Σκιές για την αποστρατιωτικοποίηση, μισόλογα για νέες «παραχωρήσεις» – Ο Ερντογάν «κόβει», ο Γεραπετρίτης «ράβει»

Πώς αντικαταστάθηκε η «υποχώρηση», με το «παραχώρηση» και «απόκλιση» - Θα παραχωρήσουμε δηλαδή τι;

Must Read

Τι συμβαίνει τελικά στα ελληνοτουρκικά; Τι έχουν συζητήσει και τι δεν έχουν συζητήσει στο Βίλνιους οι Έλληνες και οι Τούρκοι επίσημοι; Προ ολίγων ημερών ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε το παράθυρο της αναθεώρησης παγίων θέσεων της ελληνικής διπλωματίας, μιλώντας για «υποχωρήσεις». Επέμενε όμως στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.

  • εφημερίδα «Εστία»

Ομοίως σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας αναφέρεται συστηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος όμως ουδέποτε έχει ομιλήσει περί κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι ο ίδιος ο οποίος, ως υπουργός Επικρατείας, το καλοκαίρι του 2020, διευκρίνιζε ότι η κυριαρχία μας τοποθετείται στα έξι μίλια των χωρικών μας υδάτων.

Και τώρα, ενώ από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, ο Ταγίπ Ερντογάν ανατρέπει ολόκληρο το «αφήγημα» του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεραπετρίτη.

Επιστρέφοντας από την θριαμβευτική, αλλά και ιδιαιτέρως αποδοτική περιοδεία του στις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής, ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε στην εξής ερώτηση δημοσιογράφου: «Είπατε ότι αρχίζει μια νέα εποχή με την Ελλάδα. Τι είδους προσδοκίες έχουμε από την Αθήνα για το μέλλον; Θα αποκτήσει δυναμική ο δρόμος που είναι να διανυθεί για τα νησιά, τα οποία θα έπρεπε ήδη να είναι αφοπλισμένα

Σαφής και χωρίς περιθώρια παρερμηνειών η απάντησή του:

«Το συζητήσαμε πολύ καθαρά, πολύ ανοιχτά με τον κ. Πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Δηλαδή, το θέμα του εξοπλισμού αυτών των νησιών. Για την ακρίβεια, ο υπουργός Εξωτερικών μου, μίλησε μιλάει και θα μιλήσει με τον ομόλογό του για το θέμα αυτό. Βεβαίως, το θέμα αυτό δεν πηγάζει μόνο από την Ελλάδα, ορισμένοι φίλοι της και το λόμπι στον Λευκό Οίκο τους υποκινούν συνεχώς. Ως αποτέλεσμα αυτής της υποκινήσεως δημιουργούνται κατά καιρούς ανεπιθύμητες καταστάσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών μας κ. Χακάν (Φιντάν) είναι σε επαφή με τον ομόλογό του και οι σχέσεις του συμβούλου μου Τσαγατάι Κιλίτς με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Μητσοτάκη θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό γρήγορα».

Για το ίδιο ζήτημα όμως κλήθηκε να απαντήσει χθες στην Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας  Αλεξάνδρου Καζαμία είπε:

«Είναι σαφές, όπως και ο Πρωθυπουργός είπε, ότι η όποια υποχώρηση, η σχετικότητα δηλαδή των επιχειρημάτων, έχει να κάνει μόνο με τις αρχικές μας θέσεις συζήτησης. Όταν ξεκινούμε μια συζήτηση έχουμε θέσεις. Από αυτές τις αρχικές θέσεις, όταν θα προχωρήσει η συζήτηση αυτή θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες παραχωρήσεις για να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση με όριο τη βασική γραμμή της υποστήριξης των εθνικών συμφερόντων».

Ανέφερε βεβαίως ότι «σε μια συζήτηση που θ’ ανοίξει με τη γείτονα και δεν μπορεί να αφορά θέματα κυριαρχίας, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν και ορισμένες αποκλείσεις από την αρχική μας θέση που δεν μπορεί να είναι επιζήμια για τα εθνικά θέματα ούτε να αφορά θέματα κυριαρχίας».

«Παραχωρήσεις» λοιπόν και «αποκλίσεις» γίνονται από τον κ. Γεραπετρίτη, οι «υποχωρήσεις» στις οποίες είχε προ ημερών αναφερθεί ο κ. Μητσοτάκης. Θα παραχωρήσουμε δηλαδή τι;

Η στάση του υπουργού των Εξωτερικών μας υποχρεώνει να τονίσουμε για μιαν ακόμη φορά το γεγονός ότι αποφεύγει να αναφερθεί στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, τα οποία εκτείνονται πέρα από την ζώνη των έξι μιλίων (στον αέρα δέκα μιλίων, αλλά και αυτό φαίνεται πως διαφεύγει από τον κ. Γεραπετρίτη) και συγκεκριμένα φθάνουν μέχρι τα όρια του FIR Αθηνών.

Παγία ελληνική πολιτική πολιτική είναι τα όρια του FIR στον αέρα, προσδιορισμένα με βάση τις μέσες γραμμές έναντι των γειτονικών χωρών, συνιστούν τα όρια της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης, αλλά και των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Άλλαξε κάτι όσον αφορά στην στάση αυτή;

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους

Σημειώνουμε ότι οι οριοθετήσεις με την Ιταλία και την Αίγυπτο που έγιναν σε διαφορετική βάση, ετέθησαν σε ένα κλίμα ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας που δεν υφίσταται με την Τουρκία. Αν δεν το καταλαβαίνει αυτό κάποιος ας ξαναδιαβάσει τις δηλώσεις του Ερντογάν. Στις οποίες μάλιστα γίνεται αναφορά και σε «ειδικό αντιπρόσωπο του κ. Μητσοτάκη» ο οποίος μαζί με τον δικό του σύμβουλο Τσαγατάι Κιλίτς «θα κάνουν την διαδικασία διαφορετική». Τι σημαίνει αυτό το «διαφορετική»; Εξωθεσμική; Τι απαντά ο Έλληνας Πρωθυπουργός;

Σημειώνουμε εδώ ότι κατηγορηματική τοποθέτηση απόρριψης των δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου από την ελληνική πλευρά, δεν υπήρξε. Μόνον κάποιες δηλώσεις «διπλωματικών κύκλων» οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν: «Το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα (χθες) στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή».

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This