Φάμελλος: «Ο Μητσοτάκης δεν ζήτησε ούτε συγγνώμη. Έχει πολιτική ευθύνη. Αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες»

Must Read

Η κυβέρνηση άφησε τους πυροσβέστες και τους εθελοντές στον Έβρο χωρίς στήριξη, τόνισε ο Σωκράτη Φάμελλος στη Βουλή, επικαλούμενος μηνύματα που έλαβε από πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών που άκουγαν την ομιλία του πρωθυπουργού.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι είχε ενημερώσει και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια χωρίς να το δημοσιοποιήσει.

«Δημιουργείται αναξιοπιστία στην κοινωνία και καλλιεργείτε και την παραδοξολογία. Εσείς θέλετε να κάνετε την κλιματική κρίση μια βολική δικαιολογία και κυβερνητικό άλλοθι», ανέφερε ο Σ. Φάμελλος.

«Αφήσατε τη χώρα μας ανέτοιμη και ανεπαρκή για αυτό τον κίνδυνο. Και η εξέλιξη των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις τους είναι δική σας πολιτική ευθύνη. Και οφείλω να πω και προσωπική κύριε Μητσοτάκη και ξέρετε ότι είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου», ανέφερε και τόνισε: «μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης, και μετά και τις καταστροφές πυρκαγιές του 2021, δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει χώρος για συγνώμη, και προφανώς δεν έχετε αξιοπιστία για τις νέες εξαγγελίες που θα κάνετε σήμερα κατόπιν εορτής. Τώρα, εκ των υστέρων, θα κάνετε ότι μπορείτε για να αποφύγετε το πολιτικό κόστος».

Ο Σ. Φάμελλος εστίασε στο αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.

 

«Δεν μπορείτε πλέον να εγγυηθείτε το αίσθημα ασφάλειας στην κοινωνία», είπε και συνέχισε: «αυτό σίγουρα δεν εμπεδώνεται με τις συγνώμες μετά από το δυστύχημα των Τεμπών. Ούτε με την ανατίναξη αποθήκης πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, που και τη χώρα εξέθεσε, και την αμυντική της θωράκιση. Ούτε με την επιδρομή ακροδεξιών χούλιγκανς από την Κροατία -που διασχίσαν την χώρα από τα σύνορα μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια για τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, ούτε με τον αποκλεισμό για πολλές ώρες τόσων ανθρώπων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, λόγω της ελλιπούς διαχείρισης του συμβάντος με το βυτιοφόρο. Ούτε φυσικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές. Αυτά είναι όλα τα “επιτελικά” και “άριστα” επιτεύγματα της κυβέρνησής σας».

«Η ευθύνη είναι δική σας, ιδίως γιατί δεν είστε μια καινούργια κυβέρνηση», επεσήμανε στον Κ. Μητσοτάκη ο Σ. Φάμελλος και πρόσθεσε ειρωνικά: «Από ποιον παραλάβατε την κυβέρνηση πριν από 2 μήνες; Σε λίγο θα μας πείτε ότι παραλάβατε καμένη γη από την προηγούμενη κυβέρνηση».

«Μην αναζητείτε άλλοθι στην ένταση των φαινομένων, την κλιματική κρίση, στους εμπρησμούς από αμέλεια ή από πρόθεση, που πάντα συνέβαιναν στη χώρα, σε ελλείψεις της αυτοδιοίκησης όπου οφείλετε να παρέχετε κονδύλια και να ελέγχετε και σε σενάρια συνωμοσίας», σημείωσε και υπενθύμισε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει πάει ακόμα στον Έβρο παρότι καίγεται για 13 μέρες και ήταν υποψήφιος βουλευτής στο νομό: «τώρα οι Εβρίτες ζουν τις επιπτώσεις των λόγων της υποψηφιότητάς σας και τα αποτελέσματα της πολιτικής τους εκμετάλλευσης από τη ΝΔ. Κι εσείς δεν έχετε πάει ακόμα εκεί που καίει η μεγαλύτερη πυρκαγιά της 20ετίας στην Ευρώπη». «Φτάσατε στο σημείο να αμφισβητήσετε την επιστήμη και τα στοιχεία που δημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με δηλώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Σοφίας Βούλτεψη», υπενθύμισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «γιατί άραγε; γιατί έδειχναν ότι με το 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων. Συντασσόμαστε με κάθε λέξη από την ανακοίνωση που εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο (28.8.2023) Αθηνών και επαναλαμβάνουμε ότι είναι υποχρέωση της Επιστήμης να ενημερώνει την κοινωνία. Εσάς όμως σας ενοχλεί η αλήθεια! Γιατί σας εκθέτει! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τα στοιχεία πριν δυο μέρες. Φαντάζομαι ότι δεν το αμφισβητείτε και αυτό».

Ο Σ. Φάμελλος ζήτησε να επανασυσταθούν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που καταργήθηκαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2021 και σχολίασε την τοποθέτηση του πρ. υπουργού Γ. Αμυρά ως συντονιστή της αποκατάστασης σε Πάρνηθα και Έβρο: «δεν αρκεί η πολιτικάντικη τοποθέτηση ενός συντονιστή στο Μαξίμου, στην Αθήνα».

Πρότεινε ακόμη νέο νόμο για την πολιτική προστασία και στελέχωσή της, πλήρωση των κενών στην Πυροσβεστική και πρόσληψη των 2.500 εποχικών, στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας σε επιστήμονες, σε διοικητικό προσωπικό και σε δασοφύλακες, ενίσχυση των εθελοντών με καλύτερη εκπαίδευση, προσομοίωση σεναρίων κινδύνου και εξοπλισμό, ενοποίηση της κλιματικής πολιτικής με την χωροταξία, τα δάση και το φυσικό περιβάλλον αλλά και την ενέργεια στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης των αναδασώσεων.

«Μη διανοηθείτε να δώσετε σε ανάδοχο την ευθύνη των δασικών περιοχών και των προτεραιοτήτων της αποκατάστασης. Όλες οι περιοχές πρέπει να αποκατασταθούν με την ίδια ποιότητα έργων. Όχι μόνο όσες προσελκύουν χορηγούς. Στην αποκατάσταση και στη διαχείριση δασικών εκτάσεων το κριτήριο δεν μπορεί να είναι το κέρδος. Αλλά το κοινωνικό συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε.

Δείτε επίσης:

Βουλή – Δείτε απευθείας: Τι άλλο λέει εκτός από δικαιολογίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Μητσοτάκης: Πυρονέφος της νύχτας έπληξε τη Δαδιά!

«Να καις προληπτικά το δάσος το χειμώνα»! Πρόταση-σοκ από αρθρογράφο της «Καθημερινής»

Χάνεται από τον χάρτη ο Έβρος… 13η μέρα πύρινης καταστροφής που δεν τη χωρά ο νους

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This