Μητσοτάκης: Πυρονέφος της νύχτας έπληξε τη Δαδιά!

Μετάθεση ευθυνών και γελοίες δικαιολογίες για μία ακόμη φορά!

Must Read

Με δικαιολογίες προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εξηγήσει στη Βουλή τις πολυήμερες καταστροφικές πυρκαγιές. Στη Δαδιά η φωτιά καίει για 13η μέρα, αλλά για τον πρωθυπουργό φταίει «το φαινόμενο του… πυρονέφους της νύχτας»!

«Σήμερα το κράτος είναι παντού, αλλά η φωτιά επιμένει», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα κόμματα στο όνομα όσων δίνουν τη μάχη με τις φλόγες «να δείξουν σοβαρότητα και αναγνώριση της δυσκολίας της κατάστασης».

  • Δείτε απευθείας πατώντας ΕΔΩ τα όσα συμβαίνουν στη Βουλή.

Η συζήτηση ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών από τις φωτιές, ύστερα από σχετική πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη.

.

Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίσθηκε ότι είναι «χωρίς διάθεση για να δικαιολογήσει ενέργειες», αλλά δεν ανέφερε ποιες ενέργειες δεν θέλει να δικαιολογήσει. Ωστόσο υποστήριξε ότι «φέτος ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι από πέρυσι, αλλά είχαμε περισσότερες καμένες περιοχές».

«Προετοιμαστήκαμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Αλλά είχαμε έναν από τους μεγαλύτερους καύσωνες και έντονους ανέμους», ανέφερε και ισχυρίσθηκε ότι «φέτος είχαμε περισσότερα μέσα στη διάθεσή μας από ό,τι πέρσι. Είχαμε να διαχειριστούμε ακραίες συνθήκες. Μικρές εστίες που παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις με μεγάλη ταχύτητα».

Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στους επιστήμονες λέγοντας ότι «αυτό που μετράμε σήμερα ως καμένη έκταση είναι η συνολική περίμετρος», όμως πρόσθεσε ότι «υπάρχουν αρκετά άκαυτα κομμάτια μέσα σε αυτή την περίμετρο».

Επίσης χαρακτήρισε «αριθμητικές αλχημείες» τα νούμερα που αφορούν τις πυρκαγιές και τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

.

Αυτό πάντως που έκλεψε την παράσταση ήταν το «πυρονέφος της νύχτας», το οποίο επικαλέστηκε ο Κ. Μητσοτάκης για τη φωτιά στον Έβρο. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εξηγήσει τι έγινε στην Πάρνηθα και στη Δαδιά:

«Στη φωτιά της Πάρνηθας εντοπίστηκε σχεδόν αμέσως από αστυνομική δύναμη που βρισκόταν κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Το ελικόπτερο έφτασε 5 με 6 λεπτά από την στιγμή που εντοπίστηκε. Ελικόπτερο που κουβαλούσε 8 τόνους νερού αλλά δεν ήταν αρκετό. Όταν η φωτιά καβάλησε την πλαγιά πέρασε από την μια πλευρά της χαράδρας στην άλλη μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Αυτή ήταν η κατάσταση που διαχειρίζονταν οι πυροσβέστες μας. Το λέω γιατί συχνά ακούμε αναλύσεις για αντιπυρικές ζώνες κ.α. Κοιτάξτε, υπάρχουν όρια. Υπάρχουν φωτιές που δεν αντιμετωπίζονται από αντιπυρικές ζώνες», είπε και συνέχισε: «Το ίδιο είδαμε και στην φωτιά του Έβρου. Είχαμε πυρονέφος της νύχτας. Ένα φαινόμενο που εντοπίστηκε στις φωτιές Καλιφόρνιας με 18 νεκρούς. Το φαινόμενο που συνέβη στον Έβρο θα μελετάται για πολλά χρόνια. Κατέκαψε μια τεράστια περιοχή σε ελάχιστες ώρες. Σε 5 ώρες κάηκε η ίδια έκταση που είχε καεί το 2021 σε 5 ημέρες».

«Υπήρξαν εβδομάδες με περισσότερες από 500 πυρκαγιές. Για τις περισσότερες πυρκαγιές δεν μαθαίνουμε σχεδόν τίποτα γιατί σβήνονται άμεσα. Επίπεδα ακραίου συναγερμού επιπέδου 5 είχαμε 7 φορές, το 2021 ήταν μόνο 4 και πέρσι καμία», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

.

«Είναι καιρός να σταματήσει το απλοϊκό επιχείρημα, παραμύθι θα το έλεγα των προσλήψεων. Έχουμε σήμερα περισσότερα μέσα και προσωπικό. Το πως θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε είναι ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει ειδικά για το πως πρέπει να δρουν οι πυροσβέστες μέσα στα δάση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για τον Έβρο ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής και άναψε σε περιοχή που αποτελεί διαδρομή μετακίνησης μεταναστών. Δεν ξέρουμε αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση. Ερευνάται. Εφόσον υπάρχουν ένοχοι θα τους εντοπίσουμε και αυτό είναι δουλειά των αρχών. Φαινόμενα αυτόκλητων σερίφηδων δεν θα γίνουν ανεκτά», υπογράμμισε.

Ακόμη ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε αυστηριοποίηση του Ποινικού Κώδικα για τους εμπρηστές λέγοντας ότι «οι ποινές για εμπρηστές είναι πολύ αυστηρές. Θα προστεθούν νέες για άμεση φυλάκιση».

Ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αποζημιώσεις και ειδικό σχέδιο για τον Έβρο στο πρότυπο της Βόρειας Εύβοιας λέγοντας ότι έχει ήδη μιλήσει με την πρόεδρο της Κομισιόν για το θέμα. Εξήγγειλε δε «παραγωγική αξιοποίηση» των δασών και νέο μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης των δασών γιατί, όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυξήθηκαν τα δάση

«Είναι αδιέξοδο να προβάλλουμε την σκοτεινιά της συγκυρίας στο μέλλον», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This