«Βαριά» η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Αρχίζει η μάχη της διαδοχής - Ποια είναι τα ονόματα που «ακούγονται»

Must Read

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από πρόεδρος του κόμματος και μετέβη για δηλώσεις στο Ζάππειο.

Όπως είπε, τρία μερόνυχτα σκεφτόταν την απόφασή του, την οποία δεν έλαβε εν θερμώ, αλλά με γνώμονα το καλό του κόμματος και του τόπου.

Επεσήμανε ότι έκλεισε ένας «ιστορικός κύκλος» που «άφησε αποτύπωμα στην ιστορία» και πως είναι άμεση προτεραιότητα ένας «νέος ΣΥΡΙΖΑ», η ανάγκη «να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ», σε μια «διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης».

Όπως εξήγησε ο ίδιος από το Ζάππειο, «έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα».




Παγωμάρα προκάλεσε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα. Κανένας δεν περίμενε την εξέλιξη και σχεδόν κανένας δεν γνώριζε την απόφαση του προέδρου.

«Αυτή είναι η απόφασή μου, είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιάζοντας τα μέλη του κομματικού οργάνου, χωρίς να αφήσει περιθώριο συζήτησης.

Αμέσως μετά κατευθύνθηκε στο Ζάππειο, με ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον ακολουθούν. Ράνια Σβίγκου, Μιχάλης Καλογήρου, Νικόλας Φαραντούρης, Γιώργος Βασιλειάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Μπάμπης Παπαδάκης, ήταν στο πλευρό του αυτή τη δύσκολη στιγμή.

Αμέσως μετά αναχώρησε από το Ζάππειο, με τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα να τον περιμένει στο αυτοκίνητο, όπου τον υποδέχθηκε με ένα χαμόγελο και ένα χτύπημα στην πλάτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση αλλαγής σελίδας, μετά και την συντριπτική ήττα της 25ης Ιουνίου. Ο Τσίπρας εκλέχτηκε πρόεδρος στις 10 Φεβρουαρίου του 2008 με το συντριπτικό ποσοστό 70,4% και έγινε, σε ηλικία μόλις 33 ετών, ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.




Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για να δρομολογήσει την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής της ΚΟ, ώστε να εκπροσωπείται το κόμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Εκεί θα αποφασιστεί η ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που θα αποφασίσει τη διεξαγωγή εκλογής νέου προέδρου από τη βάση.

Αρχίζει η μάχη διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το αρχικό «μούδιασμα» ξεκίνησαν έντονες ζυμώσεις για τη διάδοχη κατάσταση. Τα ονόματα που έχουν αρχίσει να ακούγονται για την διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης.




Η 38χρονη Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής και πρώην υπουργός Εργασίας, φέρεται να έχει την υποστήριξη ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως υπάρχουν και ενστάσεις τόσο για τις θέσεις της, όσο και λόγω της σχέσης της με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ειδικά μετά τον άγριο καβγά με τον Π. Ρήγα.

Ο επικεφαλής της κίνησης «53+» του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός Οικονομικών, 63χρονος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ηγέτης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, μετά τη νέα ήττα του κόμματος, είχε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να σκεφτεί τα αποτελέσματα και να «προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες».

Ο 46χρονος πρώην υπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, είναι ένα από τα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος, μέλος και αυτός ομάδας των «53+». Δέχεται τις τελευταίες ώρες πιέσεις να θέσει υποψηφιότητα, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα των τάσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της «Ομπρέλας» και των «προεδρικών».

Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που επανεμφανίστηκε μετά από χρόνια σιωπής, όμως δεν είναι βουλευτής.

Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα φαίνεται να προκρίνεται η Όλγα Γεροβασίλη, που είναι και η αρχαιότερη βουλευτής.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει προγραμματικές δηλώσεις, αλλά θα παραμείνει ως απλός βουλευτής και θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να εκλεγεί ο επόμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα κρατήσει την έδρα της Α’ Πειραιώς και αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί εκτός Βουλής ο Θοδωρής Δρίτσας.

Πιθανές ημερομηνίες για την εκλογή νέου προέδρου είναι τον Ιούλιο ή το αργότερο 17 ή 24 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This