Ποντάρουν πολλά οι Πολωνοί στο διεθνές συνέδριο της Αθήνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις!

Συνεχείς οι αναφορές της Βαρσοβίας – Πολωνός ΥφΥΠΕΞ: «Βήμα προς βήμα, ξεκινάμε μια διεθνή συζήτηση»

Must Read

Ο Αρκάντιους Μούλαρτσικ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Πολωνίας, ότι Πολωνοί αξιωματούχοι και δικηγόροι θα συμμετάσχουν στο μεγάλο διεθνές συνέδριο της Αθήνας τον επόμενο μήνα, σχετικά με τους τρόπους αναζήτησης αποζημίωσης για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, είπε συγκεκριμένα στο Polish Radio: «Τον Ιούνιο, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, στο οποίο θα συγκεντρωθούν Πολωνοί, Ιταλοί, Έλληνες και Σέρβοι δικηγόροι. Βήμα προς βήμα, ξεκινάμε μια διεθνή συζήτηση σχετικά με τους τρόπους εξασφάλισης αποζημιώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία».

Ο Μούλαρτσικ είπε στην πολωνική ραδιοφωνία ότι ξένα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων γερμανικών και αμερικανικών, μεταδίδουν «μεγάλο αριθμό άρθρων» σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις για την Πολωνία.

«Είμαστε πολύ ενεργοί και διεξάγουμε μια διπλωματική και πληροφοριακή επίθεση, κάτι που είναι πολύ άβολο για τη Γερμανία, γιατί παρατηρούμε ότι δημοσιεύονται αρνητικά άρθρα και κατά της Πολωνίας», σχολίασε επίσης.

Ο Πολωνός αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτά τα μέτρα από την κυβέρνηση, ήταν επίσης μέρος «μιας γενικότερης μάχης για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IAR του πολωνικού ραδιοφώνου.

Σύμφωνα με τον Μούλαρτσικ, «η Πολωνία θέτει το ζήτημα των επανορθώσεων για να εξασφαλίσει αποζημίωση από τη Γερμανία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ παράλληλα προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους να μάθουν σχετικά και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση» στο εξωτερικό για τις συνέπειες του πολέμου.

Όπως αναφέρουν οι Πολωνοί, η Ελλάδα δικαιούται να ζητήσει 269,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση για αποκατάσταση των απωλειών που υπέστη κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με έκθεση Ελλήνων βουλευτών του 2017, μετέδωσε το πολωνικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Το συνέδριο της Αθήνας

Στα μέσα Ιουνίου, η Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα, μαζί με Έλληνες εταίρους και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου (EPLO), θα διοργανώσουν διεθνές συνέδριο για τις αποζημιώσεις, εστιάζοντας κυρίως στις νομικές πτυχές της αναζήτησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία.

«Το θέμα των αποζημιώσεων είναι μεταξύ δύο χωρών, όχι δύο κυβερνήσεων», τόνισε ο Μούλαρτσικ σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt την περασμένη εβδομάδα. Στάθηκε στη σημασία της δυνατότητας συζήτησης δύσκολων ζητημάτων με εκπροσώπους από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες στην Bundestag του Βερολίνου.

Ο Πολωνός Υπουργός έκανε μία σοβαρότατη αναφορά στη γερμανική εφημερίδα, λέγοντας ότι οι αποζημιώσεις είναι θέμα μεταξύ χωρών, άρα όχι κυβερνήσεων και είναι λογική αυτή η τοποθέτηση, καθώς το θέμα της κοινής δράσης Ελλάδας–Πολωνίας το οργάνωσε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο οποίος θυμίζουμε ότι θα ανοίξει με ομιλία το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, το οποίο όπως προαναφέραμε, θα πραγματοποιηθεί με κοινή συμμετοχή Ελλάδας και Πολωνίας στα κεντρικά γραφεία του EPLO στην Πλάκα στις 13 Ιουνίου.

Την πρόσκληση στον τέως ΠτΔ απηύθυνε ο Πολωνός Πρέσβης Αρτούρ Λομπάρτ.

Θυμίζουμε ότι ο Πολωνός ΥΦΥΠΕΞ, ήρθε στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον κ. Παυλόπουλο στις 15 Φεβρουαρίου 2023, συνοδευόμενος από τον Πολωνό Πρέσβη, ενώ στις 8 Μαΐου 2023 υπήρξε μια ακόμη συνάντηση και πάλι με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου, αυτή τη φορά μεταξύ του τέως ΠτΔ και του Αρτούρ Λομπάρτ.

Είναι, πλέον, πασιφανές ότι ένας από τους λόγους για την αποπομπή του Προκόπη Παυλόπουλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν η θέση του για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, τις οποίες, μάλιστα, ο τέως ΠτΔ είχε εκφράσει ακόμα και ενώπιον του Γερμανού προέδρου, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Οι απαιτήσεις της Πολωνίας

Τον Απρίλιο, η κυβέρνηση της Πολωνίας ενέκρινε ψήφισμα «για την ανάγκη ρύθμισης, στις πολωνο-γερμανικές σχέσεις, του ζητήματος των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων» για τις απώλειες που προκλήθηκαν από τη γερμανική εισβολή και την επακόλουθη κατοχή της Πολωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η κυβέρνηση είπε ότι το έγγραφο «επιβεβαιώνει ότι το ζήτημα της αποζημίωσης για τις ζημιές και το κακό που προκάλεσε η Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει διευθετηθεί με τη μορφή διεθνούς συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Πολωνίας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και ότι μια τέτοια συμφωνία πρέπει να συναφθεί».

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι απώλειες που υπέστη η Πολωνία στα χέρια της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανήλθαν συνολικά σε 6,22 τρισεκατομμύρια PLN (1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ) και ότι θα απαιτούσε αποζημίωση από το Βερολίνο.

Τον Οκτώβριο, ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου, υπέγραψε επίσημη νότα προς την κυβέρνηση στο Βερολίνο, ζητώντας αποζημίωση για τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση, «το θέμα των επανορθώσεων και των αποζημιώσεων για τις απώλειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παραμένει κλειστό» και το Βερολίνο «δεν σκοπεύει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το θέμα», δήλωσαν αξιωματούχοι.

*κεντρική φωτογραφία: αρχείου

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This