Σφοδρές αντιδράσεις από Ελλάδα και Ε.Ε. για την αδιανόητη πρόκληση των Τουρκοκυπρίων

Must Read

«Απόλυτα καταδικαστέες», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίον ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στη «νεκρή ζώνη» της Κύπρου, τονίζοντας πως «το σημερινό επικίνδυνο περιστατικό, όπως και άλλα παρόμοια που έχουν προηγηθεί, πρέπει να αναδειχθούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Οι σημερινές επιθέσεις Τουρκοκύπριων εναντίoν των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) που παρεμπόδιζαν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης και γενικότερα η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην εν λόγω περιοχή, είναι απόλυτα καταδικαστέες», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «το σημερινό επικίνδυνο περιστατικό, όπως και άλλα παρόμοια που έχουν προηγηθεί, πρέπει να αναδειχθούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει σταθερή πίεση στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για τερματισμό αυτής της επικίνδυνης πολιτικής».

«Κυρίως, τα περιστατικά αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη συντονισμού Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας με σκοπό την ενεργητική στήριξη της επανεκκίνησης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, από το σημείο που σταμάτησαν το 2017 στο Κρανς Μοντανά», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Δημήτρης Μάντζος ανέφερε πως «η επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατοχής σε προσωπικό της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στην περιοχή της Πύλας, προκαλεί βαθιά ανησυχία».

«Σχεδόν μισό αιώνα μετά την εισβολή του Αττίλα, αποδεικνύεται έμπρακτα ότι η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων, κατά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εξακολουθεί να αποτελεί την πάγια πρακτική των τουρκικών δυνάμεων και του ψευδοκράτους. Πέρα από την ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης, απαιτείται η ανάληψη πρωτοβουλιών απο την ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση για την έμπρακτη καταδίκη των μονομερών αυτών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τη λήψη μέτρων κατά όσων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Εξωτερικών της παράταξης.

Και στην ανακοίνωσή του, ο κ. Μάντζος καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να εργαστούν μεθοδικά και ανεπιφύλακτα, για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής».

Μετσόλα: «Η εμπιστοσύνη και όχι η βία, πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός»

Τη βαθιά ανησυχία της για την επίθεση κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο στην Πύλα, εξέφρασε και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, με μήνυμά της στο X (πρώην Twitter).

«Ανησυχώ βαθιά για τη σημερινή επίθεση κατά της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Πύλα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις και επαναλαμβάνει την έκκλησή του για επανέναρξη των συνομιλιών για επανένωση. Η εμπιστοσύνη και όχι η βία, πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός», αναφέρει συγκεκριμένα η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This