Βρόμικη παρέμβαση JP Morgan στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Απαράδεκτη έκθεση από την επενδυτική τράπεζα, με εκτιμήσεις που θυμίζουν ημέρες Μνημονίων, όταν ξένοι παράγοντες υποδείκνυαν στον ελληνικό λαό τι να ψηφίσει

Must Read

Δεύτερη ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από την JP Morgan μέσα σε διάστημα 20 ημερών, με το κλίμα να αρχίζει να θυμίζει τις ημέρες του δημοψηφίσματος του 2015, όταν ξένοι παράγοντες υποδείκνυαν στον ελληνικό λαό τι να ψηφίσει.

Στη νέα της ανάλυση η αμερικανική τράπεζα προβλέπει πως οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα είναι ατελέσφορες, εκτιμώντας ότι από τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει πιθανότατα μια κυβέρνηση της Ν.Δ., είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Η επενδυτική τράπεζα υπογραμμίζει ότι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η σημερινή κεντροδεξιά Ν.Δ. (35%) προηγείται του αριστερού και λαϊκιστικού -όπως τον χαρακτηρίζει- ΣΥΡΙΖΑ (29%), με σταθερή διαφορά 6 έως 6,5 ποσοστιαίων μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει περίπου 10,5% και το ακροαριστερό KKE 6,5%. Ακόμη δύο λαϊκιστικά κόμματα, το αντιευρωπαϊκό και αριστερό MέΡΑ25 και το δεξιό Ελληνική Λύση, που συγκεντρώνουν περίπου 4,5% έκαστο, θα μπορούσαν επίσης να μπουν στο Κοινοβούλιο, προσθέτει.

Τονίζει μάλιστα ότι, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν φαίνεται να είναι σε θέση να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών.

Σύμφωνα με την JP Morgan, θεωρητικά ένας άκρως αριστερός συνασπισμός υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ ως νεότερο εταίρο, και ένα ή περισσότερα πρόσθετα αριστερά κόμματα, μπορεί να κερδίσει μια μειοψηφία εδρών. Σπεύδει, ωστόσο, να επισημάνει ότι αυτός «ο κίνδυνος» επί του παρόντος απομακρύνεται: Αφενός, το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει κάθε προοπτική συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, οιαδήποτε τέτοια απόπειρα εγκυμονεί κινδύνους για το τελευταίο και την ηγεσία του, καθώς είναι πιθανή η αποχώρηση στελεχών.

Το ΚΚΕ αρνείται σταθερά τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ ο έντονος ευρωσκεπτικισμός του ΜέΡΑ25 θα το εμποδίσει να αποτελέσει έναν καλό κυβερνητικό εταίρο.

«Τα παραπάνω δείχνουν ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου. Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε από την τρέχουσα κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2020, αυτές οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με βάση έναν αναθεωρημένο εκλογικό νόμο που προβλέπει πριμοδότηση της πλειοψηφίας στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους. Ενα ποσοστό ψήφων 38% θα είναι αρκετό για να επιτευχθεί το όριο των 151 βουλευτών» τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Δεύτερη κάλπη

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. απέχει λίγες ποσοστιαίες μονάδες από την απαιτούμενη πλειοψηφία σε αυτές τις δεύτερες εκλογές, ως εκ τούτου δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με την JP Mοrgan: μια αυτοδύναμη αλλά με μικρή πλειοψηφία κυβέρνηση της Ν.Δ. ή μια κυβέρνηση στην οποία η Ν.Δ. θα είναι ο βασικός εταίρος σε έναν συνασπισμό με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει επίσης ότι, δεδομένης της υψηλής πόλωσης στο εκλογικό σώμα και των διάφορων γεγονότων που έχουν πλήξει τη φήμη της Ν.Δ., είναι πολύ νωρίς για να διαμορφώσουμε σταθερές απόψεις σχετικά με μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Οσον αφορά την ελληνική οικονομία, η JP Morgan σημειώνει ότι παραμένει αμετάβλητη η πρόβλεψή της για μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This