Τριήμερη μάχη για τις προγραμματικές της νέας κυβέρνησης

Η συζήτηση θα αρχίζει σήμερα στις 5 το απόγευμα με ομιλία του πρωθυπουργού

Must Read

Πρόβα τζενεράλε για το τι θα επακολουθήσει την ερχόμενη τετραετία αποτελεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων η οποία εκκινεί σήμερα στη Βουλή και αναμένεται να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης.

Η τριήμερη μάχη αρχίζει σήμερα στις 5 το απόγευμα με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακολουθεί ένας κύκλος βουλευτών και στη συνέχεια οι ομιλίες των υπόλοιπων αρχηγών με βάση την κοινοβουλευτική σειρά, δηλαδή των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Βασίλη Στίγκα, Κυριάκου Βελόπουλου, Δημήτρη Νατσιού και Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αυτό σημαίνει ότι απόψε θα δοθεί η πρώτη μάχη της νέας περιόδου στην οποία έχει εισέλθει η πολιτική ζωή του τόπου μετά τις εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής.

Η σημερινή Βουλή, αν μη τι άλλο, δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνη της προηγούμενης περιόδου. Ποιος μπορούσε να φανταστεί τη Μεγάλη Τρίτη, οπότε και ψηφίστηκε το τελευταίο νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι όταν θα άνοιγε η Βουλή θα υπήρχαν οκτώ κόμματα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ηττηθεί με παραπάνω από 20 μονάδες;

Τα βλέμματα όλων, εξάλλου, σήμερα είναι στραμμένα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα υπάρξει μονομαχία Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή.

Το βάρος της εκπροσώπησης της Κουμουνδούρου θα σηκώσει ο προσωρινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σωκράτης Φάμελλος, αν και ομολογουμένως οι προβολείς στρέφονται στις παρεμβάσεις των δελφίνων, ανάμεσά τους η Εφη Αχτσιόγλου.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, εάν δηλαδή θα είναι εντός της αιθούσης της Ολομέλειας την ώρα της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οσο για τα μικρότερα κόμματα, η σημερινή ημέρα θα είναι η πρώτη τους ευκαιρία να ξεδιπλώσουν την αντιπολιτευτική στρατηγική τους. Τόσο ο Βασίλης Στίγκας των «Σπαρτιατών» όσο και ο Δημήτρης Νατσιός της ΝΙΚΗΣ αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου καλούνται απόψε να απευθυνθούν στο Σώμα και στον λαό και να ξεχωρίσουν με τις ομιλίες τους.

Βεβαίως, ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς με το «καλημέρα» της νέας Βουλής κατήγγειλε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή, μεταξύ άλλων, την καταψήφιση του αντιπροέδρου από την πλευρά του κόμματός της.

Σημειωτέον πως αύριο η συζήτηση θα συνεχιστεί με τις ομιλίες των υπουργών και των υφυπουργών, ενώ μεταξύ των ομιλιών τους θα παρεμβάλλονται βουλευτές και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Το Σάββατο το πρωί θα μιλήσουν εκ νέου υπουργοί και βουλευτές, και από το μεσημέρι και μετά οι πολιτικοί αρχηγοί, με αντίστροφη σειρά, από τον μικρότερο, δηλαδή, στον μεγαλύτερο.

Μετά την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου και πριν από την καταληκτική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα υπάρξουν οι ομιλίες του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη.

Σκοπός είναι γύρω στις 9 το βράδυ του Σαββάτου να αρχίσει η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, η οποία βεβαίως θεωρείται δεδομένη, καθώς η «γαλάζια» παράταξη διαθέτει άνετη πλειοψηφία 158 βουλευτών.

Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για το Βίλνιους προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Ιουλίου.

Ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τα πρώτα μέτρα

Το στίγμα των προθέσεών του για τη διακυβέρνηση της χώρας δίνει σήμερα από το βήμα της Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επικεντρωθεί στο δίπτυχο οικονομία και μεταρρυθμίσεις.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στα επικείμενα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνησή του, τα οποία, όπως θα υποστηρίξει, αποδεικνύουν την αντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων. Σε όσα θα ανακοινώσει περιλαμβάνονται η αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 1.500 ευρώ έως το 2027, η αύξηση των αμοιβών στο Δημόσιο από το 2024, καθώς και η αύξηση των συντάξεων.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στα μέτρα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς, μεταξύ άλλων, θα μιλήσει για το μέτωπο της ακρίβεια και για την πρόθεσή του να επεκτείνει το market pass έως το τέλος του έτους. Θα εστιάσει ακόμα στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα.

Μιλώντας στο Mega, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, για τα νέα μέτρα, ανέφερε πως «αυτά δεν είναι θεωρίες. Είναι πράγματα που έχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται με το πρόγραμμά μας. Το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που συζητιούνται στις συσκέψεις αλλά και όλα τα υπόλοιπα θα αρχίσουν να γίνονται πράξεις και θα κριθούμε από την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων». Εμφαση αναμένεται σε κάθε περίπτωση να δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη απόψε στην επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, εκτός οικονομίας, σε σχέση με την Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη και σε άλλους κομβικούς τομείς.

Έως τη Δευτέρα η λύση (;) στο χωροταξικό πρόβλημα

Άλυτο παραμένει το χωροταξικό πρόβλημα της Ολομέλειας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μη σταματά να εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του με την απόφαση του προεδρείου οι «Σπαρτιάτες» να καθίσουν ακριβώς πίσω του. Αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο Κώστας Τασούλας θα δώσει την οριστική απάντησή του στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς έχει δεσμευτεί πως έως τη Δευτέρα θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Εκτιμάται, σε κάθε περίπτωση, πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ανατροπή.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This