ΣΥΡΙΖΑ: Παίρνουν την τυπική έγκριση οι πέντε υποψήφιοι

Στην αφετηρία για την προεδρία του κόμματος μπαίνουν οι Αχτσιόγλου, Κασσελάκης, Παππάς, Τζουμάκας και Τσακαλώτος

Must Read

Με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την τυπική έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων και με κεντρικό σύνθημα «Το αύριο ξεκινά από εμάς» σηκώνει σήμερα αυλαία των μονοήμερων εργασιών το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, 11 π.μ.).

Στην αφετηρία θα λάβουν θέση (αλφαβητικά) οι Εφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να συγκεντρώσει από το μπλοκ Πολάκη και όχι μόνο τις 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που απαιτούνταν, ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο αρχικός πειρασμός του Σωκράτη Φάμελλου να μπει στο παιχνίδι υποχώρησε μπροστά στον συνωστισμό υποψηφίων με τη δεύτερη σκέψη ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Ολγα Γεροβασίλη, που «κράτησε» την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και η Ρένα Δούρου διατηρούν ανέπαφο το πολιτικό τους κεφάλαιο και παραμένουν πρόσωπα αναφοράς την επόμενη μέρα. Μια σκέψη που πέρασε από το μυαλό ορισμένων ώστε να αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής ο Νίκος Παππάς αποδοκιμάστηκε εν τη γενέσει της από τον άλλοτε «Διόσκουρο» του Αλέξη Τσίπρα.

Οι θέσεις που αναμένεται να αναπτύξουν στους συνέδρους, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και μέσω διαδικτύου, είναι πλέον γνωστές. Απλώς το τελευταίο διάστημα διανθίζονται με διαβεβαιώσεις για το ποιος/α μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το κατάμαυρο από τις φωτιές άστρο του Κ. Μητσοτάκη.

(από… αριστερά) Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δημιουργική αντιπολίτευση

Ο στόχος είναι ένας ΣΥΡΙΖΑ «μεθοδικός, αποτελεσματικός, βασισμένος σε δομές, για να ασκήσει σήμερα δημιουργική αντιπολίτευση και να περάσει σε τροχιά διακυβέρνησης στο εγγύς μέλλον» λέει η Εφη Αχτσιόγλου. Κοινός σκοπός, προσθέτει, είναι «ο ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει τον κόσμο που δεν ικανοποιείται από τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. -η οποία θέλει μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών- και να του δώσει προοπτική με έναν βιώσιμο και ρεαλιστικό τρόπο». Το δίλημμα, συνοψίζει, «είναι πώς θα κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ προγραμματικά και λειτουργικά έτοιμο να εκφράσει τους εργαζομένους, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους της δημιουργίας, τους νέους, να συγχρονίζεται με τις ανάγκες και τις επιδιώξεις τους».

Συμμετοχικός

Εμφατικά ο Νίκος Παππάς επιμένει να δηλώνει: «Δεν απευθυνόμαστε στους προοδευτικούς πολίτες ως πελάτες – Είναι οργανικό κομμάτι της ταυτότητάς μας, συνδιαμορφωτές και συλλειτουργοί». Οπως εξομολογείται, οραματίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ «πιο ευρύ και πιο συμμετοχικό, με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί», σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς, από το 2019 βάλαμε ένα φρένο στη διαδικασία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού και για αντικειμενικούς για υποκειμενικούς λόγους. Είχαμε δισταγμούς και κάποιες φοβίες και κάποιες ισορροπίες, οι οποίες αποδείχτηκε ότι δεν ήταν προτιμότερες από τις καθαρές αποφάσεις με πλειοψηφίες και μειοψηφίες».

Τονίζει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν βλέπουμε ότι το βασικό μας πρόβλημα στην εκλογή που πέρασε ήταν η τραυματισμένη πρόταση διακυβέρνησης που διατυπώσαμε».

Στρατηγική νίκης

Με βασική επιδίωξη «να επανέλθει η αυτονομία της πολιτικής στον ΣΥΡΙΖΑ και στη χώρα για να έχουμε ξανά στρατηγική νίκης και πολιτικές πλειοψηφικές» δηλώνει παρών ο Στέφανος Τζουμάκας, συμπληρώνοντας: «Κόμματα χωρίς λαό είναι απλά οργανωτικά σχήματα διαμαρτυρίας. Χρειαζόμαστε επαναπροσδιορισμό, ανασύνταξη και πλειοψηφική πολιτική».

Οπως διαπιστώνει, «έχουμε υποκατάσταση της πολιτικής από άλλα κέντρα. Στη χώρα μας έχουμε την επιχειρηματική τάξη, η οποία λειτουργεί με έναν τρόπο παρασιτικό και ολιγαρχικό και η οποία κατέχει τα κεντρικά ΜΜΕ». Συνοπτικά, αναφέρει, «χώρες που δεν παράγουν, δεν εξάγουν και δεν φορολογούν θα έχουν ηγεσίες που τις υποκαθιστούν πολιτικά οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια».

Συμμαχίες

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, «σήμερα υπάρχει μια σύγχυση μεταξύ τού σε ποιον απευθύνεσαι και του ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι». Αναγνωρίζει ότι «η Αριστερά χρειάζεται και συμμαχίες» και μιλά για επιστροφή στο κράτος αλλά με διαφορετικό ρόλο, «αλλού να συντονίζει, αλλού να χρησιμοποιήσουμε τον αναπτυξιακό ρόλο του Υπερταμείου, να δούμε τον ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων». Ο ίδιος υπόσχεται: «Εγώ θα επιδιώξω ένα διαφορετικό στιλ ηγεσίας, να είμαι πρώτος ανάμεσα σε ίσους, να διαμορφώσω μια πιο συλλογική ηγεσία. Θέλω ανθρώπους -όπως άλλωστε έκανε και ο Αλέξης- που να μου λένε αυτά που πρέπει να ξέρω και όχι αυτά που θέλω να ακούσω».

Φουλ επίθεση με… συντροφικά μαχαιρώματα Τζουμάκα σε Κασσελάκη

Παραμονές του διαρκούς συνεδρίου βγήκαν για τα καλά τα… μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά και υποψηφίων, κατά του Στέφανου Κασσελάκη. «Γελάει η κοινωνία. Εχει πέραση σε έναν κόσμο που είναι UFO, δεν έχει σχέση με τους κοινωνικούς αγώνες και δεν ξέρει για τα συμφέροντα που είναι από πίσω. Από το σύστημα είναι η αναταραχή. Είναι οργανωμένο αυτό. Είναι αυτός, όμως, δημόσιος βίος;» διερωτήθηκε χθες ο Στέφανος Τζουμάκας.

Στέφανος Κασσελάκης, το μεγάλο αουτσάιντερ

Σε δριμύ τόνο μίλησε για «έκφραση του εκφυλισμού και της παρακμής της πολιτικής ζωής» και πρόσθεσε: «Εχουν σχέση αυτά με πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες; Υπάρχουν ένα σωρό προβλήματα, οι νέοι δεν βρίσκουν στέγη, υπάρχει ανεργία, μια παρακμή, έχουμε το ΑΕΠ του 2009. Το φαινόμενο είναι κατασκευασμένο από τα ΜΜΕ, αλλάζει την ατζέντα σε σχέση με τα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιον δρόμο πρέπει να επιλέξει».

Αιχμές Τσακαλώτου

Αιχμηρά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε (Kontra) ότι συμφωνεί μαζί του σε θέματα όπως αυτά που αφορούν τον δικαιωματικό χώρο, αλλά εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο γνωρίζει το κόμμα, την ιστορία του και τους ανθρώπους του. Γιατί το κόμμα, όπως είπε, «δεν είναι επιχείρηση, να φέρεις διευθύνοντα σύμβουλο από άλλη χώρα».

Σε χαμηλούς τόνους, η Εφη Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη προβλέπεται καταστατικά, ενώ και ο Νίκος Παππάς εκτιμά ότι η νέα υποψηφιότητα «θα αυξήσει τη συμμετοχή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This