Η ακρίβεια… ταΐζει τον Προϋπολογισμό!

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο πρώτο επτάμηνο του έτους στα 3,55 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 1,83 δισ.

Must Read

Με τις τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα να παραμένουν στα ύψη, το κράτος εισπράττει κάθε μήνα ολοένα περισσότερα έσοδα στις πλάτες των καταναλωτών. Αυτό δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του Προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023, σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά… 2,24 δισ. ευρώ!

Τμήμα της αύξησης αυτής (470.000.000 ευρώ περίπου) αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν τον Δεκέμβριο του 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται τόσο από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

Συγκεκριμένα, για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 13,36 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 631.000.000 ευρώ.
  • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3,89 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 76.000.000 ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,779 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 26.000.000 ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 10,11 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 825.000.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε το πρώτο επτάμηνο του έτους στα 3,55 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,83 δισ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,16 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,148 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 538.000.000 ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το υπουργείο, σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες εσόδων σημειώθηκε υπερεκτέλεση εκτός από δύο:

α) δεν εισπράχθηκε το τίμημα, ύψους 1,49 δισ. ευρώ, για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Ιούνιο και

β) δεν εισπράχθηκε η τρίτη δόση, ύψους 1,71 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This