Ερντογάν: «Συζητήσαμε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών με τον Μητσοτάκη» – Τι απαντά η Αθήνα

Νέες «βόμβες» Ερντογάν - Με παραπομπή στις δηλώσεις Γεραπετρίτη απαντάει η Αθήνα

Must Read

Πολλά ερωτήματα προκαλεί η δήλωση-«βόμβα» του Ταγίπ Ερντογάν μετά από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επέστρεψε με χαμόγελα από το Βίλνιους, έτοιμος για παραχωρήσεις στους Τούρκους.

Δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγες μέρες από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο και ο «Σουλτάνος» υποστηρίζει ότι με τον Μητσοτάκη συζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου!

«Το συζητήσαμε πολύ καθαρά αυτό με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή, το θέμα της στρατιωτικοποίησης αυτών των νησιών. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών μου μιλάει και θα μιλήσει γι’ αυτά με τον Έλληνα ομόλογό του. Βεβαίως, αυτή η υπόθεση δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους και το λόμπι τους στον Λευκό Οίκο προκαλούν συνεχώς» δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το Anadolu.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι δηλώσεις έρχονται την ώρα οι Τούρκοι «μπλοκάρουν» με προκλητικό τρόπο την λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο.

Tι απαντά η ελληνική πλευρά

Σε απάντησή της η ελληνική πλευρά διαψεύδει τον Ερντογάν, με κυβερνητικές πηγές να παραπέμπουν στις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο Γεραπετρίτης, χωρίς όμως να δίνεται μια επίσημη και ευθεία απάντηση: «Το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή».

Με τον τρόπο που τον «βόλεψε» ερμήνευσε τις παραχωρήσεις στους Τούρκους ο Γεραπετρίτης

Σε ερωτήσεις που δέχτηκε στη Βουλή, ο Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι η «η εθνική κυριαρχία είναι αναφαίρετη και δεν επιδέχεται παραχώρησης ή συρρίκνωσης», λέγοντας ότι η διαφορά μας με την Τουρκία αφορά την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Ουδέποτε ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή θα μπορούσε να συναινέσει σε θέση η οποία θα μπορούσε να υποβαθμίσει την εθνική μας γραμμή και τα εθνικά μας συμφέροντα» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχτηκε στη Βουλή, για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί υποχωρήσεων.

Μάλιστα, δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει απόκλιση από αρχικές θέσεις αλλά αυτή δεν θα αφορά υποχώρηση την κυριαρχία: «Όταν ξεκινάμε έχουμε κάποιες αρχικές θέσεις. Μπορεί να υπάρξει απόκλιση από βασικές θέσεις αλλά δεν θα αφορά υποχώρηση από την αρχική γραμμή αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά σε κυριαρχία» απάντησε και σημείωσε ότι θα ενημερώσει τα κόμματα την ερχόμενη Παρασκευή.

Σταθερά προκλητικός ο Ερντογάν: Στην Κύπρο υπάρχουν (και θα υπάρχουν) δύο κράτη!

Χθες Πέμπτη 20/7, ανήμερα της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε στα Κατεχόμενα, απ’ όπου όχι μόνο προέβη σε δηλώσεις περί αναγνώρισης της ΤΔΒΚ, αλλά υποστήριξε και πως το 1974 η Τουρκία έφερε… την ειρήνη στο νησί!

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» το συντομότερο δυνατόν, καθώς, όπως τόνισε, «υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο». «Όλες μας οι προσπάθειες γίνονται για να συνεχιστεί η ειρήνη που υπάρχει στο νησί την οποία φέραμε εμείς το 1974. Εμείς επιθυμούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Όταν είναι ξεκάθαρη η πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί, όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως δεν είναι δυνατή μια ομοσπονδιακή λύση. Επαναλαμβάνω το ιστορικής σημασίας κάλεσμα, το οποίο είχα κάνει σε όλο τον κόσμο και στο βήμα του ΟΗΕ. Μην γυρνάτε την πλάτη σας στην πραγματικότητα που υπάρχει στο νησί. Ελάτε και το συντομότερο δυνατό και αναγνωρίστε την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”…», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη.

https://youtu.be/XEa4eCF3suQ

Σημειώνεται πως τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι ο Ερντογάν προσγειώθηκε στην «ΤΔΒΚ» με απευθείας πτήση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παράλληλα, σχολίασαν με δηκτικότητα την ανάρτηση Μητσοτάκη για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με την εφημερίδα «Sabah» να αναφέρει πως «Ο Μητσοτάκης ξεπέρασε τα όρια» και τη «Υeni Safak» να γράφει «Σκάνδαλο από Μητσοτάκη – Χαρακτήρισε εισβολέα την Τουρκία»!

  • Δείτε το ρεπορτάζ:

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This