Μάχη επιβίωσης για τους «μικρούς» στη δεξιά πολυκατοικία

Η Ελληνική Λύση φαίνεται πως περνά άνετα το κατώφλι της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, δηλαδή το 3%, ενώ ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες θα παλέψουν για το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Βουλή, καθώς οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών τούς δείχνουν να είναι μεταξύ 2% και 3,5%

Must Read

Νύχτα θρίλερ αναμένεται να είναι η αποψινή για τα μικρότερα κόμματα που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στο νήμα της προεκλογικής περιόδου, διαμορφώνεται σκηνικό επτακομματικής, ακόμη και οκτακομματικής Βουλής. Η Ελληνική Λύση φαίνεται πως περνά άνετα το κατώφλι της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, δηλαδή το 3%, ενώ ΝΙΚΗ και Σπαρτιάτες δίνουν μάχη για να πάρουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη Βουλή, καθώς τα εκλογικά βαρόμετρα των τελευταίων ημερών τα δείχνουν να κινούνται μεταξύ 2% και 3,5%. Ακολουθούν ο κομματικός συνασπισμός του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου.

Τα πέντε παραπάνω κόμματα είναι άμεσα ανταγωνιστικά, καθώς απευθύνονται στην ίδια ακριβώς δεξαμενή ψηφοφόρων, δηλαδή σε ακροατήρια δεξιά της δεξιάς. Αυτό είναι που έχει ταρακουνήσει και τη «γαλάζια» παράταξη, η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο και μέσο να βάλει φρένο στις διαρροές προς αυτή τη μεριά. Οσον αφορά ειδικά τον Κυριάκο Βελόπουλο, διατηρεί ισχυρές δυνάμεις, ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη ΝΙΚΗ, που έχει ως επικεφαλής τον θεολόγο Δημήτρη Νατσιό.

Τα αποτελέσματα, εξάλλου, για τα δύο κόμματα στα οποία στρέφει το βλέμμα της η Νέα Δημοκρατία στη Μακεδονία είναι χαρακτηριστικά. Στην A’ Θεσσαλονίκης η κεντροδεξιά παράταξη έκοψε πρώτη το νήμα με ποσοστό 34,15% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα ήρθε η Ελληνική Λύση με το εντυπωσιακό 8,35%, αφήνοντας τέταρτο το ΠΑΣΟΚ. Πέμπτο κόμμα στην Α’ Θεσσαλονίκης ήρθε η ΝΙΚΗ με το -πολύ καλό για τα δεδομένα της- ποσοστό του 4,58%. Εξαιρετικά καλά τα πήγε η ΝΙΚΗ και στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου ήταν έκτο κόμμα με 5,62%, ενώ το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου στην ίδια περιφέρεια ήρθε πάλι τρίτο με 7,93%. Την ίδια στιγμή, πολύ καλά ποσοστά κατέγραψαν τα δύο κόμματα και σε κεντρική και δυτική Μακεδονία, Δράμα και Καβάλα.

Είναι ξεκάθαροι οι λόγοι, λοιπόν, για τους οποίους ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάλλει εναντίον των κομμάτων αυτών, αν και η ευθεία επίθεση, ιδίως στη ΝΙΚΗ, διά στόματος του προέδρου της Ν.Δ., έχει προκαλέσει αίσθηση. Από τα επόμενα κιόλας εικοσιτετράωρα της πρώτης κάλπης ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε εξαιρετικά σκληρή γλώσσα απέναντι στο κόμμα του Δημήτρη Νατσιού, ζητώντας να μείνει η χριστιανική πίστη εκτός πολιτικής. Ο ίδιος είχε ασκήσει κριτική και στα υπόλοιπα μικρά κόμματα: «Ολοι όσοι έστρεψαν την προσοχή τους σε μικρότερα κόμματα εκ δεξιών της Ν.Δ. να τους πούμε ότι ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος. Η ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερες -δύναμη ενότητας και όχι διχασμού- και ας αφήσουμε μακριά τα της πολιτικής».

Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κόπτεται τόσο πολύ για τα εκλογικά αποτελέσματα των μικρών; Οσο υψηλότερο θα είναι το άθροισμα των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν το 3% τόσο χαμηλότερο θα είναι το απαραίτητο όριο που απαιτείται για να συγκροτηθεί κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει πως για την Πειραιώς ο αριθµός των κοµµάτων που θα συγκροτήσουν την επόμενη Βουλή είναι εξαιρετικά κρίσιμος, καθώς θα καθορίσει το όριο αυτοδυναμίας βάσει του οποίου θα υπάρξει «γαλάζια» κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σύμφωνα με τις τρεις πρόσφατες μετρήσεις, η Ελληνική Λύση λαμβάνει από 3,5% έως 4%, ενώ η ΝΙΚΗ κινείται γύρω στο 3%. Το άθροισμα των ποσοστών των δύο κομμάτων δεξιά της Ν.Δ. μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 7%. Ενα τέτοιο ποσοστό θα δυσκολέψει εξαιρετικά την επίτευξη της ισχυρής αυτοδυναμίας, την οποία ευαγγελίζονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συν αυτώ.

Tην ίδια ώρα αξιοπρόσεκτα ποσοστά λαμβάνει το νέο κόμμα Σπαρτιάτες, το οποίο βρίσκεται σταθερά στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστά άνω του 2% τις τελευταίες εβδομάδες. Σε πολλές μάλιστα έρευνες βρίσκεται μια ανάσα πριν από το 3%. Το νεοεμφανιζόμενο κόμμα έχει τη δημόσια υποστήριξη του Ηλία Κασιδιάρη και διεκδικεί στα ίσα την είσοδό του στη Βουλή. Αναμένεται να δεχτεί πολλές από τις ψήφους που θα κατευθύνονταν στους Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη, μετά το μπλόκο που έβαλε στο κόμμα η ολομέλεια του αρμόδιου τμήματος του Αρείου Πάγου.

Το στοίχημα της… επιβίωσης για Εμφιετζόγλου και Μπογδάνο

Πιο πίσω, με ποσοστά κάτω του 2%, σύμφωνα πάντα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, βρίσκεται ο Πατριωτικός Συνασπισμός υπό τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου, στον οποίο συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και η ΠΑΤΡΙΔΑ του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Μαζί τους είναι και το Κίνημα 21 του Ζώη Μπέχλη και οι Ελεύθεροι Ξανά του Φαίδωνα Βόβολη.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

Τα κόμματα των Προδρόμου Εμφιετζόγλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου δεν είχαν πάρει το πράσινο φως στην προηγούμενη κάλπη, ωστόσο στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση ο συνασπισμός θα παλέψει για την είσοδό του στη Βουλή. Το ίδιο ακριβώς θα πράξει και η πάλαι ποτέ συνοδοιπόρος του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, Αφροδίτη Λατινοπούλου, με τη νεοϊδρυθείσα Φωνή Λογικής. Κι εκείνη δίνει μάχη για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της, στέλνοντας ταυτοχρόνως μηνύματα κατά της αποχής, όπως πράττουν και τα υπόλοιπα δεξιά κόμματα. Εξάλλου, δεδομένου ότι φιλονικούν για την ίδια εκλογική βάση, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα πέντε κόμματα είναι εξαιρετικά ισχυρός. Υπό αυτό το πρίσμα άπαντες θεωρούν πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα περιθώριο για αποχή των δεξιών ψηφοφόρων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This