Ο Μητσοτάκης εκτός κάδρου, με το αλάθητο του ηγεμόνα!

Ο πρωθυπουργός, παρά τις πρωτοφανείς γκάφες της κυβέρνησής του μόλις 40 ημέρες μετά την επανεκλογή της, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, που θα εδραιώσουν ακόμα πιο πολύ την παντοδυναμία του

Must Read

Ποτέ καμία άλλη κυβέρνηση τόσο ισχυρή όσο αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τόσο αδύναμη και διαλυμένη αντιπολίτευση δεν έκανε 40 ημέρες μετά την επανεκλογή της τόσες πολλές γκάφες και δεν επέδειξε τόση ανικανότητα!

  • Από τον Πάνο Σώκο

Ομως, όχι μόνο δεν ιδρώνει το αφτί κανενός, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός φροντίζει να μένει εκτός του κάδρου των ευθυνών, να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του που θα εδραιώσουν ακόμα πιο πολύ την παντοδυναμία του, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται σαν να λειτουργούν όλα σε συνθήκες κανονικότητας, ακόμα και οι καταστροφικές πυρκαγιές, με το πρωτοφανές γεγονός της έκρηξης σε αποθήκη πυρομαχικών και την εκκένωση της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το «επιτελικό κράτος» απεδείχθη για ακόμα μία φορά πόσο ανίκανο είναι, αφού καμία άλλη μεγάλη κρίση δεν αντιμετώπισε με επιτυχία, εκτός από εκείνη στον Εβρο το 2020. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν το κρύβει ότι νιώθει παντοδύναμος, ενώ μέλημά του είναι να αφήνει τον εαυτό του εκτός ευθυνών.

Πολλά τα στοιχεία που συνηγορούν σε αυτή την εκτίμηση:

  • Είναι χαρακτηριστικό πως όχι μόνο δεν ζήτησε μία συγγνώμη για την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, αλλά έλεγε πως δούλεψε καλά και αποτελεσματικά, προβάλλοντας μόνο το σημαντικό αλλά και αυτονόητο -ούτως ή άλλως- γεγονός της εκκένωσης κατοικημένων περιοχών.
  • Παράλληλα, βρήκε ως εξιλαστήρια θύματα για τις καταστροφές τον Νότη Μηταράκη, που πήγε διακοπές, και τον Γιώργο Πατούλη, που χόρεψε ζεϊμπέκικο! Προφανώς και ήταν ανεπίτρεπτη και ανεύθυνη η συμπεριφορά και των δύο, αλλά ήταν προσχηματική η αποπομπή τους για να δείξει ότι δήθεν δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του! Αλλοι με καίριες ευθύνες μένουν στις θέσεις τους!
  • Την ίδια στιγμή δεν έχει επισκεφθεί ακόμα τη Ρόδο, που έπαθε μεγάλη καταστροφή, αλλά ούτε και τη Μαγνησία. Ομως, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος πήγε στη Μυτιλήνη και την Καλαμάτα για να στηρίξει τους υποψήφιους περιφερειάρχες της Ν.Δ. Α. Στεφανή και Δ. Πτωχό, επιστρέφοντας από τις ολιγόωρες επισκέψεις σε Κύπρο και Αίγυπτο.
  • Επίσης, τις ημέρες της μεγάλης καταστροφής πήγαινε από το ένα υπουργείο στο άλλο, δήθεν για να προωθήσει το κυβερνητικό έργο, θέλοντας να πείσει τον κόσμο ότι δεν… υπάρχει κανένας κίνδυνος και ότι αυτή είναι πλέον η κανονικότητα, οι φωτιές και οι καταστροφές, λόγω της κλιματικής αλλαγής!
  • Παρά τις μεγάλες καταστροφές, τον διεθνή διασυρμό της χώρας και το γεγονός πως το κράτος δεν μπόρεσε να προφυλάξει ακόμα και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κανένα «γαλάζιο» στέλεχος δεν τόλμησε να διαμαρτυρηθεί! «Μούγκα στη στρούγκα», που λένε! «Εναν μήνα μετά τις εκλογές τι να πούμε εναντίον τους και ποιος θα μας ακούσει…» λένε «γαλάζια» στελέχη.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, με στοχευμένες κινήσεις, την αμέριστη στήριξη του μιντιακού δικτύου, που τον συντροφεύει άοκνα τόσα χρόνια, και τη βοήθεια της διαλυμένης αντιπολίτευσης, ετοιμάζει μεθοδικά τις επόμενες κινήσεις του για να μην αφήσει καμία χαραμάδα εξουσίας που να μην ελέγχεται από τον ίδιο και το προσωπικό του σύστημα εξουσίας.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζει στον μικρόκοσμο της κομματικής καμαρίλας και το ΠΑΣΟΚ επαναπαύεται στο 11,5%, χωρίς να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να καλύψει το κενό που υπάρχει στον χώρο της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή.

Επόμενος σταθμός, οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι ο επόμενος σταθμός του είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου θέλει κι εκεί να κυριαρχήσει όχι μόνο κερδίζοντας την αντιπολίτευση, που θα το πετύχει, αλλά αφήνοντας εκτός εκλογικής μάχης και «γαλάζιους» υποψηφίους που δεν είναι πιστοί στο δικό του δόγμα, αντικαθιστώντας τους με υποψηφίους της δικής του επιλογής. Το είπε ξεκάθαρα πριν από μερικές μέρες στη Μυτιλήνη, όπου είχε πάει για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή. «Θέλουμε περιφερειάρχες που να μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά, που μπορούν να αξιοποιήσουν το δικό μας αναπτυξιακό όραμα» είπε.

Ετσι, δεν δίστασε να αντικαταστήσει εκλεγμένους «γαλάζιους» περιφερειάρχες με άλλους υποψηφίους, άλλοτε για ασήμαντη αφορμή άλλοτε και χωρίς αφορμή. Αντικατέστησε τον Γιώργο Πατούλη, τον οποίο δεν ήλεγχε πλήρως και δεν του είχε εμπιστοσύνη από χρόνια, με τον… πιστό στρατιώτη ειδικών και επικίνδυνων αποστολών Νίκο Χαρδαλιά. Αφορμή ήταν το ζεϊμπέκικο που χόρεψε ο περιφερειάρχης τις μέρες της φωτιάς, όμως, όπως λένε στελέχη που γνωρίζουν το παρασκήνιο, ο χορός ήρθε… ταμάμ στον πρωθυπουργό!

«Εκοψε» από υποψήφιο τον Παναγιώτη Νίκα, νυν περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αντικαθιστώντας τον με τον Δημήτρη Πτωχό, που ήταν συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, με το πρόσχημα της ανανέωσης… Επίσης, δεν στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος πριν από τρία χρόνια όσον αφορά το Μεταναστευτικό είχε μιλήσει απρεπώς για τον ίδιο, και έχρισε υποψήφιο τον στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή.

Στην Κρήτη στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, που στις περασμένες εκλογές στήριξαν και τον στηρίζουν και πάλι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ… Οι κομμένοι περιφερειάρχες Γ. Πατούλης και Π. Νίκας ενώ στην αρχή απειλούσαν ότι θα κατέβουν υποψήφιοι ως «αντάρτες», τελικά δήλωσαν υποταγή στον αρχηγό. Τυχαίο; Οχι, φυσικά!

Η διαλυμένη αντιπολίτευση βάζει πλάτη στον Κυριάκο

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν θέλησαν να συνεργαστούν στο ελάχιστο για κοινούς υποψηφίους, π.χ. στην Αθήνα, στην Περιφέρεια Αττικής, σε κάποιες άλλες περιφέρειες, όπως η Δυτική Στερεά, ή και σε άλλους μεγάλους δήμους.

Αυτή η αδυναμία τους διευκολύνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού η Ν.Δ. σε πολλές περιφέρειες και μεγάλους δήμους παίζει χωρίς αντίπαλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ, που και στις πιο άσχημες περιόδους του την προηγούμενη δεκαετία είχε απόθεμα δυνάμεων στην Αυτοδιοίκηση, δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους σε περιφέρειες όπως η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τα Ιόνια, η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος.

Ο διαγκωνισμός των δύο κομμάτων για το ποιος θα έχει τα πρωτεία της μειοψηφικής Κεντροαριστεράς αναδεικνύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πανίσχυρο ηγεμόνα, καθώς με τον ακόμα πιο ασφυκτικό έλεγχο των περιφερειών και των μεγάλων δήμων ελέγχει, πλέον, σχεδόν τα πάντα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This