Στην τελική ευθεία ο ΣΥΡΙΖΑ

Αύριο θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου, με μοναδικό θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος

Must Read

Αρχίζουν αύριο, στις 11 π.μ., οι μονοήμερες εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού με μοναδικό θέμα την έγκριση των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος.

Οπως αποφάσισαν τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, το Διαρκές Συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν χωρίς εσωτερικές εκλογές οι αντιπρόσωποι που μετείχαν στο προηγούμενο συνέδριο, θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του να συμμετέχουν και μέσω του διαδικτύου. Ομιλητές θα είναι μόνο οι υποψήφιοι πρόεδροι και όσοι ενδεχομένως ανακοινώσουν υποψηφιότητα εκείνη την ώρα, προκειμένου να παρουσιάσουν τις προγραμματικές τους θέσεις και το σχέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας.

Για την κατάθεση νέας υποψηφιότητας, όπως αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Αντίθετα, για τις υποψηφιότητες που εγκρίθηκαν από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή δεν απαιτούνται υπογραφές. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν, πάντως, να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

Οπως έχει αποφασιστεί, η εκλογή προέδρου θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου και, εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος, αυτός θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του κόμματος και όσοι/ες εγγραφούν μέλη την ημέρα της πρώτης εκλογικής διαδικασίας (10 Σεπτεμβρίου), όπως έγινε και στις 15/5/2022, κατά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, καταβάλλοντας 2 ευρώ.

Η πρόταση να ψηφίζουν και οι φίλοι του κόμματος, χωρίς την υποχρέωση να εγγραφούν ως μέλη, απορρίφθηκε τόσο για καταστατικούς λόγους όσο και για πρακτικούς, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει μητρώο φίλων. Πρόεδρος του συνεδρίου προτείνεται να είναι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιάννης Δρόσος.

Το χρονοδιάγραμμα

Με πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή, αμέσως μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή ώστε να οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα και το πολιτικό πλαίσιο για το έκτακτο συνέδριο που θα ακολουθήσει μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες. Αρχικώς είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά όλα δείχνουν ότι παραπέμπεται για τις αρχές του 2004.

Από την κίνηση των υποψηφίων σημειώθηκε η αιχμηρή δήλωση του Σ. Τζουμάκα («Στο Κόκκινο») ότι «έχουμε υποκατάσταση της πολιτικής από άλλα κέντρα. Στη χώρα μας έχουμε την επιχειρηματική τάξη, η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο παρασιτικό και ολιγαρχικό, και η οποία κατέχει τα κεντρικά ΜΜΕ, αλλά και με μια ορισμένη υπόδειξη και ορισμένα περιφερειακά. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η Εφη Αχτσιόγλου διαβεβαίωσε «φυσικά και μπορώ να κερδίσω τον κ. Μητσοτάκη, αλλιώς δεν θα κατέβαινα υποψήφια», ο Νίκος Παππάς από το Ρέθυμνο ζήτησε «εντολή συντεταγμένης πορείας», γιατί, όπως προέβλεψε, «η κυβέρνηση πολύ σύντομα θα έχει φθορά, γιατί δεν θα μπορεί κατηγορήσει τους προηγούμενους για τις κακοδαιμονίες», ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε (libre.gr): «Στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο μεγάλος αγώνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπέρβαση των αδιεξόδων που δημιουργούνται από τον φανατικό και αυταρχικό νεοφιλελευθερισμό των κυβερνήσεων της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This