Ούτε συγγνώμη ούτε αυτοκριτική από Σπίρτζη

Αφοριστικός και με βιαστική επίδειξη χαρτούρας, ο πρώην υπουργός Μεταφορών δεν δέχτηκε καμία αναλογική ευθύνη για την κατάντια των σιδηροδρόμων

Must Read

Ισχυρισμοί που αρνούνται οποιοδήποτε μερίδιο ευθύνης είναι πάντα μέρος της στάνταρ ιεροτελεστίας ύστερα από μια καταστροφή. Αλλά ο Σπίρτζης, στην προσπάθειά του να προβάλει αυτοπεποίθηση, κατέληξε να βγάζει μια εικόνα αλαζονείας για τα πεπραγμένα του κόμματός του.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η χθεσινή παρουσία του πρώην υπουργού Μεταφορών στον ΣΚΑΪ αναμενόταν με δικαιολογημένο ενδιαφέρον. Ομως στην αγωνία του να πείσει ότι ο ίδιος τα έκανε όλα καλά μέχρι το 2019, εμφανίστηκε αφοριστικός, σε βαθμό ακόμα και ενοχλητικό για τον μέσο τηλεθεατή, που ακόμα πενθεί.

Από την πλευρά του Σπίρτζη δεν υπήρξε ούτε ίχνος αυτοκριτικής, όταν κάθε πολίτης αυτής της χώρας γνωρίζει πως η απαξίωση των ελληνικών σιδηροδρόμων είναι ένα έγκλημα διαρκείας, μια υπόθεση τουλάχιστον δυο τριών δεκαετιών, με τη συμμετοχή όλων των κυβερνήσεων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «για τα θέματα ασφαλείας δεν έχουμε ευθύνη», αλλά ταυτόχρονα να παραδεχτεί το αυτονόητο, ότι για τα υπόλοιπα ζητήματα των ελληνικών σιδηροδρόμων έχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ευθύνης που της αναλογεί. Ομως, δεν το έπραξε. Αντ’ αυτού ο πρώην υπουργός «πυροβολούσε» ξανά και ξανά με δεκάδες έγγραφα τους δημοσιογράφους της εκπομπής, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση ούτε να τα αναγνώσουν εκείνη την ώρα ούτε να αξιολογήσουν τέτοιο χαρτομάνι μέσα σε λίγα λεπτά.

«Δεν φταίμε»

Στην πρώτη τηλεοπτική εμφάνισή του μετά το δυστύχημα των Τεμπών ο Σπίρτζης είπε: «Το “όλοι φταίνε” δεν ισχύει. Δεν φταίμε». Κάθε πολίτης που παρακολουθεί την υπόθεση αντιλαμβάνεται ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει το μερίδιο του λέοντος στην ευθύνη, κάτι που ήδη έχει διατυπωθεί σε όλους τους τόνους και ουδείς τολμά να αμφισβητήσει.

Για την κατάντια των ελληνικών σιδηροδρόμων, όμως, για τη σαλαμοποίησή τους σε χίλια κομμάτια, για τη διόγκωση των χρεών, για το ξεπούλημα στους Ιταλούς, για τις αργοπορίες των μιζαδόρικων έργων, για το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα του ΟΣΕ, για τα ρουσφέτια αφισοκολλητών δεν έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις; Ποιο κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα τα τελευταία 20-30 χρόνια μπορεί να το αρνηθεί αυτό;

Μόνο προς το τέλος της συνέντευξης ο Σπίρτζης ψέλλισε, απλώς για να βγάλει την υποχρέωση, κάτι και για παραλείψεις επί ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να είναι ούτε συγκεκριμένος ούτε πειστικός. Θα μπορούσε να γίνει, αν ήθελε. Συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε μια ιταλική κρατική εταιρία που μέχρι σήμερα εξοργίζει την κοινή γνώμη με την ανευθυνότητά της, αφού δεν μας έχει πει ακόμα καν πόσους ανθρώπους κουβάλαγε στο τρένο της.

Ο Σπίρτζης απέφυγε χθες να τοποθετηθεί, όταν ρωτήθηκε για το δυστύχημα στο Αδενδρο το 2017. Τότε, όμως, ο συνδικαλιστής του ΟΣΕ Κ. Γενιδούνιας, που παρεμπιπτόντως είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταγγείλει: «Στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου δεν λειτουργεί κανένα σύστημα ή σχεδόν υπολειτουργούν εκεί που λειτουργούν τα συστήματα ασφαλείας». Πως γίνεται ο πρώην υπουργός να θεωρεί ότι όλα λειτουργούσαν τέλεια στην ασφάλεια, όπως κόμπαζε χθες;

Ο Κώστας Γενιδούνιας είναι ο πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ που προειδοποίησε εγκαίρως, με εξώδικο, τον Καραμανλή, τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και την Hellenic Train για τις σοβαρές ελλείψεις ασφαλείας στο δίκτυο, μόλις λίγους μήνες πριν από το δυστύχημα των Τεμπών. Η κίνησή του να στείλει εξώδικο είναι αυτή που «δένει» με ευθύνες κάθε παραλήπτη, αφού ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε για την επερχόμενη τραγωδία.

Υπάρχει, όμως, και μια άλλη σημαντική παράμετρος. Ο Σπίρτζης είναι όψιμος στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι και το πρώτο Μνημόνιο ανήκε στο ΠΑΣΟΚ και ήταν δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα με τις κορυφαίες ευθύνες για το γεγονός ότι ο ΟΣΕ εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους βραχνάδες για την ελληνική οικονομία. Με τα τεράστια χρέη του, λόγω χιλιάδων διορισμών ημετέρων, κατασπατάλησης πόρων και υπερτιμολόγησης έργων.

Στο ΠΑΣΟΚ οι περισσότερες ευθύνες

Οι περισσότερες ευθύνες για το τέρας του ΟΣΕ των ρουσφετιών, όπως και της Ολυμπιακής, ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπηρέτησε και ο Σπίρτζης. Ακόμα κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία, δεν ξερίζωσε τέτοια φαινόμενα. Και, επιτέλους, δεν γίνεται κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη χώρα να αποποιούνται κάθε ευθύνη μπροστά σε μια καταστροφή.

Τα «μην με τρελαίνετε» που έλεγε και ξανάλεγε χθες ο Σπίρτζης για να αποδείξει ότι δεν μπαίνει στο κάδρο των ευθυνών ακούγονται σαν να βιάζεται να κλείσει το θέμα σε ό,τι ενδεχομένως αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, όμως, που χρειάζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο εξοργισμένος και απελπισμένος κόσμος είναι εξηγήσεις και όχι αφορισμοί. Αλλωστε, ακόμα και την τετραετία Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άσκησε στην κυβέρνηση όσες πιέσεις έπρεπε και μπορούσε για τα ζητήματα ασφάλειας των τρένων.

Αν στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι το κόμμα τους δεν έχει καμία ευθύνη, δεν έχει να κρύψει κάτι και δεν έκανε εκπτώσεις στην ασφάλεια, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να απαντούν αναλυτικά και εξαντλητικά ξανά και ξανά σε οποιαδήποτε ερώτηση. Από τις 20λεπτες συνεντεύξεις στα κανάλια με ανούσια επίδειξη χαρτούρας θα ήταν ασφαλώς προτιμότερη μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου απέναντι σε προετοιμασμένους δημοσιογράφους και με ουσιαστική ανάλυση των στοιχείων που έχει στα χέρια του ο Σπίρτζης.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Δημοκρίτειο Θράκης. Εντάχθηκε στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ και ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Διατέλεσε αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος την τριετία 2007-2010. Το 2007 στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ κόντρα στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το 2014 ίδρυσε τη Ριζοσπαστική Αριστερή Σοσιαλιστική Κίνηση με μέλη και στελέχη του «κοινωνικού και συνδικαλιστικού» ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση Τσίπρα διατέλεσε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και υπουργός Μεταφορών. Πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής τον Σεπτέμβριο του 2015.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This