Τσίπρας για εκλογές: «Το πρώτο και το τρίτο κόμμα μπορούν να φτιάξουν κυβέρνηση»

«Ο κος Βαρουφάκης είχε τις εμμονές του κου Σόιμπλε» - «Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι "ιδιοκτήτης" του Ανδρέα»

Must Read

Για τις γενικότερες πιθανές συνεργασίες μετά τις επερχόμενες κρίσιμες εκλογές της 21ης Μάη, στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συγκεκριμένα στους Γιάνη Βαρουφάκη και  Νίκο Ανδρουλάκη αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας, παράλληλα, εκ νέου επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όλα αυτά στη συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «το κόμμα που θα κερδίσει θα έχει τον πρώτο λόγο», προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα, «το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορούν να κάνουν κυβέρνηση». Σημείωσε δε ότι, με βάση τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άκη Σκέρτσου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα συνεργασίας.

«Διεκδικώ την ισχυρότερη εντολή του ελληνικού λαού, γιατί επιθυμώ κυβέρνηση μακράς πνοής», δήλωσε αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε πως «πιστεύω ότι κυβέρνηση θα σχηματιστεί από τις εκλογές της απλής αναλογικής, ήδη και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα αξιοποιήσει την εντολή. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα και πιστεύω ότι θα έχει ή πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη για 4 χρόνια ή εμένα σε ένα σχήμα προοδευτικής συνεργασίας για την επόμενη τετραετία».

«Ο κ. Βαρουφάκης είχε τις εμμονές του κ. Σόιμπλε», είπε o Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς για το σχέδιο «Δήμητρα», που προτείνει το ΜέΡΑ25, ενώ, σε ερώτηση εάν υπήρχε συνάντηση μεταξύ τους, είπε ότι οι σχέσεις τους μετά το 2015 δεν είναι καλές. «Δεν ξέρω αν συναντήθηκε ο Μητσοτάκης με τον Βαρουφάκη, εγώ έχω να συναντηθώ πολλά χρόνια με τον κ. Βαρουφάκη», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «με έναν άνθρωπο, ο οποίος ηχογραφούσε τις συνομιλίες μας και κοιτούσε να γράψει ένα βιβλίο ή μία ταινία, για να κάνει ήρωα τον εαυτό του και να κρεμάσει τους τότε συντρόφους του ως προδότες, δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη».

Σε ερώτηση για τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη απέναντι στον ίδιο και τον Κ. Μητσοτάκη,  ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το τρίτο καθώς φαίνεται κόμμα, δεν μπορεί να διεκδικεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού να εκλέγει αυτόν που θα τον κυβερνήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια». Σχολίασε δε ότι, αφού ο κ. Ανδρουλάκης «επιμένει για πρόσωπα, δεν θα έπρεπε να προτείνει και κάποιον; Νομίζω ότι είναι μία πρόταση που δεν μπορεί να σταθεί, διότι όποτε στη χώρα μας είχαμε πρωθυπουργούς οι οποίοι δεν ήταν εκλεγμένοι, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά».

«Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι “ιδιοκτήτης” του Ανδρέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανήκει στην ιστορία και πρέπει να σεβαστεί ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ανιδιοτελείς πολίτες που εμπνεύστηκαν από τον Ανδρέα και τον ακολούθησαν, οι οποίοι σήμερα έχουν περάσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να αποτελεί ένα στοιχείο που θα μας ενώνει», επισήμανε, αναφερόμενος ειδικά στην κριτική Ανδρουλάκη ότι ο ίδιος είναι «τυμβωρύχος του Ανδρέα».

Το πραγματικό κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

«Το κόστος της μείωσης του ΦΠΑ θα είναι μηδενικό στον προϋπολογισμό. Είχαμε υπερέσοδα 4,5 δισ. ευρώ, γιατί, παρά την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να αφήσει υψηλό το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτά τα έχει ο κ. Μητσοτάκης, για να δίνει τα κουπόνια στη μεσαία τάξη. Διατηρεί υψηλά το ΦΠΑ, για να δίνει επιδοτήσεις στους πολίτες. Πάνω από 10 δισ. ευρώ είχαν κέρδη οι επιχειρήσεις το 2022. Αυτό που περιγράφω είναι μια αναδιανομή εισοδήματος», εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις προγραμματικές εξαγγελίες του κόμματός του.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεοκόπησε τη χώρα, η Νέα Δημοκρατία τη χρεοκόπησε», υπενθίμησε και συνέχισε υποστηρίζοντας πως «οι δεσμεύσεις μας είναι απόλυτα κοστολογημένες και ρεαλιστικές και το κόστος τους είναι λιγότερο από το μισό των απευθείας αναθέσεων και των κλειστών διαγωνισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης Τσίπρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν ως ακολούθως:

  • Για συνεργασίες:

– Η εκλογές είναι ανταγωνιστική διαδικασία. Υπάρχει όμως και ο ξενοδόχος, ο λαός που θα διαμορφώσει του συσχετισμούς.
– Το κόμμα που θα κερδίσει θα έχει τον πρώτο λόγο. Το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Αυτό το είπε σήμερα και ο κ. Σκέρτσος.
– Ζητάμε ισχυρή εντολή, να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, για να σχηματίσουμε κυβέρνηση.
– Επιθυμώ μια κυβέρνηση μακράς πνοής, σταθερότητας και τετραετίας.
– Ο κ. Βαρουφάκης έχει τις εμμονές του κ. Σόιμπλε.
– Δεν ξέρω αν συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Βαρουφάκη γιατί τον επικαλείται διαρκώς. Με τον κ. Βαρουφάκη δεν είναι καλές οι σχέσεις μας από το 2015. Δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης.
– Απευθυνόμαστε στις προοδευτικές δυνάμεις με βάση τα 11 σημεία του συμβολαίου αλλαγής που παρουσιάσαμε. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, όχι σε ανοησίες.
– Ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να οικειοποιηθεί το δικαίωμα του λαού να εκλέγει τον πρωθυπουργό. Ο λαός θα κρίνει.
– Δεν μπορεί να σταθεί αυτή η πρόταση.
– Όποτε οι πρωθυπουργοί βγήκαν από το παρασκήνιο δεν ήταν καλά τα αποτελέσματα.
– Μπορεί να βγει κυβέρνηση ανάμεσα στο 1ο και 3ο κόμμα από την απλή αναλογική.

  • Για πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ #1:

– Η κοστολόγηση της ΝΔ στο πρόγραμμά μας έχει αυξομοιώσεις. Από 25 το πήγαν στα 45 μετά στα 85 μετά στα 70.
– Το κόστος του προγράμματός μας είναι στα 5,5 δισ. το έτος.
– Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι μηδενική στον προϋπολογισμό γιατί είχαμε υπερέσοδα 4,5 δισ. από ΦΠΑ το 2022. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είχαμε μείωση ΦΠΑ.
– Η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια.
– Στην Ελλάδα η ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος.
– Από τα υπερέσοδα η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις για να κρατούνν οι εταιρείες υψηλά τις τιμές.
– Πάνω από 10 δισ. το 2022 συνολικά τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών.
– Το 2022, 15 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο είχαν ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας, την στιγμή που τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν τον μήνα.
– Γιατί να έχουμε την ακριβότερη βενζίνη;
– 1,5 δισ. το κόστος της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, ενώ τα διυλίστηκα είχαν 2,5 δισ. υπερκέρδη.
– Η ΝΔ χρεοκόπησε τη χώρα, όχι εμείς. Εμείς την βγάλαμε από τα μνημόνια. Πάει πολύ να μιλάει η ΝΔ που χρωστάει 400 εκ.
– Το κόστος των δεσμεύσεων μας είναι λιγότερο από τις απευθείας αναθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
– Ο κ. Μητσοτάκης πάει σε προεκλογικές περιοδείες με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και νομίζει ότι κάνει ότι θέλει.

  • Για ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ:

– Το «τι Πλαστήρας τι Παπάγος« ήταν λάθος γραμμή που πλήρωσε το λαϊκό κίνημα. Να διαβάσει ο κ. Κουτσούμπας την ιστορία.
– Είπε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη». Βάλαμε 2,5 εκ. ανασφάλιστους στο σύστημα Υγείας. Δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα ο κ. Κουτσούμπας.
– Η πρότασή μας για τη ρύθμιση χρεών είναι ριζοσπαστική και ρεαλιστική.
– Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στη Ιστορία.
– Με ποια σημεία από τα 11 που κατέθεσα διαφωνεί. Αυτό πρέπει να απαντήσει.
– Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι υπογράψαμε 4ο μνημόνιο όταν βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια.

  • Για κόμμα Κασιδιάρη:

– Το ΚΚΕ δεν ψαρεύει; Γιατί δεν το αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης; Μήπως δεν τον συμφέρει γιατί αναφέρεται σε ένα ιστορικό κόμμα;
– Έχει πέσει βόμβα στη Δεξιά πολυκατοικία. Κατέρρευσαν τα διαμερίσματα που δεν υποσχέθηκαν στήριξη στον κ. Μητσοτάκη.
– Βγήκε ο επικεφαλής του Α1 Τμήματος του Α.Π. και κατήγγειλε μεθοδεύσεις Γεραπετρίτη, για καφέ έξω από το Μαξίμου και για ανταλλάγματα.
– Γιατί δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία που θα ακύρωνε οποιαδήποτε κάθοδο Κασιδιάρη;
– Τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν έχει δει ο τόπος.
– Έχει αποφασίσει να κάνει τα πάντα ο κ. Μητσοτάκης που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα.
– Χορηγοί του Κασιδιάρη.
– Η ακροδεξιά δεν νικιέται με διατάγματα.

  • Για κριτήρια επιλογής υποψηφίων:

– Υπήρχε και το 2019 μια σκέψη για επιστροφή στη λίστα. Είναι δύσκολη εξίσωση.
– Να μην αδικούμε και σημαντικές προσωπικότητες που βγήκαν με σταυρό.
– Η υπόθεση Γεωργούλη να μην πάρει μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα, αρκεί να έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά.

  • Για πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ #2:

– Το 2019 εγώ υπέγραψα τις συμφωνίες στα νοτιοδυτικά της Κρήτης για τους υδρογονάνθρακες.
– Οτιδήποτε έχει υπογραφεί να προχωρήσει και να αξιοποιηθεί.
– Αλλά πρέπει να κάνουμε στροφή στις ΑΠΕ όπως όλη η Ευρώπη.
– Καμιά πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να ανοίξει συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης. Πρέπει να λυθεί ΑΟΖ / Υφαλοκρηπίδα.
– Δεν συμμερίζομαι την άποψη Ζουράρι. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Το θέμα είναι να έχουν ίσες ευκαιρίες τα παιδιά που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα.
– Η κυβέρνηση επέβαλε την ΕΒΕ γιατί ήθελε να μειώσει τους εισακτέους για να κλείσει τμήματα και να υπάρξει δεξαμενή πελατείας για τα ιδιωτικά κολέγια.
– Για μια σειρά από σχολές με χαμηλή ζήτηση θα μπορούσε να υπάρχει ελεύθερη είσοδος και με εξετάσεις για τις υψηλής ζήτησης.
– Δεν θα καταργήσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση, θα βάλουμε κανόνες, αλλά θα στηρίξουμε την δημόσια εκπαίδευση.
– Ανάκτηση του 51% της ΔΕΗ. Κοστίζει 350 εκ. Το κόστος είναι μια παρανυχίδα του κόστους των επιδοτήσεων που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν μπορεί η ΔΕΗ να είναι λαγός της αισχροκέρδειας.
– Ο Μητσοτάκης θέλει να ιδιωτικοποιήσει και το νερό.
– Αξιοποίηση του ποσοστό που έχει το δημόσιο στα ΕΛΠΕ.
– Θα καταργήσουμε το ΤΧΣ και θα περάσουμε τις μετοχές στο ΥΠΟΙΚ. Η Εθνική Τράπεζα με την Αναπτυξιακή Τράπεζα να αποτελέσουν δημόσιο πυλώνα που θα στηρίξει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
– Πώς θα έχουνε ανάπτυξη; Με τους ίδιους και τους ίδιους;
– Το κράτος να παίζει έναν ισχυρό ρυθμιστικό ρόλο.
– Δεν μπορείς να μπαίνεις σε ένα τρένο και να μην ξέρεις αν θα φτάσεις επειδή ο σταθμάρχης είναι ρουσφέτι.

  • Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This