Πρόταση μομφής: Υπήρξε, τελικά, νικητής στη σφοδρή σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα εντός Βουλής;

O πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αναδείχτηκε σε «πρόσωπο της ημέρας», με τον πρωθυπουργό να φτάνει στο σημείο να τον κατηγορεί ανοιχτά για συνεργασία με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Must Read

Η σημερινή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ήταν όσο σφοδρή αναμενόταν, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν εκ νέου και μετά από αρκετό καιρό τα ξίφη τους, με αφορμή, αυτή τη φορά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό.

Φαινομενικά, το γεγονός ότι, τελικά, η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκε, καθώς 156 βουλευτές (όλοι από το κυβερνόν κόμμα) την καταψήφισαν, την ώρα που οι 143 βουλευτές της αντιπολίτευσης την ψήφισαν, αποτελεί απόδειξη πως νικητής της αντιπαράθεσης ήταν ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, τα δύο πρώτα κόμματα του κοινοβουλίου «μεταφράζουν» διαφορετικά τα όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της.

Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για ομολογία του κ. Τσίπρα ότι ο ίδιος έδωσε τα ονόματα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο και σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, αναφέροντας ονόματα τα οποία δεν περιέχονταν στην επιστολή του πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής. Σημειώνει δε ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί από την αρχή με απολύτως θεσμικό τρόπο, ενώ, παράλληλα, επιμένει ότι κερδισμένο από τη συζήτηση στη Βουλή βγήκε το κυβερνών κόμμα.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει δικαιωμένος, καθώς σύμφωνα με την Κουμουνδούρου ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από την επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται και στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον κ. Ράμμο, μέσω της οποίας ζητούσε να γίνει έρευνα για συγκεκριμένα ονόματα. Τονίζει, μάλιστα, ότι αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη Βουλή στο διάλογο που είχε σε έντονο ύφος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού.

Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι, πλέον, η καταψήφιση της πρότασης μομφής από όλους τους γαλάζιους βουλευτές μετατρέπει το «σκάνδαλο Μητσοτάκη» σε «σκάνδαλο ΝΔ».

Όλη η κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με τις υποκλοπές ανέφερε ότι η επιστολή Ράμμου δεν αναφέρει τα έξι ονόματα που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι οι παρακολουθήσεις των στελεχών του στρατού έγιναν λόγω εξοπλιστικών.

«Παρακολουθούσατε την ηγεσία του Στρατού για τα 15 δισ. εξοπλιστικά, θα ελεγχθεί και το τελευταίο ευρώ από τη ροή χρήματος», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει ότι από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα τοποθετήθηκε «ευθέως ενώπιον του πολίτη του ελληνικού λαού». «Έχουμε συζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα το θέμα των υποκλοπών με αφορμή και τη νομοθετική πρωτοβουλία που έφερε η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί. Οι απόψεις μου κρίνονται, αλλά, πάντως, εγώ δεν κρύβομαι και σίγουρα δεν έχω πάθει αφωνία», προσέθεσε.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε υπογραμμίσει ότι πρόκειται «για μία προφανή συνταγματική και θεσμική εκτροπή. Δεν μπορείτε να αρνείστε ότι συμβαίνει να παριστάνετε τον ανήξερο και δεν μπορείτε, γιατί το σκοτάδι που κάνατε τα πάντα για να επιβάλλεται, τελικά νικήθηκε. Γιατί η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της φάνηκε τελικά πολύ πιο ανθεκτική απ’ όσο μπορούσατε να φανταστείτε. Και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε: «Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έγιναν πρώτα στα δικά σας ΜΜΕ. Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο που έγραφε απόρρητο και τον κάνατε φέιγ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, εάν στην επιστολή που σας ενεχυρίασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εάν υπήρχαν τα ονόματα που μας είπατε. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν; Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα, τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος στην επιστολή που έλαβα από τον κ. Ράμμο πως ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε, ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς».

Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, η παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά παραδεκτή. «Υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία και άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των φίλτρων όταν πρόκειται για πολιτικά πρόσωπα. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης, την έρευνα σε βάθος ανέλαβε τόσο η δικαιοσύνη και υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων και όλα θα φανούν στο τέλος. Όμως προσέξτε η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κατόπιν, στηλίτευσε τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκε ο κ. Τσίπρας από την ΑΔΑΕ: «Όπως έχετε ομολογήσει κι εσείς, η έκθεση του Ράμμου συντάχτηκε κατόπιν αιτήματος σας και το οποίο, λέει, εμπλουτίστηκε με άλλα στοιχεία. Προβλέπεται πουθενά αυτή η διαδρομή; Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ρητά πως η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο της τήρησης των όρων και της διαδικασίας της άρσης του απορρήτου χωρίς να εξετάζει την κρίση των αρμοδίων δικαστικών αρχών».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι ήξεραν για τις παρακολουθήσεις. «Προφανώς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι παρακολουθήσεις είχανε γίνει και γνωρίζατε ότι είχαν γίνει γιατί εσείς παραγγείλατε κύριε Μητσοτάκη. Εσείς ήσασταν ο εντολέας των παρακολουθήσεων. Προτιμήσατε την φυγή από μία απάντηση. Γνωρίζετε τα πάντα και έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού», είπε χαρακτηριστικά.

«Μέσα στον πανικό σας ή μέσα στις αλαζονεία σας κάνατε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς προκειμένου να συγκαλύψετε. Τόσο που να μοιάζει τελικά η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης», πρόσθεσε, ενώ, στη συνέχεια, ανέφερε πως «δεν πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δεν θα το επιτρέπατε να συμβεί. Δεν πρόκειται για κάποιο ρυπαρό δίκτυο, πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, πρόκειται για ένα μοντέλο διακυβέρνησης που δεν το έστησε κανένας άλλος πέρα από εσάς τον ίδιο και μάλιστα επαναλαμβάνω με σχέδιο από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης σας.»

Κλείνοντας, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μαθήματα πατριωτισμού εσείς όχι σε εμάς, διότι πατριωτισμός και δημοκρατία σε αυτό τον τόπο ιστορικά πήγαιναν χέρι – χέρι και δεύτερον ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων δεν θα μείνει δίχως να ελεγχθεί, θα ερευνήσουμε όλες τις αποφάσεις και τις ροές του χρήματος».

«Ο πρίγκιπας που νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς είναι πια γυμνός, ακριβώς επειδή γνωρίζετε ότι η ενοχή σας δεν αμφισβητείται και ότι το μόνο που σας μένει είναι μια απόπειρα απονενοημένου συμψηφισμού και έρχεστε και μας λέτε δύο μέρες τώρα ότι “εντάξει εμείς δεν είμαστε αθώοι αλλά ούτε κι εσείς είστε”. Δεν είμαστε ίδιοι. Θέλετε να κάνετε συγκρίσεις, δεν έχω καμία αντίρρηση», τόνισε ο κος Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει και στην υπόθεση Novartis, λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ οργάνωσε τη σκευωρία της Novartis και τώρα κάνει πως δεν ξέρει δεν ξέρει τον “Μάξιμο Σαράφη”, που αγάπησε ως μάρτυρα, αλλά αγνοεί τώρα ως κοινό απατεώνα. Εσείς θα κάνετε μάθημα στη Νέα Δημοκρατία για ζητήματα κράτους δικαίου; Πάει πολύ κύριε Τσίπρα, έχετε πολύ βεβαρημένο ιστορικό».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Ράμμος επιβεβαίωσε στον κ. Τσίπρα ότι και τα έξι πρόσωπα βρισκόταν σε επίσημη παρακολούθηση

Σκληρή απάντηση στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, ότι δηλαδή ο Χρήστος Ράμμος στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς δεν περιείχε ονόματα όσων παρακολουθούνταν, έδωσαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν πως ο κ. Ράμμος απαντούσε σε αίτημα του κ. Τσίπρα, στο οποίο περιλαμβανόταν τα ονόματα των κ.κ. Χατζηδάκη, Φλώρου, Λαλούση, Διακόπουλου, Λάγιου και Αλεξόπουλου, «επιβεβαιώνοντας πως και τα 6 πρόσωπα, για τα οποία έκανε αίτηση ο κ. Τσίπρας βρίσκονταν σε επίσημη παρακολούθηση από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη με την υπογραφή της κας Βλάχου “για λόγους εθνικής ασφαλείας, στην πρώτη περίπτωση από τον Νοέμβριο του 2020 ως τον Ιούνιο του 2021 και στη δεύτερη κατηγορία περιπτώσεων συνολικά από τον Ιούλιο του 2020 ως τον Μάιο του 2022”».

ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ονόματα τα οποία δεν περιέχονταν στην επιστολή του κ. Ράμμου

Απάντηση στη διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ για τα έξι υπό παρακολούθηση ονόματα από την ΕΥΠ, δίνει η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της, όπου σημειώνει πως ο κ. Τσίπρας «ανέφερε στη Βουλή ονόματα που δεν περιεχόταν στην επιστολή Ράμμου».

«Ύστερα από την αμήχανη στάση στην οποία βρέθηκε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και την επιβεβαίωση ότι η επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου δεν περιείχε ονόματα, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσαν την ανάγκη να δώσουν στη δημοσιότητα, επιστολή του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ράμμο, από τις αρχές Δεκεμβρίου στην οποία ο κ. Τσίπρας κατέγραφε ονόματα», σημειώνει η ΝΔ και συνεχίζει, αναφέροντας ότι «αποδεικνύουν, λοιπόν, με τον πιο επίσημο τρόπο ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε ονόματα στον κ. Ράμμο πριν από οποιαδήποτε έρευνα της ΑΔΑΕ κι όχι ο κ. Ράμμος προς τον κ. Τσίπρα. Ο κύριος Τσίπρας παραπλάνησε το Κοινοβούλιο, αναφέροντας ονόματα τα οποία δεν περιέχονταν στην επιστολή του κ. Ράμμου».

«Αλήθεια, πώς έφτασαν τα ονόματα αυτά στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ; Πώς ήταν σε γνώση του κ. Τσίπρα οι συγκεκριμένοι τηλεφωνικοί αριθμοί των προσώπων αυτών; Μέσω ποιας ακριβώς διαδρομής; Μήπως από τα ρυπαρά δίκτυα; Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση έχει κινηθεί από την αρχή με απολύτως θεσμικό τρόπο όπως φάνηκε και σήμερα στη Βουλή. Κι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στα χέρια της οποίας βρίσκεται πλέον η υπόθεση», καταλήγει η Νέα Δημοκρατία.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραγωδία στην Κρήτη: «Ο 33χρονος είχε τις αισθήσεις του όταν τον πήρε το ασθενοφόρο»

Η οικογένεια είχε χάσει πριν από λίγα χρόνια ακόμη ένα παιδί

More Articles Like This