Ανάλυση «Politico»: Νίκη ή ήττα του Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές συμφέρει την Ελλάδα;

Ακόμα κι αν ηττηθεί ο Τούρκος πρόεδρος, το πιθανότερο είναι να παραμείνουν αμετακίνητες οι στρατηγικές «κόκκινες γραμμές» της γείτονος

Must Read

Στον αντίκτυπο που θα έχει για την Ελλάδα το αποτέλεσμα της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής, 14η Μαΐου, στην Τουρκία, εστιάζει σε νέα ανάλυσή του το «Politico», το οποίο τονίζει, πάντως, πως για τη χώρα μας δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις πως όλα θα είναι ρόδινα με τον… αιώνιο «εχθρό», ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει.

Σύμφωνα το διεθνές μέσο, οι Έλληνες δεν θα αντιμετώπιζαν με αισιοδοξία το ενδεχόμενο μιας εκλογικής ήττας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο έχει εμπλακεί σε πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, αλλά έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να «αρπάξει» ένα ελληνικό νησί «εν μία νυκτί». Εξάλλου, και η απόφασή του να μετατρέψει το 2020 εκ νέου την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης από μουσείο σε τζαμί, όπως ήταν στην οθωμανική εποχή, αποτέλεσε μια ιδιαίτερα σοβαρή πολιτιστική πληγή για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ένας 74χρονος πρώην γραφειοκράτης, σίγουρα μοιάζει «ευκολότερος» διπλωματικός εταίρος, ωστόσο, πολλοί σημειώνουν ότι θα μπορούσε κάλλιστα να προσφέρει μια αλλαγή στο ύφος και όχι… στην ουσίαΟσον αφορά, δηλαδή, στις μεγάλες περιφερειακές συγκρούσεις -θαλάσσια σύνορα, ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρος- οι βασικές στρατηγικές προτεραιότητες της Τουρκίας είναι πιθανό να παραμείνουν άκαμπτες.

Από την άλλη, οι καταστροφικοί σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία, έφεραν τις δύο χώρες λίγο πιο κοντά, βελτιώνοντας τις σχέσεις τους, με τον Ερντογάν να ρίχνει τους τόνους, αφότου η Αθήνα έσπευσε να προσφέρει τη βοήθειά της στον τουρκικό λαό. Ωστόσο, είναι αβέβαιο πόσο θα διαρκέσει αυτή η ειρηνευτική περίοδος, καθώς, στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί τις τελευταίες ημέρες να συνεχίσει να «ενοχλεί» την Ελλάδα με τις πολυτελείς αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας.

Μητσοτάκης: «Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη»

Όταν ρωτήθηκε για τις τουρκικές εκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως βλέπει ελάχιστες προοπτικές για μια μεγάλη αλλαγή. «Χαιρετίζω τη σχετική βελτίωση του κλίματος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, αλλά δεν έχω αυταπάτες. Η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη», είχε δηλώσει.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Υποθέσεων και καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υποστήριξε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στο στυλ μεταξύ των αντιπάλων στις εκλογές της Τουρκίας, αλλά προειδοποίησε ότι οι θέσεις τους είναι απίθανο να αποδειχθούν πολύ διαφορετικές για το βασικό ζήτημα της ασφάλειας του Αιγαίου. «Το δόγμα της “γαλάζιας πατρίδας” ήταν επινόηση των κεμαλικών (ο Κιλιτσντάρογλου προέρχεται από το κόμμα που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ) και το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών», είπε σχετικά ο καθηγητής.

Η επίσημη θέση της Τουρκίας είναι να απαιτήσει από την Αθήνα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. «Δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι για τον Κιλιτσντάρογλου να αλλάξει τη ρητορική, όταν ο Ερντογάν ανέβασε τον πήχη τόσο ψηλά», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Politico» προέβλεψε την αναβίωση των συνομιλιών για την επανένωση του διαιρεμένου νησιού μετά τις τουρκικές εκλογές, αλλά παρατήρησε, επίσης, ότι δεν πίστευε ότι ο Ερντογάν και ο Κιλιτσντάρογλου θα αποκλίνουν πολύ, ως προς την προσέγγισή τους στην Κύπρο. «Η στάση και η προσέγγιση της Τουρκίας διαχρονικά στο Κυπριακό δεν επηρεάζεται από τις κυβερνητικές αλλαγές στη χώρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι πολλοί κορυφαίοι διπλωμάτες επιμένουν ότι είναι καιρός οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επανέλθουν σε καλό δρόμο. Με την Ελλάδα να έχει να αντιμετωπίσει και τις δικές της εκλογές στις 21 Μαΐου, υπάρχει ευκαιρία για επαναφορά. Άλλωστε, πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι, ακόμη κι αν νικήσει, ο Ερντογάν θα βρεθεί σε τόσο δεινή οικονομική κατάσταση μετά τις εκλογές, που θα χρειαστεί να επικεντρωθεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, αντί να εστιάσει σε περισσότερες απειλές προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This