Παράλυση έφερε ο νόμος Κεραμέως – Κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τραγέλαφος! Χωρίς πρύτανη επί δύο μήνες τρία πανεπιστήμια

Must Read

Έχουν περάσει δύο μήνες από τις εκλογές για τα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης και τρία πανεπιστήμια –Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας– παραμένουν χωρίς πρύτανη, με το αυτί της υπουργού Παιδείας να μην ιδρώνει καν.

Είναι φανερό, λένε οι γνωρίζοντες, ότι ο νέος νόμος της Νίκης Κεραμέως για τα πανεπιστήμια άρχισε ήδη να αποφέρει «καρπούς», ήτοι ακυβερνησία και παράλυση με το καλημέρα, αφού τα αποτελέσματα ήταν η υποβάθμιση, η συρρίκνωση και εν τέλει η παράδοση των δημόσιων πανεπιστημίων στις θεοποιημένες δυνάμεις της διαβόητης αγοράς.

Η προφανής ανωμαλία εκδηλώνεται γιατί σύμφωνα με το νομοθετικό τερατούργημα Κεραμέως ο πρύτανης δεν εκλέγεται πλέον απευθείας από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά από το εκάστοτε συμβούλιο διοίκησης, που αποτελείται από έξι εσωτερικά μέλη και πέντε εξωτερικά. Τα πέντε εξωτερικά μέλη επιλέγονται από τα έξι εσωτερικά, όμως σε περίπτωση ισοψηφίας η ψηφοφορία παρατείνεται αενάως έως ότου προκύψει πλειοψηφία!

Οπως αναφέρει η Επιτροπή Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, «ακόμη κι αν επιλεγούν τα εξωτερικά μέλη, όπου έχουμε δει ήδη υποψηφιότητες με ανύπαρκτο επιστημονικό υπόβαθρο σε πολλές περιπτώσεις, τα προβλήματα του νέου νόμου θα εμφανιστούν σε άλλα ζητήματα. Οπως στην περίπτωση όπου τα πέντε εξωτερικά μέλη, προσεταιριζόμενα ένα εσωτερικό και αναδεικνύοντάς το πρύτανη, να μπορούν να διοικούν τα πανεπιστήμια, με μειοψηφία τα υπόλοιπα πέντε εσωτερικά μέλη που θα έχουν εκλεγεί με την ψήφο όλων των πανεπιστημιακών του ιδρύματος. Ή να εκλέγεται πρύτανης ο τελευταίος σε ψήφους από τα έξι εσωτερικά μέλη. Τραγελαφικές καταστάσεις, με τα πανεπιστήμια να διοικούνται από τοπικούς “Νταβέληδες”, κλινικάρχες, ενδεχομένως διαπλεκόμενους επιχειρηματίες που δυσκολεύεται κανείς να καταλάβει το όψιμο ενδιαφέρον τους για τα πανεπιστήμια».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This