Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης – Σκληρή αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την επιστολή Ράμμου

Must Read

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κατέθεσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά από τις τρομερές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, 156 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας, ενώ 143 βουλευτές ψήφισαν υπέρ.

Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, ενώ απουσίαζε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης.

Nωρίτερα, κατά την έναρξη της ομιλίας του Αλέξης Τσίπρας έθεσε το ερώτημα αν  ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένοχος ή βλαξ. «Ας δεχθούμε ότι είστε μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Τασούλας τον διέκοψε λέγοντας «θα ήθελα αυτές τις εκφράσεις να τις ξανασκεφτείτε».

Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε με οξύτητα στον πρόεδρο της Βουλής. «Επιχειρήσατε επί μέρες να μείνουν όλα στο σκοτάδι. Δεν θα επιχειρήσετε να με λογοκρίνετε. Να με προστατεύσετε από την οχλαγωγία. Από τους βουλευτές που δεν ενοχλούνται ΄που έχουν ένα πρωθυπουργό υποκλοπέα. Είναι δημοκρατικό μου δικαίωμα», τόνισε. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά από το βήμα της Βούλης στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στην πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. και ο Αλ. Τσίπρας του απάντησε: «σας ευχαριστώ».

Λίγο αργότερα ο Αλ. Τσίπρας χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν έχω την διάθεση να υπονοήσω ότι ο πολιτικός μου αντίπαλος, ο πρωθυπουργός της χώρας είναι μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας. Δεν είναι βλαξ. Είναι όμως ένοχος».

«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης. Κύριε Μητσοτάκη, έξι μήνες τα κάνατε όλα. Ότι περνούσε από το χέρι σας κάνατε για να αποφύγετε αυτή τη στιγμή. Συγκαλήψατε, εκβιάσατε, τρομοκρατήσατε, παρανομήσατε, όλα τα κάνατε.

Και να όμως που παρόλα όσα κάνετε. Σήμερα είστε πάλι εδώ, ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια που επιχειρήσατε εδώ και έξι μήνες να κρύψετε στο σκοτάδι. Ενώπιος ενωπίω με τον ελληνικό λαό που ζητάει εξηγήσεις. Για μια πρωτοφανή σε βάθος και σε έκταση παραβίαση του κράτους δικαίου. Για μια πρωτοφανή θεσμική και Συνταγματική εκτροπή. Που πλέον δε μπορείτε να αρνείστε ότι συνέβη. Δε μπορείτε να παριστάνετε τον ανήξερο.

Γιατί σήμερα δεν έχετε περιθώριο να δώσετε θολές απαντήσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες. Σήμερα υπάρχουν αποδείξεις. Αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους. Και απέναντι σε αυτές τις αποδείξεις αλλά και στη θλιβερή στάση σας εδώ και έξι μήνες, χρωστάτε εξηγήσεις. Τη τελευταία φορά που βρεθήκαμε, αν θυμάστε, το βάλατε στα πόδια. Αν δεν απαντήσετε θα είναι μια ομολογία ενοχής.

Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε πως δεν υπήρξε παρακολούθηση τους Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και του υπουργού Εργασίας, Ενέργειας τότε, λήξατε τη συνεδρίαση.

Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε τουλάχιστον ότι αν αποδειχθεί ότι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις θα αναλάβετε την ευθύνη και θα παραιτηθείτε, προτιμήσατε την ταπείνωση. Τρέξατε προς την έξοδο. Προφανώς γιατί γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι οι παρακολουθήσεις είχανε γίνει και το ξέρατε γιατί εσείς τις παραγγείλατε. Και προτιμήσατε τη φυγή και τη ντροπή από μια ξεκάθαρη δέσμευση.

Γνωρίζατε τα πάντα και έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού, όπου βρισκόσασταν. Στις συνεντεύξεις, στη Βουλή, παντού. Ψέμα πάνω στο ψέμα. Και μια τεράστια απόπειρα συγκάλυψης. Άλλη μια κακοποίηση του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της αλήθειας. Κάνατε ότι μπορεί κανείς να φανταστεί προκειμένου να συγκαλύψετε. Τόσο που να μοιάζει η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάληψης. Διότι για να τη πετύχετε επιχειρήσατε να υποτάξετε θεσμούς με θεμελιώδη σημασία για τη δημοκρατία. Όπως ο θεσμός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με την επίκληση του απορρήτου, με απειλές φυλάκισης και βέβαια με τη σπίλωση, ή πιο σωστά τη δολοφονία χαρακτήρα, όσων παρόλα αυτά επέμειναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτους του αδίκου.

Από τη στιγμή που η δημοσιογραφική έρευνα σας συνέλαβε επ’ αυτοφώρω, αντί να επιδείξετε τη στοιχειώδη πολιτική αξιοπρέπεια και να αναλάβετε τις ευθύνες σας, είτε να παραιτηθείτε, όπως θα συνέβαινε σε κάθε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, είτε να υποδείξετε, έστω, τους ενόχους και να τους οδηγήσετε στη δικαιοσύνη, εσείς επιλέξατε να συνεχίσετε τον δρόμο της εκτροπής. Να μετατρέψετε τον δικό σας φόβο σε λάσπη, τρόμο και χειραγώγηση. Σε επίθεση με κάθε μέσο κατά της αλήθειας. Σε δολοφονία, τολμώ να πω, της αλήθειας.

Και το μόνο που καταφέρατε τελικά είναι να είστε σήμερα δυο φορές ένοχος. Γιατί τα γεγονότα βοούν, κύριε Μητσοτάκη. Δε πρόκειται για κάποιο λάθος που αν το γνωρίζατε δε θα το επιτρέπατε να συμβεί. Πρόκειται για σχέδιο καλά οργανωμένο. Δε πρόκειται για ρυπαρό δίκτυο. Πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Δε πρόκειται για μια αστοχία. Πρόκειται για μοντέλο διακυβέρνησης. Που δεν έστησε κανένας άλλος, πέραν από εσάς τον ίδιο, από την πρώτη μάλιστα μέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου.

Δική σας απόφαση ήταν να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξατε τον νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ΕΥΠ κάποιος που έχει τα κριτήρια.

Δική σας απόφαση ήταν να ορίσετε τον έμπιστο ανεψιό σας στον έλεγχό της.

Δική σας απόφαση ήταν να προωθήσετε τη κα Βλάχου ως εισαγγελέα της.

Δική σας απόφαση ήταν να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μαθευτεί ποτέ την αλήθεια.

Δική σας απόφαση ήταν να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.

Δική σας απόφαση ήταν να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο.

Δική σας απόφαση και ντροπή ήταν η χυδαία και άθλια επίθεση στης Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστή, επειδή επιτέλεσε το Συνταγματικό του καθήκον.

Τι απ’ όλα αυτά αλήθεια μπορείτε να αρνηθείτε;

Εσείς δεν είπατε ψέματα για την υπόθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Ανδρουλάκη; Δεν μας είπατε στην αρχή ότι είναι μπλεγμένος με θέματα κατασκοπίας με την Κίνα και την Ουκρανία; Δικές σας ήταν γιατί είστε αδίστακτος. Δεν διστάσατε να αφήσετε ρετσινιά κατασκοπία και εθνικού κινδύνου για τον αρχηγό του τρίτου κόμματος.

Εσείς δε μας είπατε μετά πως η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, αλλά ήταν λάθος;

Εσείς δε απειλήσατε με κάθειρξη όσους πούνε την αλήθεια;

Εσείς δεν απειλήσατε τους δημοσιογράφους ότι θα πάνε στον εισαγγελέα;

Εσείς δεν μας απειλούσατε ότι εμείς οφείλουμε να προσκομίσουμε στοιχεία;

Δε μας μιλούσατε για μύθους του Αισώπου;

Θα απαντήσετε;

Σας είχα κατηγορήσει για έλλειμα θάρρους και πλεόνασμα θράσους. Και σας είπα ότι είναι δειλία για έναν πρωθυπουργό να κρύβεστε πίσω από τον ανιψιό του. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν. Κάποτε υπήρξε ένα ερώτημα σε εφημερίδα. Ένοχος ή βλαξ. Επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή. Αν αυτό, όμως, από μόνο του δεν πιστοποιεί ότι η χώρα έχει σε κρίσιμες στιγμές επικεφαλής έναν επικίνδυνο άνθρωπο, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Γιατί η στάση σας μπορεί να έχει γίνει ανέκδοτο. Όμως το ανέκδοτο αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία και την πατρίδα. Γιατί ακόμη και αν δεχθούμε ότι δεν γνώριζε, ότι δεν είχε ιδέα τι διέπραξαν από το Μέγαρο Μαξίμου ο ανιψιός και ο εκλεκτός διοικητής της ΕΥΠ.

Αλήθεια, όταν τον Αύγουστο αποπέμψατε όταν τους αποπέμψατε, δεν μιλήσατε μαζί τους; Δε μάθατε ποτέ τι είχαν διαπράξει; Δεν τους ρωτήσατε; Ή μήπως επικαλέστηκαν και σε σας το αγαπημένο σας απόρρητο; Μήπως σας είπαν «δεν θα σας πούμε, είναι απόρρητο».

Ο κ. Δεμίρης που πήγε εκεί στην ΕΥΠ, δεν τα βρήκε τα ατοπήματα; Η κ. Βλάχου που υπέγραψε διατάξεις δεν ενημέρωσε τον κ. Δεμίρη; Και παραμένει στη κρίσιμη θέση της; Τυχαίο κι αυτό, ε;

Δε σας είπανε ποτέ για τη παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη και λέγατε «πώς είναι δυνατόν έναν άνθρωπο που τόσο αγαπώ;» Μήπως φοβάστε ότι αν κινηθείτε εναντίον τους, όπως θα γινόταν σε κάθε ευνομούμενη χώρα, και αν πάνε στη Δικαιοσύνη, θα ήταν πιθανό να ανοίξουν το στόμα τους; Μήπως για αυτό; Αυτά λοιπόν που μάθατε, γιατί δεν τα είπατε στη δικαιοσύνη, για τη δική σας προστασία πάνω απ’ όλα; Αν διέπραξαν κακουργήματα, πώς κυκλοφορούν ακόμα κρυμμένοι πίσω από το απόρρητο; Και υπό τη δική σας προστασία; Κι αφού επικαλείστε ρυπαρά δίκτυα, μια μόνο ερώτηση έχω: Είναι και η κ. Βλάχου μέλος των ρυπαρών δικτύων; Τόσες διατάξεις υπέγραψε. Αν είναι γιατί λοιπόν με επιμονή την κρατάτε στη θέση της; Μήπως δεν την κρατάτε εσείς, αλλά αυτή σας κρατάει;

Γιατί κύριε Μητσοτάκη, δεν θέλω να υπονοήσω ότι είστε μειωμένου καταλογισμού. Είστε έξυπνος, αλλά είστε ένοχος. Η υπόθεση των υποκλοπών έχει τη δική του σφραγίδα. Και είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη, αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική, που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς Οργουελιανής δυστοπίας. Η απόλυτη παραβίαση της ιδιωτικότητας. Διότι τα ευρήματα των νομότυπων επισυνδέσεων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Νομότυπες επισυνδέσεις μέσω των παρόχων γινότανε μόνο σε όσους στόχους δεν έπεφταν στην παγίδα του κακόβουλου λογισμικού. Μόνο όσοι δεν «τσιμπούσαν» το δόλωμα των μολυσμένων μηνυμάτων του Pretador.

Ακόμα και από το emvolio.gr. Κάποιοι ήξεραν ακόμα και τον εμβολιασμό των στόχων. Είναι ανατριχιαστικό ότι γελάτε όταν τα λέω αυτό. Το κακόβουλο λογισμικό δεν άκουγε μόνο τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αλλά και κάθε στιγμή προσωπική.

Και ήσασταν τόσο ευτυχείς που το αποκτήσατε που κάνατε και δουλειές. Το εξάγατε κιόλας με τη σφραγίδα του ΥΠΕΞ σε άλλες χώρες. Και τον άνθρωπο που υπέγραψε για την εξαγωγή, τον αναβαθμίσατε. Δεν έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΞ, όπως ξέρω.

Αν αυτό δεν είναι ζόφος και παρακμή, τι είναι; Τρυπώσατε στην προσωπική ζωή, καταλύσατε την ιδιωτικότητα, τη προσωπική τους ζωή και δεν έχετε ντροπή για όσα πράξατε. Και όλα αυτά για να αποκτήσετε πλεονέκτημα και εργαλεία εκβιασμού απέναντι τους. Για να τους έχετε στο χέρι. Και το βλέπουμε τώρα με τη παρέλαση αναξιοπρέπειας από μερίδα των θυμάτων. Των στόχων.

Στήσατε ένα καθεστώς για να διασφαλίσετε την εξουσία σας. Τα εργαλεία του παρακράτους σας ήταν απαραίτητα για την άλωση, την πειρατεία, την υποταγή του κράτους στα προσωπικά σας συμφέροντα. Για να μπορείτε πιο εύκολα να εφαρμόζετε άθλιες πολιτικές. Να μοιράζετε δισεκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις. Να δημιουργήσετε το κατάλληλο κλίμα για να ανθίσουν οι Πάτσηδες, οι Στάσηδες και οι λαίμαργες μεραρχίες των γαλάζιων golden boys.

Γι’ αυτό μετατρέψατε την ΕΥΠ σε εγκληματική συμμορία. Γι’ αυτό ταπεινώσατε την ενημέρωση στις τελευταίες θέσεις παγκοσμίως. Γι’ αυτό καταστήσατε όπλο σας την πιο τοξική λάσπη εναντίον όσων

αντιστέκονται στο καθεστώς σας. Γι’ αυτό κλονίσατε την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στη Δικαιοσύνη και κλονίζετε την εμπιστοσύνη τους πολίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Και γιατί θεωρήσατε τον εαυτό σας άτρωτο, ανεξέλεγκτο. Όμως πέσατε στην παγίδα του καθεστωτικού ναρκισσισμού σας. Της προστασίας σας και της κολακείας σας από εκείνους που θα έπρεπε να σας ελέγχουν, όπως και κάθε πρωθυπουργό.

Έρχεται η ώρα της αλήθειας. Και θα αναγκαστείτε να δώσετε απαντήσεις. Τουλάχιστον για όσα με αποδείξεις έρχονται πλέον μπροστά σας. Γιατί ακούγατε τον κύριο Χατζηδάκη; Ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια; Γιατί ακούγατε τον κύριο Ανδρουλάκη; Για την εθνική ασφάλεια ή μήπως για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και να τον έχετε όμηρο σε προοπτική συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική; Γιατί ακούγατε τον κύριο Κύρτσο; Ήταν ύποπτος κατασκοπείας, ή ψάχνατε εργαλεία εκβιασμού του, για να τον εξουδετερώσετε όταν τον διαγράψατε για τις απόψεις του και από ευρωβουλευτής σας μετετράπηκε σε πολιτικό σας αντίπαλο; Γιατί ακούγατε τον κύριο Κουκάκη; Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί σας ενοχλούσε που ερευνούσε το σκάνδαλο με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών; Γιατί ακούγατε τον κύριο Τέλογλου; Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί είχε πλέον φτάσει πολύ βαθιά στις αποκαλύψεις για το παρακράτος που είχατε στήσει; Και τέλος: Γιατί ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, τον Σύμβουλο εθνικής Ασφάλειας και όσους έχουν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών; Είναι και αυτοί επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας είναι επικίνδυνοι για την εθνική μας ασφάλεια; Εκεί φτάσαμε;

Και αλήθεια είναι και αυτές οι παρακολουθήσεις νόμιμες αλλά λάθος; Είναι νόμιμες αλλά ορθές; Ή είναι παράνομες; Ο κ. Βορίδης είχε πει ότι αν αποδειχθεί θα πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις. Και αν είναι νόμιμες και ορθώς γίνανε, αν ορθώς και νομίμως για λόγο εθνικής ασφάλειας παρακολουθείτο επί δύο συναπτά έτη ΑΓΕΕΘΑ, ο κ. Φλώρος, τότε γιατί πριν λίγες ημέρες ανανεώθηκε η θητεία του;

Ή η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και ορθή γιατί ο Αρχηγός ήταν ύποπτος κατασκοπίας, γιατί αυτός είναι ο μόνος λόγος εθνικής ασφάλειας σε αυτή τη περίπτωση και άρα θα έπρεπε να έχει παυθεί από τα καθήκοντά του, ή η παρακολούθηση είναι παράνομη και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί. Τρίτη ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει.

Εδώ δε μπορείτε να παίζετε. Με την εθνική ασφάλεια δε μπορεί κανείς να παίζει. Και να σταματήσετε επιτέλους να μας πουλάτε διαρκώς ανέξοδο πατριωτισμό. Πόσο πατριωτικό είναι να παρακολουθείτε την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, σας ρωτώ. Ποιος δημιουργεί έλλειμα εμπιστοσύνης στις Ένοπλες δυνάμεις; Εμείς που σας ρωτάμε ή εσείς που τα έχετε ισοπεδώσει όλα; Και έχετε και το θράσος να καταφεύγετε σε πατριωτικές κορώνες για να καλύψετε άνομες πράξεις.

Πείτε μας λοιπόν, ακούγατε τον κ. Φλώρο, με διάταξη υπογεγραμμένη από την κ. Βλάχου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επειδή ήταν ύποπτος ή για να τον έχετε στο χέρι, να το εκβιάζετε; Μήπως είχε άποψη που δεν ήταν πάντοτε ίδια με αυτή της πολιτικής ηγεσίας;

Γιατί παρακολουθούσατε επί δυο χρόνια τον Αρχηγό του ΓΕΣ; Μήπως και αυτός είχε άποψη για το πρότζεκτ του εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης που προωθείτε; Γιατί παρακολουθούσατε τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Γιατί; Τον κ. Θεόδωρο Λάγιο γιατί τον παρακολουθούσατε; Γιατί ο κ. Λάγιος αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων Ραφάλ απομακρύνθηκε; Και που μετακινήθηκε; Γιατί δημιουργήθηκε ειδική θέση για τον αντιπτέραρχο Λάγιο στο εξωτερικό; Σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα Ευρωπαϊκών αμυντικών προμηθειών, με συνολική αμοιβή 10 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή τριπλάσια από το μισθό του εδώ. Αμέσως μόλις υπέγραψε. Ερωτήματα θέτω. Γιατί παρακολουθούσατε και τον αντικαταστάτη του, τον κ. Αλεξόπουλο; Ήταν και αυτός κατάσκοπος, ή μήπως επειδή ενοχλούσε που πίεζε εγγράφως τους Γάλλους να δώσουν προγράμματα συμπαραγωγής στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες; Θα δώσετε απαντήσεις; Η νομίζετε ότι θα κρύβεστε πίσω από το μανδύα του πατριωτισμού;

Σε τριάμισι χρόνια έχετε υπογράψει συμβάσεις 14-15 δις για εξοπλιστικά προγράμματα, δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες. Κάποια από αυτά αναγκαία, κάποια άλλα χωρίς καν να υπάρχει αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας και κάποια σε πρωτοφανή και εξόφθαλμη, σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση. Για το αεροπορικό κέντρο της Καλαμάτας, τριπλασιάσατε σχεδόν το κόστος που σχεδίαζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και κυρίως προχωρήσατε σε αυτές τις συμβάσεις των 14-15 δις χωρίς πρόβλεψη να πάει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. Ούτε μια θέση εργασίας στην Ελλάδα. Όλες στη Γαλλία.

Και κάθε φορά που τολμούσαμε να σας ασκούμε κριτική ζητώντας διαφάνεια στις εξοπλιστικές δαπάνες, μας επιτίθεστε με ανοίκειο τρόπο. Μόνο προδότες δε μας λέτε. Και να που ο Θεός αγαπάει το κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη. Εσείς η πατριώτες. Εσείς που έχετε κορώνα στο κεφάλι σας τις Ένοπλες δυνάμεις. Τους παρακολουθούσατε. Γιατί;

Τι σχέση έχουν οι παρακολουθήσεις με τα εξοπλιστικά προγράμματα; Και επειδή σας αρέσουν οι συγκρίσεις: Ας θυμάστε ότι ο Τσοχατζόπουλος, που κατέληξε όπως κατέληξε, είχε υπογράψει σε 6 χρόνια συμβάσεις 8 δις, με σημερινές τιμές. Εσείς έχετε υπογράψει σε τρισιμισι χρόνια 15 δις. Και την ίδια ώρα ακούγατε τους στρατηγούς και τους επικεφαλής των εξοπλισμών.

Και δε δίνετε καμία απάντηση στο όνομα της πατρίδας και του πατριωτισμού. Τι να φανταστεί κανείς; Σας το λέω λοιπόν για να το ακούσουν όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες. Μαθήματα πατριωτισμού εσείς κύριε Μητσοτάκη στη δημοκρατική παράταξη δε θα κάνετε ξανά. Ως εδώ με την υποκρισία. Ως εδώ με την πατριδοκαπηλία. Όχι σε μας.

Και δεύτερον, σας το λέω να το ακούσετε, ούτε ένα ευρώ δε θα μείνει χωρίς έλεγχο. Θα ερευνήσουμε μια – μια όλες τις αποφάσεις και τις ροές χρήματος. Με τα λεφτά του ελληνικού λαού για την άμυνα της χώρας, δε θα παίζουμε παιχνίδια. Τελεία και παύλα.

Κύριε Μητσοτάκη, όπως σας είπα και στην αρχή της ομιλίας μου, σήμερα δε μπορείτε να το βάλετε στα πόδια. Γιατί πολύ απλά ο πρίγκιπας που νόμιζε ότι έγινε βασιλιάς, είναι πια γυμνός. Αν επιχειρήσετε και εσείς, όπως οι υπουργοί σας, να πετάξετε τη μπάλα στην εξέδρα, απλά θα επιβεβαιώσετε την ενοχή σας. Αλλά βέβαια, ακριβώς επειδή γνωρίζετε ότι η ενοχή σας δεν αμφισβητείται και ότι το μόνο που σας μένει είναι η απόπειρα του συμψηφισμού. Τι μας λέτε; Εμείς εντάξει δεν είμαστε, αθώοι αλλά ούτε κι εσείς. Όλοι το ίδιο είμαστε. Αυτό σας έχει μείνει μόνο ως επιχείρημα. Ε, όχι λοιπόν κύριε Μητσοτάκη, δεν είμαστε ίδιοι. Θέλετε συγκρίσεις, δεν έχω καμία αντίρρηση. Όποτε και όπου θέλετε.

Θέλετε να μιλήσουμε για την οικονομία, για την ακρίβεια, για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τη διαφθορά; Δεκτό. Σας προκαλώ, εδώ και τώρα. Κάνετε μια προ ημερήσιας. Ελάτε σε ένα τηλεοπτικό διάλογο. Αλλά μην επιχειρήσετε σήμερα να πετάξετε την μπάλα στην εξέδρα. Θα εκτεθείτε για ακόμη μια φορά.Και κυρίως μην επιχειρήσετε εσείς, αντί για απαντήσεις να μας παραστήσετε εδώ τον κατήγορο. Ειδικά εσείς.

Κατηγορούμενος είστε σήμερα, όχι κατήγορος.

Το κόμμα σας, κύριε Μητσοτάκη χρωστάει χρωστά πάνω από 300εκ.ευρώ στις τράπεζες. Οι τράπεζες είναι στη ζωή με τα χρήματα του ελληνικού λαού και τις επαναλαμβανόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις. Πείτε μας σε ποια συμφωνία έχετε έρθει με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να βρίσκεστε ακόμη σε οικονομική λειτουργία; Πώς τα καταφέρνετε να τα βρίσκετε με τις τράπεζες και να μεταθέτετε συνέχεια την καταβολή των οφειλών σας, όταν απελπισμένοι δανειολήπτες χάνουν το σπίτι τους από τους λογής Πάτσηδες που τους κυνηγάνε για το ένα χιλιοστό του χρέους σας;

Το υπουργικό σας συμβούλιο χρωστάει συνολικά 13εκ.ευρώ. Και θα τολμήσετε εσείς, οι μπαταχτσήδες του δημόσιου χρήματος – γιατί με δημόσιο χρήμα αναχρηματοδοτήθηκαν οι τράπεζες – να μιλάτε για το ήθος των άλλων; Εσείς, το κόμμα του Πάτση, του Στάση, του Χειμαρα, του Μαραβέγια, της Νικολάου, του Πέτσα. Εσείς που μεγαλώσατε με τις χορηγίες της Siemens και τα σπίτια του Βολταίρου; Εσείς θα μας κάνετε μαθήματα ηθικής; Αυτό πιστεύετε; Τολμάτε εσείς που χρεοκοπήσατε δύο φορές τη χώρα; Μια το ΄09 και μια το 14. Εσείς που μας παραδώσατε άδεια ταμεία για να μη μπορούμε να πληρώσουμε συντάξεις. Τολμάτε να μας κουνάτε το δάχτυλο και να καμώνεστε ότι η ιστορία αυτού του τόπου ξεκίνησε το 15; Ποιος μας οδήγησε εκεί; Ποιανού το φαγοπότι, ποιανού τα εξοπλιστικά, ποιανού το πελατειακό κράτος, ποιανού τα ελλείμματα, ποιανού οι περικοπές σε συντάξεις και σε μισθούς;

Και κυρίως τολμάτε εσείς να περιφέρετε στο δημόσιο βίο κατασκευές και ψεύδη για «μαύρες σακούλες» που μια μάρτυρας υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου, τόλμησε να εξιστορήσει; Θα αντιμετωπίσει γι’ αυτό τις νόμιμες συνέπειες. Αλλά τολμάτε εσείς;

Αφού τολμάτε και αφού λοιπόν σας αρέσουν τόσο πολύ οι ιστορίες με σακούλες, ένα έχω μόνο να σας πω: Ο ΣΥΡΙΖΑ μια «σακούλα» είχε και την παρέδωσε στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική κοινωνία και δεν ήταν καθόλου «μαύρη». Ήταν «σακούλα» με 37δις, που αν δεν υπήρχε σήμερα η πατρίδα μας δεν θα μπορούσε ούτε στο ελάχιστο να αντέξει τα χτυπήματα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Θα ήμασταν ξανά σε χρεοκοπία και σε μνημόνια. Αυτή ήταν η σακούλα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν η δική μας συνεισφορά, το χρέος μας στην ιστορία και στο λαό. Αφήστε λοιπόν τους αντιπερισπασμούς και τις κατασκευές. Μας γνωρίζει πολύ καλά όλους ο ελληνικός λαός. Και ξέρει ότι δεν είμαστε ίδιοι. Ξέρει ποιοι δουλεύουνε για το δημόσιο συμφέρον και ποιοι για την πάρτη τους. Ξέρει ο ελληνικός λαός ποιοι είναι καθαροί και ποιοι δεν είναι.

Θα τα πούμε όμως όλα αυτά στο άμεσο μέλλον, διότι αυτό έχετε αποφασίσει. Να πάμε στις εκλογές με αντιπερισπασμούς και με κατασκευές. Αυτό σας έμεινε μόνο ως σανίδα σωτηρίας.

Η σημερινή συνεδρίαση όμως, ανεξάρτητα από το πολιτικό χρόνο στον οποίο διεξάγεται, είναι μια συνεδρίαση ιστορικής σημασίας. Όλα θα ειπωθούν στη πορεία προς τις εκλογές.

Σήμερα όμως η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν είναι με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή.

Και θα κριθούμε όλοι. Και εσείς κύριοι βουλευτές της συμπολίτευσης. Γιατί αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι μια πολιτική ή ιδεολογική αντιπαράθεση. Αλλά αν το πολιτικό μας σύστημα διαθέτει κάποιες κόκκινες γραμμές απέναντι στην εκτροπή. Αυτό κρίνεται. Και φοβάμαι ότι σήμερα η ιστορική σας επιλογή είναι να βάλετε το κομματικό συμφέρον πάνω από το Σύνταγμα και να μετατρέψετε έτσι ένα σκάνδαλο που δημιούργησε ο κ. Μητσοτάκης σε σκάνδαλο της παράταξής σας συνολικά. Σε κάθε περίπτωση σε λίγες μέρες ο λαός θα αποφασίσει. Και θα αποφασίσει Δημοκρατία και όχι εκτροπή.

Η ψήφος των βουλευτών σας σήμερα κύριε Μητσοτάκη θα σας δώσει μια πύρειο κοινοβουλευτική νίκη. Που δε θα αποτρέψει όμως την εκλογική σας ήττα σε λίγο καιρό από σήμερα. Μια ήττα δική σας που θα είναι ταυτόχρονα και νίκη δημοκρατίας. Ανάσα δημοκρατίας.

Γιατί εδώ και τριάμισι χρόνια η Ελλάδα ασφυκτιά. Ασφυκτιά στα χέρια μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε θεσμικό εκσυγχρονισμό και έφερε εκτροπή. Που υποσχέθηκε καλύτερες δουλειές και έφερε διάλυση της εργασίας, που υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και επιτελικό κράτος και έχει μοιράσει 8,5 δις απευθείας αναθέσεις με μόνο κριτήριο το σωστό πιστοποιητικό κομματικών φρονημάτων.

Μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε λιγότερους φόρους και έφερε άδειες τσέπες, με την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια να αφήνουν χωρίς λεφτά τα λαϊκά νοικοκυριά από την δεύτερη εβδομάδα του μήνα. Μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε ασφάλεια και βυθίζει την κοινωνία στην ανασφάλεια. Με τις εκατόμβες νεκρών στην πανδημία και το ΕΣΥ διαλυμένο και να μένει όρθιο χάρη στους ήρωες εργαζόμενους του. Μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε καλύτερες συντάξεις και έκοψε τη 13η σύνταξη και στερεί σήμερα τα αναδρομικά από τους συνταξιούχους. Μιας κυβέρνησης που υποσχέθηκε αριστεία και πέταξε 40.000 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια για να γίνουν πελάτες κάθε τυχάρπαστου κολλεγιάρχη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και για τη τρομακτική καταράκωση του κράτους δικαίου, για τα ψέματα, την υποκρισία, τον καθεστωτισμό, την αλαζονία. Για αυτό θα ηττηθείτε. Και για αυτό πιστεύουμε ότι η ήττα σας θα είναι ανάσα για τη χώρα. Οι περισσότεροι βουλευτές της συμπολίτευσης, το γνωρίζετε ήδη, δε θα είστε εδώ μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Όπως και ο κ. Μητσοτάκης δε θα κάθεται σε κυβερνητικά έδρανα στην επόμενη Βουλή. Όλοι το γνωρίζουν αυτό.

Το στοίχημα για τη χώρα και τη δημοκρατία όμως είναι στα κυβερνητικά έδρανα στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής να κάθεται μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα στον τόπο. Αποφασισμένη να αποκαταστήσει το πληγωμένο σώμα της θεσμικής λειτουργίας, της δημοκρατίας, της κοινωνίας.

Οι ενέργειες του κ. Ράμμου είναι νόμιμες. Έδωσε απόρρητη επιστολή, δεν διακίνησε κανένα έγγραφο αόριστα. Το έδωσε εκεί που επιβάλλει ο νόμος. Εγώ εκφώνησα τα ονόματα από το βήμα, εγώ επέλεξα να δώσω διέξοδο.

Η σημερινή πιθανώς να είναι και η τελευταία μας κοινοβουλευτική αναμέτρηση πριν τις εκλογές. Κατεβαίνω λοιπόν από το βήμα, παραδίδοντάς σας όχι μόνο στην κρίση των βουλευτών, των ακροατών μας, του λαού που μας ακούει, αλλά και στην κρίση της ιστορίας.

Θα μείνετε στην ιστορία ως μια μεγάλη πληγή για τη χώρα. Για τη κοινωνία και την οικονομία, μα πάνω απ’ όλα ως μια μεγάλη πληγή για την ίδια τη δημοκρατία. Διαπράξατε ύβρη. Έρχεται η Νεέμεσις με τη λαϊκή ψήφο. Θα έρθει και η κάθαρση. Είναι υποχρέωση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Όχι για να τιμωρήσει, αλλά για να μην επιτρέψει σε καμία άλλη κυβέρνηση στο μέλλον, σε κανένα άλλο πολιτικό να ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές που ορίζει το Σύνταγμα.

Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έναν άλλο δρόμο. Με ασφάλεια και δικαιοσύνη. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, μα πάνω απ’ όλα το χρωστάμε στο μέλλον αυτού του τόπου.

Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχουν ονόματα παρακολουθούμενων!»

Με αναφορά στη σημερινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην Κυβέρνηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία αναφορά που συνιστά ιστορικό χρέος για λογαριασμό κάθε βουλευτή. Σχεδόν 8 δεκαετίες από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, οι Έλληνες σκύβουμε με τιμή στην ιερή σκιά των 60.000 συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα κολαστήρια. Το γεγονός ότι ούτε καν αυτή η αναφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει χειροκρότημα από όλες της πτέρυγες λέει κάτι για το επίπεδο της τοξικότητας του πολιτικού λόγου» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Την τιμή στα θύματα, συνοδεύει το χρέος μας να μη ξεχάσουμε. Ιερή και καταστατική υποχρέωση της Δημοκρατίας είναι να φράζει το δρόμο στους επίγονους του ναζισμού και στους αρνητές του ολοκαυτώματος. Μαζί με όλο τον κόσμο συμμεριζόμαστε το σύνθημα, ποτέ ξανά».

«Πέντε μήνες σας ζητώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και μόλις το κάνατε. Στις δημοκρατίες, εδώ (σ.σ στη Βουλή) και στις κάλπες είναι ο χώρος για να καθαρίζουμε τις διαφορές μας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ύβρεις» εναντίον του από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εξέφρασε την ενόχλησή του για το «ένοχος ή βλαξ» που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας για τον ίδιο.

«Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες», είπε απευθυνόμενος για τα όσα ισχυρίζεται ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

«Για το μέλλον του τόπου, τις αγωνίες των πολιτών δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Έχετε κι ένα ακόμα πρόβλημα. Δεν μπορείτε να μιλήσετε ούτε για το παρελθόν σας γιατί σας καταδιώκει. Διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε την πρόταση δυσπιστίας. Όταν δηλαδή γίνατε πρωθυπουργός πριν από μερικά χρόνια. Μια μέρα που όλοι οι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν», είπε και αναφέρθηκε στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Τσίπρα η συζήτηση αυτή είναι καλοδεχούμενη. Πολλές φορές έχουμε αντιπαρατεθεί από το βήμα για τις υποκλοπές. Τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτήν την αίθουσα», είπε και αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ΕΥΠ.

«Εγώ δεν κρύβομαι. Εσείς δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες του Καλογρίτσα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν θα μπορείτε να κρύβεστε για πολύ. Και η πρόταση δυσπιστίας είναι ευκαιρία, όχι για να συγκρουστούμε, αλλά για να συγκριθούμε όπως εμείς προτιμούμε».

«Εσείς που επικαλείστε το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου κάνατε την κωλοτούμπα με το δημοψήφισμα του 2015. Ύστερα ακολούθησε μια αλυσίδα από δεκάδες περικοπές με μισθούς και συντάξεις πολλούς δυσβάστακτους φόρους που διέλυσαν την μεσαία τάξη. Η επιλογή σας να καταθέσετε αυτή την πρόταση μομφής αυτή τη συγκεκριμένη μέρα ήταν δίπλα ατυχής. Καθώς φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την ανακοίνωση και μάλιστα με επίκεντρο την ΕΥΠ και τις ένοπλες δυνάμεις την ίδια μέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το συμβούλιο εθνικής άμυνας της χώρας. Έτσι για μία ακόμη φορά όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση έγιναν πρωτοσέλιδα μόνο στην Άγκυρα», υποστήριξε.

«Αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες, αλλάξαμε πρόσωπα, ψηφίσαμε σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, χωρίς να διαλύσουμε μια κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια. (…) Τη δράση της θα ελέγχουν 2 δικαστές, θα αποκτήσει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου», τόνισε και ισχυρίστηκε πως:

«Οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις έγιναν πρώτα στα δικά σας ΜΜΕ. Βγήκατε από την ΑΔΑΕ με έναν φάκελο που έγραφε απόρρητο και τον κάνατε φέιγ βολάν, αλλά δεν μας απαντήσατε, εάν στην επιστολή που σας ενεχυρίασε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εάν υπήρχαν τα ονόματα που μας είπατε. Υπήρχαν ή δεν υπήρχαν; Αν δεν υπήρχαν τα ονόματα τότε παραπλανάτε το Κοινοβούλιο. Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος στην επιστολή που έλαβα από τον κ. Ράμμο πως ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε, ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς;» .

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Ο κ. Ράμμος απαντούσε σε επιστολή δική μου που είχε αναφορά σε ονόματα. Μην επιχειρείτε να παίξετε τις κουμπάρες».

«Καταλάβαμε, καταλάβαμε. Επιβεβαίωσε ο κ.Τσίπρας ότι στην επιστολή δεν υπήρχαν ονόματα. Ευχαριστούμε πολύ» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, μετά την παρέμβαση του κ. Τσίπρα ότι τα ονόματα που ανακοίνωσε ήταν σε άλλη επιστολή του κ. Ράμμου. «Και πώς να υπήρχαν, επειδή στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος έχει αυτούσια την επιστολή που σας έστειλε και ονόματα δεν υπάρχουν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έξι παρατηρήσεις. Ένα ένα αποδομούνται τα επιχειρήματα. Εξι επιμέρους παρατηρήσεις: Ο κ. Ράμμος αναφέρεται στη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Ναι ή όχι; Οι επισυνδέσεις αυτές ήταν νόμιμες. Πάμε σε ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί στη Βουλή. Θέλω να σας διαβάσω ένα κείμενο, αναφέρθηκε σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» (σ.σ. διάβασε ένα κείμενο με τη γνωμάτευση εισαγγελέα).

«Αυτή είναι η γνώμη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τρεις τέτοιες γνώμες υπάρχουν» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πολιτικά έχω τοποθετηθεί ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή, υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης την ερευνούν η δικαιοσύνη και η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων».

«Η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο διαχωρισμός των εξουσιών επιβάλει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και τους δικαστές.

Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για να παραλειφθεί ο διαβόητος φάκελος μοιάζει άκρως προβληματική. Όπως έχετε ομολογήσει αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματός σας. Το εμπλουτίσατε λέει με άλλα στοιχεία. Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ότι η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο και για τον πρόεδρό της, ενημερώνει για θέματα άρσης απορρήτου τον πρόεδρο της βουλής, τους αρχηγούς και τον υπουργό της δικαιοσύνης. Ασφαλώς η γενική διατύπωση για ενημέρωση επί θεμάτων απορρήτου κάθε άλλο παρά παραπέμπει στη δημοσιοποίηση ονομάτων και τηλεφώνων. Η αρχή από συστάσεως της και ο επικεφαλής ενημέρωναν πάντα τη Βουλή παρέχοντας γενική ενημέρωση και ποτέ δεν έχει υπάρξει προσωποποιημένη ενημέρωση. Και τώρα είναι αμφίβολο αν έχει υπάρξει καθώς ονόματα στην επιστολή δεν υπήρχαν. Η αρχή είναι όργανο της διοίκησης και όχι της δικαιοσύνης. Ο κ. Ράμμος δεν είναι δικαστής, είναι τέως δικαστής. Να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε – τον αγαπήσατε τον κ. Βενιζέλο ξαφνικά αφού τον κρεμάσατε στα μανταλάκια… – ας υποθέσουμε ότι η διαδικασία την οποία επιλέξατε γινόταν κανόνας. Τότε κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει στην ΑΔΑΕ καταλόγους με ονόματα, εκείνη στην συνέχεια θα ελέγχει τους παρόχους, θα δίνει τα στοιχεία στα κόμματα και εκείνα θα ενημερώνουν το πανελλήνιο. Αυτό θέλετε;».

«Δεν επιτρέπεται τα στελέχη σας να αναπαράγουν διαρκώς fake news» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Κάποια στιγμή από τώρα μέχρι τις εκλογές να απαντήσετε αν θα γκρεμίσετε το φράχτη; Είμαι σίγουρος ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να μπορέσω να εκμαιεύσω μία απάντηση από εσάς. Τόσα ντιμπέιτ έγιναν στη Βουλή» συμπλήρωσε.

«Εξακολουθείτε να καλύπτετε και σήμερα τον κ. Παππά που δικάζεται για το σκάνδαλο του στημένου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες; Ποιος είναι ο περίφημος Α2 μέτοχος του syriza channel; Την εμπλοκή είχε ο κ. Αρτεμίου; Τι τεχνογνωσία σας προσέφερε; Πείτε μας που πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή κ. Καλογρίτσα;» ρώτησε εκ νέου τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός.

«Διότι έρχεται ο κ. Καλογρίτσας και λέει στη βουλή επί λέξει “Πολάκη μη φωνάζεις, είσαι βουλευτής με το κόμμα που μου έφαγε τα λεφτά, είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου”. Γιατί δεν κάνετε μήνυση; Κάντε του μήνυση αν τολμάτε, αν είναι ψέμα όλα αυτά. Που πήγαν τα λεφτά θα μάθουμε; Βαριά κουβέντα ε; Όλοι σας λέει βουλευτές με τα λεφτά μου και δεν τον μηνύετε; Να μας πείτε τη σχέση σας με τον κ. Καλογρίτσα, με τον κ. Αρτεμίου και με τη Βενεζουέλα. Αν μπορείτε να διαβεβαιώσετε το ελληνικό κοινοβούλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει ποτέ χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα; Μπορείτε; Κρατείται και αυτό.

Εμείς κ. Τσίπρα μένουμε Ευρώπη, χωρίς ερωτηματικό, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Το ερώτημα είναι αν εσείς μένετε Μαδούρο. Θα απαντηθούν και αυτά τα ερωτήματα πολύ σύντομα» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είπα ότι η σημερινή συζήτηση αποτελεί όχι μόνο ευκαιρία να συγκρουστούμε αλλά και για να συγκριθούμε. Δεν θα αντιπαραβάλω όσα έγιναν επί των ημερών μας με το δικό σας μηδενικό αποτέλεσμα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Την απορία σας αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα την απαντήσαμε στην πράξη. Επί των δικών σας ημερών το 75% των προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, έμπαιναν από τα ελληνικά σύνορα. Επί δικών μας ημερών ο αριθμός αυτός από το 75% πήγε στο 5%.

Τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε ανθρώπινες δομές. Και τα νησιά μας, τα τόσο πολύπαθα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχουν επιτέλους ανακουφιστεί οριστικά από το πρόβλημα το οποίο μας κληρονομήσατε».

«Μιλήσατε για το τι έγινε στο πεδίο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είμαι υπερήφανος που προΐσταμαι κυβέρνησης που θωρακίζει τη χώρα. Εσείς θα έπρεπε να ντρέπεστε. Που νομίζετε ότι είμαστε; Το Λουξεμβούργο είμαστε; Δεν βλέπετε το γείτονα απέναντι; Και αφήνετε άθλια υπονοούμενα κάνοντας συγκρίσεις με άλλες εποχές. Αν ψάχνετε συνοδοιπόρους του Τσοχατζόπουλου στο δικό σας κόμμα είναι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Όλα έγιναν χωρίς μεσάζοντες. Επειδή είπατε τάχα δεν ενισχύουμε την εθνική μας αμυντική βιομηχανία. Επισκέφτηκα την ΕΑΒ. Την είχατε διαλύσει την ΕΑΒ κ. Τσίπρα. Και μόλις πριν από τρεις ημέρες το 5ο f16 viper πέταξε για τα Χανιά. Θέλετε να θυμηθώ την κατάσταση των Ναυπηγείων της χώρας μας τα οποία ήταν και τα δύο στα πρόθυρα της κατάρρευσης; Αυτή η κυβέρνηση έσωσε και το Σκαραμαγκά και την Ελευσίνα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η νέα μας εθνική ισχύς αποτυπώνεται και στην επέκταση των χωρικών υδάτων και στις συμφωνίες θαλασσίων ζωνών και στις έρευνες υδρογονανθράκων.

Όλες αυτές οι επιλογές φάνταζαν δύσκολες αν όχι απίθανες το καλοκαίρι του 2019. Η Ελλάδα ενισχύθηκε σε όλα τα διεθνή φόρα. Σήμερα έχει πρωτοστατήσει στην καθιέρωση του ευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου, στην ίδρυση του ταμείου ανάκαμψης, στην πρόσφατη καθιέρωση πλαφόν στον φυσικό αέριο».

«Επί υπουργίας Τσακαλώτου η ανάπτυξη ήταν 0,5%, ουραγοί στην ΕΕ. Το κατάλαβαν οι Έλληνες στο πετσί τους. Πόση είναι η ανάπτυξη τα 4 χρόνια που κυβερνούμε εμείς; Διπλάσια και ενιότε τριπλάσια του μέσου όρου της Ευρώπης» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Στις εξαγωγές μας έχουμε φτάσει στο 40% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία μετατρέπεται σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή και ύστερα από 11 συνεχόμενες αναβαθμίσεις – ας πει κάποιος στην εκπρόσωπό σας ότι τις αναβαθμίσεις τις καθορίζουν οι διεθνείς οίκοι – είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το τελικό βήμα και να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα» συμπλήρωσε.

«Και μιας και επιλέξατε να αναφερθείτε στο περίφημο «μαξιλάρι», αποτελούσε το ενέχυρο ων δανειστών έναντι της δικής σας αναξιοπιστίας. 37 δις; 40 δις είναι σήμερα και δεν είναι «μαξιλάρι» αλλά τα αποθεματικά του ελληνικού δημοσίου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.

«Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι πολλοί συμπολίτες μας περνάνε δύσκολα ως αποτέλεσμα της ακρίβειας» συνέχισε και συμπλήρωσε «Δεν πρόκειται όμως να δεχθώ και άδικη κριτική για τα σημαντικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, γιατί μειώσαμε φόρους, την ανεργία, αυξήσαμε επενδύσεις. Και έρχονται όλα αυτά με ένα πρωτοφανές πλαίσιο στήριξης. Δεν σας είπε κανείς ότι το ελληνικό κράτος κράτησε όρθια την ελληνική επιχειρηματικότητα στα χρόνια της πανδημίας; Αυτή είναι η κατάσταση την οποία θα μπορέσουμε να παραδώσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης, ο Μητσοτάκης τόνισε από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εσείς κ. Τσίπρα δεν ήσασταν που το 2015 παραλείψατε τόσους άξιους δικαστές για να τοποθετήσετε την κα Θάνου στις 3 το πρωί ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου; Την ίδια που μετά διορίσατε πρωθυπουργική σύμβουλο και αργότερα πρόεδρο αρχής. Εδώ μαζί μας είναι ο κ. Πολάκης που σήμερα ζητάει την κατάργηση ανεξάρτητων αρχών» είπε και σημείωσε: «Μας εγκαλείτε για νομιμότητα και δικαιοσύνη. Το κόμμα που δια του κ. Βούτση θεωρούσε ότι οι ψήφοι δεν έχουν μυρωδιά και άρα είναι ευπρόσδεκτη η συμμαχία με τη Χρυσή Αυγή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα που οργάνωσε τη σκευωρία της Νοβάρτις και τώρα κάνει πως δεν ξέρει τον Μάξιμο Σαράφη τον οποίο αγάπησε ως προστατευόμενο μάρτυρα και τώρα αγνοεί ως απατεώνα».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε: «Πάει πολύ κ. Τσίπρα, έχετε πολύ βεβαρημένο ιστορικό. Μπορεί λοιπόν η κα Αχτσιόγλου να λέει πως η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά, όμως η κανονικότητα είναι ευκαιρία για την Ελλάδα. Η Αριστερά μπορεί να έχει το όνομα, αλλά η φιλελεύθερη πολιτική έχει τη χάρη».

Και συμπλήρωσε: «Κλείνω με την εξής παρατήρηση. Ύστερα από τη σημερινή συζήτηση όλα πλέον στο πολιτικό σκηνικό είναι καθαρά. Όλοι έχουν μιλήσει. Επιτρέψτε μου να ισχυριστώ ότι καθώς φτάνουμε στο τέλος της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας, η παράταξη μας έτοιμη να παραλάβει τη σκυτάλη μιας δεύτερης γόνιμης τετραετίας. Όσα μεσολάβησαν, ένα αποδεικνύουν. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να βγαίνει μπροστά και να αντιμετωπίζει τις κρίσεις ενώ εσείς κ. Τσίπρα προσωποποιείτε εσείς τις κρίσεις.

Είμαστε δύναμη έργου και ελπίδας, παραμένετε δυστυχώς ένας φορέας καθηλωμένος στη μιζέρια. Εμείς έχουμε κάνει πολλά και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.

Οι Έλληνες ξέρουν ότι αυτό το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος είναι σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Συγκρίνουν και κρίνουν. Και γι’ αυτό θα δώσουν στην κάλπη την ίδια απάντηση που θα δώσει απόψε η Βουλή, ισχυρή εντολή, αυτοδύναμη Ελλάδα με αυτοδύναμη ΝΔ».

Κατρίνης: Καλούμε τον ελληνικό λαό να ανατρέψει με την ψήφο του τη σημερινή παρακμή

«Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να συνεχίσουν. Έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά στη χώρα, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου. Αποτελούν, πλέον, παράγοντες θεσμικής εκτροπής και ανωμαλίας. Συνιστούν απειλή για την πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα αλλά και για την ίδια τη λειτουργία των θεσμών», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στη Βουλή κατά την συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση έχει απολέσει εδώ και αρκετό καιρό την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Έχει σταματήσει να λειτουργεί ως μια κυβέρνηση που υπηρετεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου και λειτουργεί ως καθεστώς. Με εμφανείς αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις. Με κυνικές μεθόδους συσκότισης και συγκάλυψης υπαρκτών σκανδάλων. Με κατάλυση των αρχών και των κανόνων του κράτους δικαίου», τόνισε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι μέχρι σήμερα αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αποτελούν ούτε το 1% των όσων συνέβησαν, τονίζοντας ότι υπάρχει «πραγματικά ένα ρυπαρό δίκτυο με τη διαφορά ότι το ρυπαρό αυτό δίκτυο και στήθηκε και οργανώθηκε μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου».

Τόνισε ότι το τέλος αυτής της υπόθεσης θα έρθει μόνο «μέσα από την κάθαρση, μέσα από την αποκάλυψη της αλήθειας, μέσα από την τιμωρία των ενόχων».

Ο κ. Κατρίνης στηλίτευσε το επίπεδο αντιπαράθεσης και την τεχνητή οξύτητα που δημιουργούν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. «’Την πόλωση, την ένταση και την οξύτητα την έχει φαίνεται ανάγκη αυτός ο αδύναμος δικομματισμός. Τη χρησιμοποιεί για να εγκλωβίσει τους πολίτες στην επιλογή είτε της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν την έχει, όμως, σίγουρα ανάγκη ο τόπος» ανέφερε ο Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυσανεξία απέναντι στη διαφορετική άποψη και στην προστασία των θεσμών, του κράτους δικαίου από καθεστωτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις.

Κουτσούμπας: «Είστε οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος»

Η σημερινή μάχη ξεκίνησε με την ομιλία του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. «Είστε οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όλοι μαζί υπερασπίζεστε την κανονικότητα των παρακολουθήσεων και βγάζετε λάδι το Κράτος και την ΕΥΠ. Το αίσχος των παρακολουθήσεων έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων. Έχει και τη σφραγίδα της ΕΕ στο όνομα της οποίας πίνετε όλοι νερό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Γιατί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταθέσατε πρόταση μομφής για την εγκληματική διαχείριση της κυβέρνησης κατά της πανδημίας με την οποία χάθηκαν τόσες ζωές; Γιατί δεν καταθέσατε μομφή για την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία; Μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψηφίσατε το ψήφισμα που καλούσε τα κράτη-μέλη να αυξήσουν τους εξοπλισμούς προς τον Ζελένσκι που φρέθει στους κόλπους του ναζί. Μαζί ψηφίσατε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό. Την ημέρα που μίλησε ο εκπρόσωπος του Αζόφ μόνο το ΚΚΕ έλειπε από τη Βουλή», πρόσθεσε.

«Βλέπετε τους νέους σαν κουκιά και τους εμφανίζεστε ως εργολάβοι λύσεων. Αυτό κάνει ο κ. Μητσοτάκης όπως και ο κ. Τσίπρας με το σποτάκι του που λέει ότι με μια ψήφο η νεολαία θα πάρει τη ζωή στα χέρια της. Τι ζητάτε από τους νέους, να σας παρακολουθούν να ψηφίζετε νόμους σαν τους μνημονιακούς; Πού πήγε η άμεση Δημοκρατία; Αντιμετωπίζετε περίπου ως ανίκανη μια νεολαία που πάλεψε για μέτρα προστασίας από την πανδημία, για την πανεπιστημιακή αστυνομία, απήργησαν, βρέθηκαν στον δρόμο», εξήγησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This