Εκλογές 2023: Ούτε οι νέοι δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – 600.000 ψηφοφόρους έχασε από το 2019!

Οι πολίτες ψήφισαν κατά κύριο λόγο με βάση το τι συμβαίνει «τώρα» στην τσέπη τους

Must Read

Ο μέσος ψηφοφόρος ψήφισε με βάση το τι συμβαίνει στην τσέπη του, υποστήριξε ο Δημήτρης Μαύρος της MRB στην ανάλυση που επιχείρησε στο αναπάντεχο εκλογικό αποτέλεσμα που έβγαλε η χθεσινή κάλπη, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο έχασε τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε καν τους νέους.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Μαύρου το σκορ στους συνταξιούχους είναι ΝΔ: 49% – ΣΥΡΙΖΑ: 20%, με τον αναλυτή της MRB να σημειώνει πως η ΝΔ συγκέντρωσε διπλάσιο και πλέον ποσοστό, ενώ είχε «τάξει» λιγότερα, καθώς πρόλαβε να εφαρμόσει την πρώτη αύξηση των συντάξεων στις αρχές του 2023, η οποία μπήκε στην τσέπη των συνταξιούχων για τέσσερις συνεχόμενους μήνες (Ιανουάριο – Απρίλιο), ενώ και όσοι έχουν προσωπική διαφορά έλαβαν το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 200-300 ευρώ, με την υπόσχεση πως θα το παίρνουν κάθε χρόνο, μέχρι να εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά.

Η ΝΔ, όμως, κέρδισε τη μάχη και όσον αφορά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και στους νέους ηλικίας 17 – 24 ετών, δηλαδή δυο «προνομιακά» κοινά του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Δημήτρη Μαύρο να σημειώνει πως, όσον αφορά στους πρώτους, το σκορ είναι ΝΔ: 28,5% – ΣΥΡΙΖΑ: 23%. Εδώ, όπως σχολίασε, φαίνεται πως λειτούργησε αφενός η τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, 2%, 7,5% και 9,5% η οποία οδήγησε τον ελάχιστο μισθό πλήρους απασχόλησης από τα 650 ευρώ στα 780 ευρώ την 1η Απριλίου του 2023.

Παράλληλα, το ρόλο της έπαιξε και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, η οποία επίσης ενίσχυσε το εισόδημά τους, όπως και η μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22%, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τους χαμηλόμισθους. Στις αυξήσεις αυτές «κούμπωσε» η υπόσχεση για κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1.500 ευρώ σε βάθος 4ετίας.

Σημαντική νίκη πέτυχε η ΝΔ, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στους νέους ψηφοφόρους, ηλικίας 17 – 24 ετών, δηλαδή ακόμη και σε όσους πήγαν για πρώτη φορά στην κάλπη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα του 100% των exit polls, οι νέοι ψήφισαν ως εξής:

  • ΝΔ: 31,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 28,8%
  • ΠΑΣΟΚ: 10,5%
  • ΚΚΕ: 6,4%
  • ΜέΡα25: 5%
  • Ελληνική Λύση: 5,9%

Δείτε το αναλυτικό ρεπορτάζ:




Η… ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πάντως, έχουν και τα αριθμητικά στοιχεία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015, οπότε το κόμμα της Κουμουνδούρου αναδείχθηκε πρώτο κόμμα και ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι έκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει διαρκώς ψηφοφόρους, φτάνοντας στο σημείο μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια να έχει χάσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο!

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογικές αναμετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας ξεκίνησε στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 με πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, τότε συγκέντρωσε ποσοστό 36,34% και 2.245.978 ψηφοφόρους. Ακολούθησαν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, όπου συγκέντρωσε 35,46% και 1.926.526 ψηφοφόρους (περίπου 319.000 λιγότερους).

Στις εθνικές εκλογές του 2019 συγκέντρωσε 31,53% και 1.781.057 ψηφοφόρους (περίπου 145.000 λιγότερους σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση), για να φτάσουμε και στις χθεσινές εκλογές, οπότε και συγκέντρωσε ποσοστό 20,07% και «μόλις» 1.182.554 ψηφοφόρους (δηλαδή, περίπου… 598.503 λιγότερους). Δηλαδή, μέσα σε οκτώ χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε συνολικά… 1.063.424 ψηφοφόρους!

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This