Πρώτα ονόματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής

Οι «παλιές καραβάνες» και τα ηγετικά στελέχη των κομμάτων που απειλούνται από τις καραμπόλες

Must Read

Οι κάλπες που έχουν στηθεί σήμερα σε όλη τη χώρα κυοφορούν μεγάλες και δομικές αλλαγές για το πολιτικό σύστημα. Για πρώτη φορά μετά το 1974, η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος μοιάζει πιθανό να υπερβαίνει τις 15 μονάδες, ενώ η νέα Βουλή δεν αποκλείεται να είναι επτακομματική.

Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων δημιουργεί ένα εκρηκτικό πολιτικό τοπίο, το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει σε ένα ολικό «λίφτινγκ» στους βουλευτές και στις βουλεύτριες που θα καθίσουν στα 300 έδρανα της Βουλής.

Μπορεί σε αυτόν τον μήνα που μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης οι βουλευτές να μην κυνηγούσαν τον σταυρό, όμως πολλοί εξ αυτών είχαν να διαχειριστούν το άγχος των υπολογισμών των ποσοστών αλλά και των επιπτώσεων που θα έχει το πέρασμα από την απλή αναλογική στην ενισχυμένη. Και αν αυτό το άγχος δεν αφορά όσους φιγούραραν στις πρώτες θέσεις, για τους υπολοίπους ίσχυσε και ισχύει με το παραπάνω.

Από τις εκλογές της 25ης Μαΐου έχει γίνει σαφές πως από την επόμενη Βουλή θα λείπουν πολλά βαριά χαρτιά των μεγάλων κομμάτων.

Μεγάλος ηττημένος θα είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα έχει μια σαφώς μικρότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα, χωρίς στελέχη που τα προηγούμενα χρόνια σήκωσαν το κόμμα στις πλάτες τους.

Δεδομένα εκτός Βουλής θα βρεθούν ηγετικά στελέχη της παλιάς φουρνιάς του κόμματος, όπως

Από τη λίστα των απόντων, όμως, αναμένεται να μη λείψουν και άνθρωποι που πλαισίωσαν τον Αλέξη Τσίπρα από κρίσιμα πόστα, όπως

Οι καραμπόλες, όμως, δεν αποκλείεται να φέρουν και νέες σημαντικές απώλειες στο στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν μοιάζει απίθανο, ειδικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώσει νέα πτώση ποσοστού, να δει εκτός της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας κεντρικά στελέχη όπως

Φυσικά, στις απώλειες δεν μπορεί να μην προσμετρηθεί η μη εκλογή της Πόπης Τσαπανίδου, που βρίσκεται στην τέταρτη θέση του Επικρατείας, αλλά και του στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλη Καλογήρου.

Αλλαγές όμως αναμένεται να υπάρξουν και στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, με μεγαλύτερη απώλεια να είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Εκτός, όμως, της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτική Ομάδας θα είναι και ο αρχαιότερος βουλευτής του Κοινοβουλίου Γιάννης Τραγάκης.

Θύματα όμως της εκλογικής καραμπόλας κινδυνεύουν να είναι και

Απόντες και Λοβέρδος, Αντωνίου, Καστανίδης

Σημαντικές ανακατατάξεις θα υπάρξουν και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, περνώντας τις πόρτες του Κοινοβουλίου, θα έχει μπροστά του μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, με αρκετά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, αλλά με στελέχη του «πυρακτώθηκαν» στην πολιτική σύγκρουση της προηγούμενης περιόδου.

Στις μεγάλες απώλειες του κόμματος συγκαταλέγεται ένας εκ των παλαιότερων μελών της Βουλής, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος βρέθηκε πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο.

Απόντες από το Κοινοβούλιο, όμως, θα είναι και ο Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς ωστόσο αυτή η εξέλιξη να δυσαρεστεί την ηγεσία του κόμματος, η Τόνια Αντωνίου, αλλά και ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί εκτός Βουλής λόγω της απόφασης Ανδρουλάκη να καταλάβει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This