Για πρώτη φορά στο Καζακστάν Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

Από την Αστάνα έστειλε μήνυμα και στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας

Must Read

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγιεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Τ. Μουχτάρ είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο οποίος είναι και ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας που επισκέπτεται το Καζακστάν και σε αυτό το σημείο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

«Είμαι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τη χώρα σας, για αυτό και είμαι πολύ περήφανος… Το 2021 είχαμε τις πρώτες διμερείς πολιτικές και προξενικές διαβουλεύσεις, στην Αθήνα. Προσβλέπουμε στον επόμενο γύρο στο Καζακστάν. Και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, τον Οκτώβριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Φραγκογιάννης, ηγήθηκε της ελληνικής αντιπροσωπείας εδώ στην Αστάνα, για την 5η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας – Καζακστάν», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος των συναντήσεών του.

Μάλιστα αποτέλεσμα των συναντήσεων είναι ότι οι Αρχές του Καζακστάν ανταποκρίθηκαν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας να ανοίξουν Επίτιμα Προξενεία σε δύο πόλεις με σημαντική ελληνική παρουσία, όπως είναι το Αλμάτι και το Ακτάου, ενώ υπογράφηκε και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Διπλωματικών Ακαδημιών.

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία στο σύστημα του ΟΗΕ και σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σας στις προσπάθειές μας να γίνουμε μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026», συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Και συνεχίζοντας τόνισε: «Υπάρχουν πολλά περιθώρια για τη βελτίωση των διμερών εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Και μπορούμε να εστιάσουμε στην ενέργεια, την ενεργειακή απόδοση, τη γεωργία, τον τουρισμό, τις κατασκευές και το εμπόριο προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Παράλληλα έστειλε μήνυμα και στην Άγκυρα αναφέροντας «ο αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός από τη Διεθνή Κοινότητα στον 21ο αιώνα. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σταθερού και ευημερούντος κόσμου».

Αναφερόμενος δε στο Κυπριακό υπογράμμισε ότι «χρήζει λύσης βασισμένης στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συμβατής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This