Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

«Μετωπική» στη Βουλή για τις υποκλοπές

Μητσοτάκης και Τσίπρας δίνουν ραντεβού την Πέμπτη, οπότε εισάγεται το περιβόητο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ. Κόκκινο πανί η διάταξη που βάζει «ταφόπλακα» στη διερεύνηση της υπόθεσης παρακολούθησης του Ανδρουλάκη

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το… ματς κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για τις υποκλοπές, με τον πρωθυπουργό να απολογείται -επιτέλους- για τα έργα και τις ημέρες του παράκεντρου που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κατά πολιτικών αντιπάλων, υπουργών της κυβέρνησής του, δημοσιογράφων, αλλά και επιχειρηματιών.

Οι δυο άντρες δίνουν ραντεβού στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, όποτε εισάγεται το περιβόητο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελεί τη θεσμική απάντηση στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς καλύπτει τα νομικά κενά που υπάρχουν.

Μπορεί το νομοσχέδιο Γεραπετρίτη – Τσιάρα να κατατέθηκε στη Βουλή ελαφρώς διαφοροποιημένο σε σχέση με την εκδοχή της διαβούλευσης, ωστόσο δεν έχουν ικανοποιηθεί τα βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει πως όχι μόνο επί της ουσίας νομιμοποιούνται οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, αλλά και πως μπαίνει οριστική ταφόπλακα στη διερεύνηση της υπόθεσης της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Κι αυτό διότι με το νομοσχέδιο προτείνεται η ενημέρωση του θύματος της παρακολούθησης μετά την πάροδο τριών ετών από την παύση της και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση. Επιπλέον, η διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Αντιπαράθεση

Το παραπάνω άρθρο είναι το βασικό σημείο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς, όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου αλλά και η Χαριλάου Τρικούπη, οι εκλογές θα γίνουν χωρίς να έχει πέσει φως στην όλη υπόθεση.

Η κυβέρνηση αντιτείνει πως η τριετία είναι «ο βέλτιστος χρόνος», επιμένοντας μέχρι τέλους στη διάταξη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υποστήριξε πως αντλούνται οι καλύτερες δυνατές πρακτικές από την Ευρώπη, λέγοντας πως σε χώρες όπως η Ισπανία και η Αγγλία δεν προβλέπεται καν ενημέρωση του θιγόμενου.

Υπεραμύνθηκε δε των βελτιώσεων που προέκυψαν μετά τη διαβούλευση που αφορούν, ανάμεσα στα άλλα, τον περιορισμό του ορισμού των «λόγων εθνικής ασφάλειας» για την άρση του απορρήτου, αλλά και τον εξορθολογισμό του καταλόγου των εγκλημάτων που δικαιολογούν άρση του απορρήτου (εγκλήματα ιδιαίτερης απαξίας).

Ακόμη, συστήνεται Ενοποιημένο Κέντρο Αναφοράς Κυβερνοασφάλειας με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να εμφανίστηκε ανοιχτός σε ενδεχόμενες αλλαγές, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως οι βασικές διατάξεις θα παραμείνουν ως έχουν, με ελάχιστες ίσως διαφοροποιήσεις που δεν θα αλλάζουν όμως την ουσία.

Η Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον για δύο βασικούς λόγους. Αφενός για τη μετωπική, όπως αναμένεται, σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από τόσες εβδομάδες αναμονής.

Επίκαιρες ερωτήσεις

Ούτε μία, ούτε δύο, συνολικά πέντε επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσε στον πολιτικό του αντίπαλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει για την υπόθεση των υποκλοπών, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου πάντοτε αρνιόταν, λέγοντας πως όλα θα ειπωθούν στην Ολομέλεια, κατά την ψήφιση του επίμαχου σχεδίου νόμου.

Η ώρα αυτή έφτασε. Αφετέρου τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στη συζήτηση στη Βουλή και λόγω του εσωκομματικού προβλήματος της Νέας Δημοκρατίας.

Η ακρόαση του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την περασμένη εβδομάδα στάθηκε αφορμή για να αναδειχθεί σε όλο της το μεγαλείο το η σοβούσα κρίση στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τη Ν.Δ. να προχωρά σε αδιανόητες μεθοδεύσεις προκειμένου να μη φανεί η διαφοροποίηση του Κώστα Τζαβάρα και της Ολγας Κεφαλογιάννη.

Στη μεν περίπτωση του βουλευτή Ηλείας το Μαξίμου αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να τον «παραιτήσει» και να τον βγάλει εκτός της συνεδρίασης προκειμένου να μη σταθεί εμπόδιο στα «γαλάζια» σχέδια, που δεν ήταν άλλα από τη συνέχιση της συγκάλυψης. Και ο Κώστας Τζαβάρας, βεβαίως, προκάλεσε συζητήσεις με τα μπρος πίσω του.

Από τη μία υποστήριξε πως έκανε πίσω προκειμένου να μην πάει κόντρα στο κόμμα του και του δημιουργήσει προβλήματα, και από την άλλη, μετά την επίμαχη συνεδρίαση δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως δεν ήταν άρρωστος, όπως γράφτηκε, και πως απλώς δεν ήθελε να οπισθοχωρήσει από το πιστεύω του και γι’ αυτό δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Αραγε, τι θα ψηφίσει ο Κώστας Τζαβάρας σε ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία που θα αιτηθεί η αντιπολίτευση επί του νομοσχεδίου;

Πονοκέφαλος για το Μαξίμου η στάση της Κεφαλογιάννη

Οσο για την Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία επίσης έχει εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες της επί των κυβερνητικών χειρισμών στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τασσόμενη -μεταξύ άλλων- ανοιχτά κατά του απορρήτου, η Ν.Δ. φρόντισε την περασμένη εβδομάδα να μη διαφανεί τυχόν διαφοροποίησή της. Κι αυτό διότι, μέσω ενός αν μη τι άλλο εμπνευσμένου τρικ, η ψηφοφορία για τη μυστική συνεδρίαση και τη βίαιη προσαγωγή των επιχειρηματιών που δεν προσήλθαν στη Βουλή έγινε μόνο διά εγέρσεως όσων συμφωνούσαν με την πρόταση της αντιπολίτευσης και κάπως έτσι δεν αποτυπώθηκαν τα «κατά» και τα πιθανόν «παρών». Οι προβολείς πλέον στρέφονται σε ενδεχόμενη παρέμβαση της Ολγας Κεφαλογιάννη στη συζήτηση, αλλά και στην ψήφο της, αν ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία.

Πάντως, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβερνώσας παράταξης να κλείσει, μέσω της συζήτησης του νομοσχεδίου, το θέμα των υποκλοπών. Οπως λένε «γαλάζια» στελέχη, με την ψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας των Γεραπετρίτη – Τσιάρα θα μπει τελεία, καθώς θα δοθούν οι όποιες απαντήσεις από την κυβερνητική πλευρά. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου πάντως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο ή μάλλον χωρίς τον Τύπο, που επιμένει να αναζητεί την αλήθεια και να κάνει αποκαλύψεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την πρώτη Κυριακή για να αναδείξει επόμενο ηγέτη τον Μητσοτάκη, περιμένει ο Γεραπετρίτης

Στην ΕΡΤ μίλησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με κυρίαρχο θέμα τις εκλογές, προχωρώντας...

Κατρούγκαλος σε Λοβέρδο: «Θέλετε να πάτε με τη ΝΔ; Να πάτε!»

Σκληρή απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο έδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος με αφορμή την επίθεση του...

Αντί να δώσει εξηγήσεις, κουνάει το δάχτυλο ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Μιλώντας για σκευωρίες και μεθοδεύσεις, ο Τάκης Θεοδωρικάκος εμφανίστηκε με δήλωσή του εξαπολύοντας επίθεση...

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζεται» – Δεν το είπε για τον Ανδρουλάκη!

Ανακυκλώνει ο Ανδρέας Λοβέρδος την συζήτηση για τους εκβιασμούς μέσω των υποκλοπών, λέγοντας ότι...

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι Κρητικοί, καθώς σύμφωνα με τα...

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για την αποχή από τις ψηφοφορίες στη...

Πυρά εξαπέλυσαν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 με αφορμή την ανακοίνωση του Αλέξη...

Κουμουνδούρου: «Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek Mafia στη Δικαιοσύνη, επί ΝΔ αθώα και αναβαθμισμένη»

«Οι πολίτες που άκουγαν υποσχέσεις για ασφάλεια βλέπουν και συγκρίνουν: Επί ΣΥΡΙΖΑ η Greek...

«Γνήσιο εκφραστή του τραμπισμού» αποκάλεσε τον Τσίπρα ο Οικονόμου

Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε την διάλυση της Βουλής και εκλογές...

Το πρόβλημα της Ντόρας Μπακογιάννη που έπεσε θύμα παρακολούθησης

Κάνοντας μια μικρή αναφορά στο θέμα των υποκλοπών το οποίο έχει προκαλέσει πολιτικό «σεισμό»,...

Αυτοί είναι οι νέοι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης και ο αντιστράτηγος Γεώργιος...

«Βόμβα» Τσίπρα: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές

Αποχωρεί από όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτός από αυτήν για το κόμμα Κασιδιάρη

Ελεύθερος αφέθηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος

Συνελήφθη μετά από μήνυση παρουσιαστή

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΠΑΣΟΚ: Όμηρος ο Ανδρουλάκης;

Στα «χαρακώματα» βρέθηκαν χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι όσο πλησιάζουμε στις κάλπες ο...

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ο πιο αδύναμος κρίκος για την κυβέρνηση

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είναι ακόμα μια φορά στο επίκεντρο, ξανά για αρνητικό λόγο. Ο...

Fuel pass: Στον κόσμο του ο Γεωργιάδης!

Μια ανάσα από τα 2 ευρώ βρίσκεται και πάλι η τιμή της βενζίνης, με...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σοκ στη Φλώρινα: 48χρονος πατέρας κατέρρευσε και πέθανε σε χιονοδρομικό κέντρο!

Tεράστια αναταραχή επικράτησε χθες στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου,...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας – Ήταν συγκυβερνήτης του μοιραίου Phantom

Τραγωδία στην Ανδραβίδα - Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 31χρονο κυβερνήτη
spot_img

NEWSROOM