθεσινή λίστα του «Documento» με τα ονόματα των «33», είπε: «Πρέπει να ασφαλιστούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, διότι οι άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει να διαγράφουν μηνύματα, να πετούν τα κινητά τους στη Μεσόγειο. Οπότε πρέπει να μπει στην υπόθεση η Europol αμέσως». Εκανε, μάλιστα, και μια πολύ σημαντική παρατήρηση, δείγμα της οξυδέρκειάς της: «Στη λίστα υπάρχουν υπουργοί, όπως ο Δένδιας. Είναι μέλος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Με τους συναδέλφους του λαμβάνουν αποφάσεις. Αποφάσεις που λαμβάνονται σε σχέση με τον πόλεμο».

Χαρακτήρισε «βλακώδες» το ειρωνικό tweet της Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ είχε θερμό επεισόδιο με τη Βόζεμπεργκ, όταν η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. τής επιτέθηκε για να καλύψει την κυβέρνηση. Η ιν’τ Βελντ έβαλε στο κάδρο και τον Λοβέρδο, δηλώνοντας ότι «υπάρχει ένα προφανές κίνητρο εδώ» για το γεγονός ότι ο βουλευτής είχε δείξει πρόθυμος για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Αν, βέβαια, νικούσε τον (παρακολουθούμενο) Ανδρουλάκη στη μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Αναμφισβήτητα η ιν’τ Βελντ είναι σκληρό καρύδι. Η PEGA θα υποβάλει την αναφορά της εντός των ημερών, πιθανότατα αύριο, και αναμένεται να είναι καταπέλτης για την ελληνική κυβέρνηση. Το πόρισμα της συγκεκριμένης επιτροπής θα παίξει κομβικό ρόλο και για την προσφυγή του Ανδρουλάκη στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Αμείλικτη

Η διαδρομή της Σόφι ιντ Βελντ στην Ευρωβουλή δείχνει ότι πρόκειται για μια αμείλικτη πολιτικό που δεν λυγίζει από τις πιέσεις. Εχει καταφέρει να κάνει εχθρούς, υπερασπιζόμενη με πάθος το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Κάποτε της κόλλησαν την ταμπέλα «το πίτμπουλ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής».

Το Politico την είχε χαρακτηρίσει το 2010 «φιλελεύθερη σταυροφόρο». Δεν διστάζει να ενοχλεί και να κάνει άβολες ερωτήσεις, πράγμα που δεν της απέφερε πολλούς φίλους, αλλά της εξασφάλισε λαμπρή καριέρα στην Ευρωβουλή. Δεν είναι καθόλου απολογητική κι ας εκνευρίζει κάποιους. «Είμαι μανιώδης, αλλά αυτό είναι το στιλ μου. Μερικές φορές πρέπει να επιδιώξεις συμβιβασμό και αρμονία, αλλά κάποιες φορές δεν πρέπει να φοβάσαι να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους», έχει δηλώσει.

Ανέλαβε τον κρίσιμο ρόλο της εισηγήτριας PEGA. Η συγκεκριμένη επιτροπή συστάθηκε από το ευρωκοινοβούλιο στις 10 Μαρτίου 2022 με σκοπό τη διερεύνηση παραβάσεων ή κακής διοίκησης κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. σε σχέση με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων υποκλοπών, όπως το Pegasus και το Predator. Η PEGA έχει 38 μέλη και κάθε φορά που ολοκληρώνει την έρευνά της υποβάλει τελική έκθεση.

Στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ

Η ιν’τ Βελντ ασχολείται εδώ και χρόνια με ζητήματα προσωπικών ελευθεριών. Το 2008 υπέβαλε μήνυση κατά του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ζητώντας πληροφορίες για στοιχεία που είχαν συλλεχθεί και αφορούσαν την ίδια. Πρόκειται για το Μητρώο Ονόματος Επιβάτη, δηλαδή τα στοιχεία που καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων του συστήματος κρατήσεων για όσους κάνουν αεροπορικό ταξίδι. Αυτή η κίνησή της την είχε βάλει στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.

Την επόμενη χρονιά δικαστήριο της Ουάσινγκτον αποφάσισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν υποχρεούται να εξηγήσει στην ιν’τ Βελντ γιατί πρέπει να υποβάλλεται σε πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας όταν επισκέπτεται τις ΗΠΑ. Συνέχισε με πείσμα, όμως. Τον Ιούλιο 2009 η Ιντ Βελντ κατέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας πρόσβαση σε έγγραφα σχετικά με τη νομική βάση της συμφωνίας Ε.Ε. – ΗΠΑ για τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε. θα διαβίβαζε στις ΗΠΑ πληροφορίες για Ευρωπαίους πολίτες μέσω SWIFT. Το Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. έκρινε ότι η ευρωβουλευτής έπρεπε να αποκτήσει μερική πρόσβαση στα έγγραφα, όμως το Συμβούλιο Υπουργών λογόκρινε τα αρχεία!

Στις 19 Απριλίου 2021 η Σόφι ιν’τ Βελντ είχε στείλει επιστολή προς τον Μητσοτάκη και τον υπ. Δικαιοσύνης Τσιάρα με θέμα τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Η επιστολή στάλθηκε για λογαριασμό της Ομάδας Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (DRFMG) και ζητούσε «πιο ενδελεχή και γρήγορη έρευνα». Προέτρεψε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό και τον υπ. Δικαιοσύνης να ζητήσουν τη συνδρομή της Europol. Ενάμιση χρόνο μετά η έρευνα δεν έχει προχωρήσει βήμα.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 η ιν’τ Βελντ έγραψε ένα tweet ξεφωνίζοντας την κυβέρνηση στην Πολωνία, επειδή χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπίας ως εργαλείο για να κατασκοπεύει και να εκβιάζει επικριτές και αντιπάλους. «Η άρνηση της πολωνικής κυβέρνησης να συναντήσει την PEGA είναι ντροπιαστική», ανέφερε η ευρωβουλευτής. Για την ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει σχηματίσει καλύτερη γνώμη: «Αυτή η αλλοπρόσαλλη ιστορία με τον Ανδρουλάκη, που η παρακολούθησή του ήταν νόμιμη, αλλά πολιτικά μη σοφή, είναι σκουπίδι»…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1963 στην Ολλανδία, στο Βόλενχοβε των 4.000 κατοίκων. Σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο Λέιντεν. Είναι μέλος του ευρωκοινοβουλίου ανελλιπώς από το 2004, με το κόμμα των Δημοκρατικών 66, και α’ αντιπρόεδρος της ομάδας ALDE (Συμμαχία Φιλελευθέρων – Δημοκρατών για την Ευρώπη), ενώ συμμετέχει στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Είναι, επίσης, μέλος της αντιπροσωπίας στη μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Ε.Ε. – Τουρκίας και η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA. Εχει εργαστεί ως μεταφράστρια, ενώ μιλάει και ελληνικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This