Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Ο Χαρακόπουλος στο Ευρωκοινοβούλιο για την σημασία της Χριστιανικής παράδοσης

Καυτηρίασε την ιδεοληπτική εμμονή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, που επιχειρεί να απαλείψει κάθε αναφορά στο χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Δεν μάσησε τα λόγια του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος που, ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Ταυτότητα: Αναζητώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και τη σχέση τους με τη Χριστιανική Παράδοση», που διοργανώθηκε στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Αυστριακό Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Lucas Mandl και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε στην εισήγησή του:

«Η συνάντησή μας γίνεται σε μια αρνητικά φορτισμένη περίοδο για την Ευρώπη. Στο κέντρο της ΕΕ, αποκαλύπτονται σκάνδαλα, που εμπλέκουν ευρωπαίους αξιωματούχους, ρίχνοντας βαριές σκιές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι αυτό της επανασύνδεσης της ηθικής με την πολιτική. Ώστε να αποκτήσει και η πολιτική το κύρος που έχει απωλέσει. Και βεβαίως τα κόμματα πρέπει να περνούν από ψιλό κόσκινο τους υποψηφίους που προτείνουν στους πολίτες, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί τα πρόσωπα στα οποία εμπιστεύονται θέσεις ευθύνης. Η συζήτηση, λοιπόν, για την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών της Ευρώπης είναι και μια συζήτηση για την επανασύνδεση της ηθικής με την πολιτική».

Καυτηρίασε ακόμη το γεγονός ότι «η Τελική Έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης δεν περιέχει ούτε μια αναφορά στον χριστιανισμό ή στην χριστιανική παράδοση, που είναι μέρος του τρόπου ζωής εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών. Ούτε καν αναφορά στη “θρησκευτική κληρονομιά”, που υπήρχε στο σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος.

Εμείς, ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ήδη, από την εξαγγελία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης το 2019, σπεύσαμε να τοποθετηθούμε. Στείλαμε επιστολές σε ευρωπαίους αξιωματούχους, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με αρκετούς εξ αυτών, αλλά και εκπροσώπους εκκλησιών, οργανώσαμε συσκέψεις για τη σημασία της ανάδειξης της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης, εκπονήσαμε κείμενα. Τελικώς, στις διαδικασίες της Διάσκεψης δεν προσκλήθηκαν θρησκευτικές οργανώσεις ή Εκκλησίες».

Ο Έλληνας βουλευτής δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «ένας τέτοιος αποκλεισμός από τον διάλογο μπορεί να χαρακτηριστεί αντιδημοκρατικός και μεροληπτικός. Τέτοιες πρακτικές, που περιορίζουν τον πλουραλισμό στη διατύπωση των απόψεων, με σαφή προκατάληψη εναντίον κάποιων από αυτές, προκαλούν εύλογες αντιδράσεις. Διότι δεν πρόκειται για μειοψηφικές ομάδες που επιδιώκουν να προβάλουν τα αιτήματά τους. Αντιθέτως, μιλούμε για πλειοψηφίες λαών, που διατηρούν την χριστιανική τους πίστη: ορθόδοξη, καθολική, ευαγγελική. Άνθρωποι που ενστερνίζονται τις χριστιανικές αξίες, τις οποίες θεωρούν ότι είναι και θεμελιώδες τμήμα των ευρωπαϊκών αξιών».

Και συνέχισε ακόμη πιο αιχμηρός αναφέροντας: «Ωστόσο, εμφανίζεται μια απρόσωπη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που με ιδεοληπτική εμμονή επιχειρεί να απαλείψει κάθε αναφορά στο χριστιανικό παρελθόν της Ευρώπης, κάθε στοιχείο ανάδειξης των χριστιανικών αξιών. Και δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην αποξένωση των λαών από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και υποσκάπτει το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Το μόνον μέλλον που εγγυάται την ελευθερία και την ευημερία των λαών της Ευρώπης.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει τη σύγκληση Διάσκεψης των ευρωπαϊκών οργάνων για την Αναθεώρηση των Συνθηκών της ΕΕ μας δίνει την ευκαιρία να μοιραστούμε τις θέσεις μας με όσους επηρεάζουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να συμπεριληφθεί στο τροποποιημένο κείμενο που θα προκύψει τουλάχιστον μια σαφής αναφορά στις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γεωργιάδης ομολογεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην τραγωδία των Τεμπών αλλά ο καθηρημένος...

«Δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε τι συμβαίνει» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης

Η συνάντηση Δένδια με τον Αντόνιο Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...

Ψυχρολουσία για τον Μητσοτάκη η δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ – Μόλις το 27% θέλει αυτοδύναμη...

Όλες οι κυβερνήσεις υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση στους σιδηροδρόμους, σύμφωνα με το 51% των ερωτηθέντων, όμως τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη για την εθνική τραγωδία έχει η ΝΔ, σύμφωνα με το 28%

Τι συζήτησε ο Τσίπρας με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης

Συνάντηση με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, είχε ο...

Ακραία κρατικά φαινόμενα: 4.000 πολιτικά αεροσκάφη πετούν στα τυφλά!

Τα Τέμπη, η κορυφή ενός θανατηφόρου παγόβουνου - Χωρίς ραντάρ στα νησιά, χωρίς σχέδιο στις πυρκαγιές, χωρίς στρατηγική στις παγίδες των Τούρκων στο Αιγαίο

Για το μέλλον της… ανθρωπότητας μίλησε ο Παπανδρέου στο βρετανικό κοινοβούλιο!

Ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα σε μνημόνιο και υποθήκευσε το μέλλον της χώρας...

Οριστικό: Αύριο στις 11:00 οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη για την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει αύριο Παρασκευή 17/3, στις 11:00, στο Υπουργείο Εργασίας...

Κυβίστηση για… ολυμπιακό μετάλλιο από Οικονόμου: «Ο Πρωθυπουργός γνώριζε»!

«Γνώριζε λοιπόν και αναγνώρισε και τη δική μας ευθύνη έμπρακτα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις»! - Αδιανόητη κοροϊδία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - Πλάσαρε και το νέο αφήγημα

Τσαπανίδου: «Η ΝΔ κάνει την ευθύνη μπαλάκι και την πετάει στους προηγούμενους»

Στον ΣΚΑΪ μίλησε το πρωί η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, η...

Ο «ουρανοκατέβατος» που δεν φταίει για τίποτα

Στον μπλε φάκελο του Καραμανλή και στην προεκλογική του ομιλία οι αποδείξεις ότι ήξερε τα πάντα από το 2019 για τα τρένα-καρμανιόλα

Ο Κουρτζίδης διαψεύδει τον Μπογδάνο

Χθες, όταν ξέσπασε η «θύελλα» στον πολιτικό χώρο που κινείται το κόμμα ΠΑΤΡΙΔΑ του...

Ο Κωνσταντινόπουλος διαφημίζει το… ηθικό πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ

Επιχειρώντας να «τσιμπήσει» κάτι το ΠΑΣΟΚ από την δημοσκοπική κατρακύλα της κυβέρνησης, άρχισε τις...

Γερουλάνος: «Φτάνει επιτέλους με αυτό το τσουβάλιασμα ευθυνών που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη!»

«Η Κυβέρνηση πορεύεται με την γραμμή: «Ό,τι καλό έγινε είναι δικό μου, ό,τι κακό...

Τέμπη: Πόρισμα για την τραγωδία σε ένα μήνα ανακοίνωσε ο Γεραπετρίτης

Ότι η διερεύνηση για το δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον...

Θα είχε «παραιτηθεί» ο Τσίπρας αν ήταν στη θέση του Ντογιάκου – «Όταν βρέθηκα...

Την πρόθεση του να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί εξέφρασε ο πρόεδρος...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός ΣΚΑΪ ο Νίκος Μουτσινάς μετά την συγκλονιστική παρέμβαση για τα Τέμπη

Το δυστύχημα στα Τέμπη δεν άφησε ανεπηρέαστο κανέναν πολίτη...

Αγγελική Ηλιάδη: Πήγε ουρλιάζοντας στο σχολείο των γιων της

Ευτυχισμένη μητέρα επειδή μεγαλώνει δύο αγόρια δήλωσε η Αγγελική...

Master Chef: To Twitter ξέσπασε κατά της Πωλίνας

Στο τεστ δημιουργικότητας η Μαρία Μπέη έδωσε το μειονέκτημα...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποχώρησε από την εκπομπή της Σοφίας Αλιμπέρτη

Η επιστροφή της Σοφίας Αλιμπέρτη στην τηλεόραση είναι γεγονός....

Οργή Κυριάκου κατά συνεργατών: Σταματήστε να με παρουσιάζετε ως «βλαμμένο»

Δεν άντεξε άλλο ο Κυριάκος με την επικοινωνιακή διαχείριση...

Στο… κελί ο Τάσος Νούσιας

Σας έλειψε; Επιστρέφει δριμύτερος! Ο Τάσος Νούσιας έδωσε το...

Λάκης Λαζόπουλος: Φεύγει ένα τρένο (Επεισόδιο 12ο)

Ο Λάκης Λαζόπουλος, αποκλειστικά στο newsbreak.gr, κάθε Τετάρτη στις...

Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες σε απόγνωση πωλούν τα ακίνητά τους για «ψίχουλα»

Σε απόγνωση βρίσκονται εδώ και λίγο καιρό οι ιδιοκτήτες...

NEWSROOM