Ενόχλησε η έκθεση PEGA για τις υποκλοπές – Ξαφνικό «μάζεμα» από τον πρόεδρο της επιτροπής

Προσπαθεί να «σώσει» τον Μητσοτάκη ο πρόεδρος της PEGA και μέλος του ΕΛΚ

Must Read

Θύελλα έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το προσχέδιο της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, το οποίο «δείχνει» το Μαξίμου ως υπεύθυνο για τις παρακολουθήσεις υπουργών, βουλευτών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

Λίγη ώρα μετά την συνέντευξη Τύπου της PEGA, ο επικεφαλής της επιτροπής και μέλος του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γερόν Λέναρς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ληφθεί υπόψιν το προσχέδιο, καθώς δεν πρόκειται για το τελικό κείμενο.

«Δεδομένων των πολυάριθμων ερωτήσεων που λαμβάνω όσον αφορά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της εισηγήτριας της PEGA Sophie in’ t Veld, θα ήθελα να διευκρινίσω τα ακόλουθα, προκειμένου να αποφύγω οποιαδήποτε σύγχυση όσον αφορά τις διαδικασίες της επιτροπής μας.

Η εισηγήτρια παρουσίασε ένα προσχέδιο έκθεσης. Δεν πρόκειται για την τελική μορφή του κειμένου και στο σημείο αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί ως έκφραση των συμπερασμάτων ή της θέσης της εξεταστικής επιτροπής στο σύνολό της. Όλα τα μέλη της επιτροπής PEGA θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τροπολογίες επί του σχεδίου έκθεσης. Μόνο η τελική έκθεση και οι συστάσεις της εξεταστικής επιτροπής, όπως εγκριθούν στο τέλος της περιόδου που ορίζει η εντολή μας, αντιπροσωπεύουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο σύνολό του» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Γερόν Λέναρς και πρόσθεσε:

Οι συζητήσεις σχετικά με τα πορίσματα της επιτροπής μας θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής μας, όπου όλες οι πολιτικές ομάδες μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για όλες τις σχετικές πτυχές του έργου μας».

Ο συντονιστής της επιτροπής, ο οποίος φαίνεται να κινείται σε άλλη γραμμή από τα υπόλοιπα μέλη της PEGA, επιχειρεί να βγάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την δύσκολη θέση. Άλλωστε, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «δεν βρέθηκαν αποδείξεις διαφθοράς, ή αυταρχικές πρακτικές όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία αλλά χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια».

«Κόλαφος» οι αναφορές για τη χώρα μας

Υπενθυμίζεται ότι εισηγήτρια της PEGA, Σόφι ιντ Βελτ έκανε λόγο για ευρωπαϊκό ζήτημα και τονίζει ότι η κατάσταση σχετικά με την χρήση λογισμικού παρακολούθησης πρέπει να διευκρινιστεί επειγόντως, λόγω των εκλογών που θα διεξαχθούν το 2023.

«Όλα τα κράτη χρησιμοποιούν το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας για να επικαλεστούν το απόρρητο και να μη δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις προς τους ενδιαφερόμενους» ανέφερε και τόνισε ότι οι κυβερνήσεις αρνούνται να δώσουν στοιχεία στην επιτροπή, επικαλούμενες θέματα εθνικής ασφάλειας: «Μη δίνοντας στοιχεία δεν μπορεί να γίνει διερεύνηση» τόνισε.

Αναφερόμενη στον Μητσοτάκη, η Σόφι ιντ Βελτ σημείωσε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει να ρίξει φως στην υπόθεση Ανδρουλάκη και Κουκάκη. Δεν ξέρω αν μέχρι να ολοκληρωθεί η δική μας έρευνα θα έχει προχωρήσει και η υπόθεση στην Ελλάδα».

«Οι αρχές θα έπρεπε να έχουν δείξει μεγαλύτερη εγρήγορση στη διερεύνηση των υποκλοπών, έπρεπε να έχει γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία» σημείωσε ενώ σχολίασε ότι ενδέχεται να έχουν ήδη καταστραφεί στοιχεία.

«Η μεγάλη εικόνα δείχνει πως υπάρχει μια κατάσταση που δύσκολα μπορεί να την αρνηθεί κανείς. Οι αρχές, η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνουν ο,τι πρέπει και να ενθαρρύνουν τη βοήθεια της europol. οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν το καθήκον τους» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δείτε επίσης: «Κόλαφος» η έκθεση της PEGA για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Αιχμές για την ακεραιότητα των εκλογών

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This