Η συγγνώμη και η υπόσχεση του Τσίπρα – Και μια εικόνα: «Φανταστείτε έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό…»

Δεν κράτησε τη διερευνητική εντολή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - «Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν»

Must Read

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, δεύτερος σε σειρά μετά τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλαβε την εντολή, καθώς -όπως είπε- κατά την σύντομη συνομιλία του με την ΠτΔ, «δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».




Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κυρία Πρόεδρε όπως γνωρίζετε δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Ως εκ τούτου κι εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση να έρθω και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή, γιατί δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Ως εκ τούτου έχετε εσείς τη δικαιοδοσία για το τι θα ακολουθήσει».

Η κ. Σακελλαρόπουλου, από την πλευρά της, σημείωσε πως «το Σύνταγμα προβλέπει τη συνέχεια με σαφή τρόπο» και εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

Η συγγνώμη, η υπόσχεση και τα… προσεχώς

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά θα παραμείνει για να δώσει μάχη, ενώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενο».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να ζητήσει και «συγγνώμη», όπως είπε, «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έδωσε και μια υπόσχεση σε αυτούς, ότι «θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι, με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση».

Σε ότι αφορά την επόμενη εκλογική μάχη, στις 25 Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να μεταφέρει μια εικόνα από τα… προσεχώς, λέγοντας: «Φανταστείτε έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για μας, να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου».

 




  • Αναλυτικά η δήλωση Τσίπρα:

«Δεν κράτησα τη διερευνητική εντολή την κατέθεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεδομένου ότι δεν προκύπτουν συσχετισμοί για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα με την απλή αναλογική χάθηκε. Νομίζω χάθηκε πριν τις εκλογές, οπότε δεν είχα κανένα λόγο να κρατήσω την εντολή. Δεν έχω κανένα λόγο να κρύψω ότι το αποτέλεσμα το εκλογικό είναι για εμάς ένα οδυνηρό σοκ, απρόσμενο. Φοβάμαι και για την κοινωνία είναι οδυνηρό το αποτέλεσμα, ακόμα και για όσους ψήφισαν τη ΝΔ δεδομένου ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία. Μια παντοδυναμία και μάλιστα μιας κυβέρνησης που η συμπεριφορά της στη δημοκρατία έδειξε ότι δεν σέβεται ούτε το κράτος δικαίου, ούτε τη δημοκρατία, ούτε τον πλουραλισμό. Φανταστείτε έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα για μας, να δούμε πως θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να σταθούμε στα πόδια μας. Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έχουν πάντα έναν. Προσωπικά αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσα αλλά στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, αναλαμβάνω την ευθύνη σημαίνει στέκομαι και δίνω τη μάχη. Και αυτό θα κάνω. Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη να ζητήσω και μία συγγνώμη από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, τους φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσουμε και μια υπόσχεση ότι θα δώσουμε μαζί τη νέα αυτή μάχη όρθιοι, με στόχο να μην έχουμε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη, ηγεμονική και αλαζονική κυβέρνηση, αυτό είναι κακό για τη δημοκρατία και τη χώρα, αλλά και να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο βασικός κορμός των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This