Φιντάν μετά την συνάντηση με Γεραπετρίτη: Συμφωνήσαμε σε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων

Αποκαλυπτικός ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας

Συντάκτης: Newsroom

Με καθυστέρηση μιας ώρας από την προγραμματισμένη παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κάνοντας αναφορά σε όσα συζητήσαν κατ’ ιδίαν Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

Ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των συνομιλιών που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, αποκάλυψε το πραγματικό περιεχόμενο της συζήτησης και κατέστησε σαφές ότι η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι το σύνολο των ζητημάτων που θεωρεί ότι πρέπει να επιλυθούν στις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Αφού ευχαρίστησε για την «χείρα βοηθείας που έτεινε η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός μετά την καταστροφή από τον σεισμό στη χώρα του» ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «έχουμε εισέλθει σε μια νέα και θετική περίοδο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρός μας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκαν. Τότε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συζητήσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε θετικό κλίμα και να επιλύσουν τα προβλήματα με μια νέα προοπτική. Είχαν, επίσης, αναθέσει έργο στους υπουργούς Εξωτερικών τους στο πλαίσιο αυτό».

Όπως φαίνεται, ο ελληνικός λαός πληροφορείται για τις επαφές και ζυμώσεις ένθεν κακείθεν του Αιγαίου το τρέχον και προσεχές διάστημα από τουρκικά χείλη παρά τα επίσημα ελληνικά!

Κατά την σημερινή συνάντηση, σύμφωνα με τον Φιντάν, «δώσαμε συνέχεια στα θέματα που συζήτησαν οι ηγέτες μας στην συνάντηση εκείνη. Εξετάσαμε διεξοδικά τις σχέσεις μας και εξετάσαμε τον οδικό μας χάρτη για τους επόμενους μήνες».

Όπως αποκάλυψε, «σε δύο εβδομάδες, ο πρόεδρός μας και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα πολιτικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις για το κοινό σχέδιο δράσης σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών μας.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και οι συμβουλευτικές συναντήσεις είναι, επίσης, στην ατζέντα μας την επόμενη περίοδο. Στο τέλος του έτους, σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε την 5η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου υπό την προεδρία των ηγετών μας στην Θεσσαλονίκη. Η αναβίωση των διαύλων διαλόγου και των επαφών υψηλού επιπέδου αποτελεί θετική εξέλιξη για εμάς. Ο συνάδελφός μου και εγώ επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία βούλησή μας να το συνεχίσουμε».

Όπως τόνισε ο Φιντάν στην συνέντευξη Τύπου, η τουρκική πλευρά επανέλαβε την πεποίθησή της ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ δύο γειτόνων και συμμάχων.

«Αξιολογήσαμε συνολικά τα προβλήματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Τις έχουμε συζητήσει σε συμβουλευτικές συναντήσεις στο παρελθόν. Τονίσαμε την επανέναρξη της διαδικασίας το επόμενο διάστημα. Συμφωνήσαμε να φέρουμε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση των προβλημάτων» συνέχισε ο Φιντάν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πάγια και διαχρονική στρατηγική της Ελλάδας απέναντι στις τουρκικές απαιτήσεις και διεκδικήσεις.

Ο Φιντάν πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, ως Τουρκία υπερασπιστήκαμε πάντα την αρχή της δίκαιης κατανομής. Ανταλλάξαμε, επίσης, απόψεις με τον ομόλογό μου για το Κυπριακό. Οι απόψεις μας για την λύση του Κυπριακού είναι σαφείς. Ως δύο εγγυήτριες χώρες θα συνεχίσουμε να συζητάμε αυτό το θέμα».

Όπως συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «συζητήσαμε, επίσης, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Είμαστε, επίσης, ικανοποιημένοι που το κοινό σχέδιο δράσης για το θέμα αυτό λειτουργεί καλά. Οι αναπληρωτές υπουργοί μας θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πλαίσιο του κοινού σχεδίου δράσης στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα».

Για το θέμα του τουρισμού, ο Φιντάν είπε ότι «η αύξηση της συνεργασίας μας στον τομέα του τουρισμού είναι, επίσης, στην ατζέντα μας. Μεταφέραμε επιπλέον ότι αναμένουμε να δούμε αποτελεσματική συνεργασία από την γείτονα χώρα μας στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η FETÖ, το PKK και η DHKPC. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να είναι ένας τομέας συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού» συμπλήρωσε ο Φιντάν.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό μεταναστευτικό ο Χακάν Φιντάν είπε: «ΔΦεν θέλουμε να δούμε περισσότερες απώλειες ζωών στο Αιγαίο. Συζητήσαμε, επίσης, τα προβλήματα των συμπατριωτών μας που ζουν στην Ελλάδα ως ένα σημαντικό θέμα της ημερήσιας διάταξης. Έχουμε εφαρμόσει πολλές θετικές πρακτικές όσον αφορά στα προβλήματα των μειονοτήτων στην χώρα μας. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση και για τους ομογενείς μας. (Ξεχνά ο Φιντάν ότι πρόκειται για θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα και όχι εθνοτική. Άραγε, τι του απάντησε ο Γεραπετρίτης επ’αυτού;)

Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την αποκατάσταση των οθωμανικών κειμηλίων. Τονίσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε αμοιβαία σε αυτό το θέμα».

Επίσης, σύμφωνα με τον Φιντάν, συζήτησαν περιφερειακά θέματα. «Αξιολογήσαμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Λιβύη και την Συρία. Επαναλάβαμε τις προσδοκίες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη γειτονική μας Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς στην βάση κοινών συμφερόντων. Μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας στην βάση του σεβασμού των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, και του διεθνούς Δικαίου».

Γεραπετρίτης: Συμφωνήσαμε τον οδικό χάρτη για πολιτικό διάλογο, θετική ατζέντα και ΜΟΕ

Είναι απαραίτητο «να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν και να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν» δήλωσε από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:

«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου».

Δεύτερον, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας συνεργασίας, σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.

Αποστολή των δύο υπουργών είναι:

«Πρώτον να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις».

«Δεύτερον, να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, την θετική ατζέντα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».

«Τρίτον, να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».

Κομβικά σημεία, όπως τόνισε, θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απόλυτη προτεραιότητα του Ερντογάν η διχοτόμηση του Αιγαίου

Την παραμονή της έναρξης των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων η Άγκυρα άνοιξε όλη τη βεντάλια των επιθετικών διεκδικήσεών της

ΑΝΤΙπερισπασμοί: Και αν τη σωστή πλευρά της Ιστορίας τη γράψουν οι άλλοι;

*Από τον Κώστα ΠρώιμοΈως και απίθανο εκτιμάται από τους διεθνείς πολιτικούς παρατηρητές να κάνουν πίσω οι ΗΠΑ στη συνέχιση της χρηματοδότησης στην Ουκρανία. Μπορεί...

«Καρφιά» Πολάκη στην ομάδα Αχτσιόγλου για το «παρών» στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Ήταν λίγη ώρα αφότου η ομάδα Αχτσιόγλου προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση σύστασης νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το όνομα «Νέα Αριστερά».Είχε προηγηθεί και το περίεργο «παρών»...

Δημήτρης Μάντζος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται ότι δεν μπορεί να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή

Για άδικο και αναποτελεσματικό μηχανισμό που συνιστά μία απόδειξη αναξιοπιστίας της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Δημήτρης Μάντζος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφερόμενος στο...

Χαρίτσης για Νέα Αριστερά: «Μακριά από αρχηγισμούς, θέλουμε κάτι νέο»

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Σεράφειο έγινε η επίσημη παρουσίαση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από τον...

Το «παρών» της ομάδας Αχτσιόγλου στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, σχολίασε η Αυγέρη

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο...

Τι να ζητήσουμε από την Τουρκία…

Την ίδια στιγμή που καλλιεργείται κλίμα στην κοινή γνώμη ότι υπάρχει «πρόοδος» στις συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας και ότι είμαστε έτοιμες και οι δύο...

Επίσκεψη Ερντογάν: Η ιστορία δεν θα συγχωρέσει προδοσία και στη Θράκη

Δεν επιτρέπεται σήμερα ο Έλληνας πολίτης να έχει άγνοια για τα όσα επικίνδυνα μεθοδεύονται

«Εκλέχτηκα για να σπάσω αυγά» λέει ο Κασσελάκης που μέχρι τώρα τα έχει κάνει…...

Συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ για την τηλεόραση του Alpha δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης, την ώρα που οι «11» συστήνονται ως «Νέα Αριστερά» στο Σεράφειο...

Με το όνομα… «Νέα Αριστερά» συστήθηκαν οι «11»

Στο «Νέα Αριστερά» κατέληξαν για το όνομα της κοινοβουλευτικής τους ομάδας οι 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μάλιστα σήμερα έκαναν...

«Αποκαλύφθηκαν» – «Καρφιά» ΣΥΡΙΖΑ για τους αποχωρήσαντες που δήλωσαν «παρών» στο νομοσχέδιο για τα...

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει «βέλη» προς την ομάδα των 11 που δήλωσαν «Παρών» στα άρθρα του νομοσχεδίου για κόκκινα δάνεια και servicers,...

«Κούνησε» το μαντίλι στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Μάκης Μπαλαούρας

Ενώ σε λίγη ώρα ανακοινώνεται το όνομα του νέου φορέα της ομάδας Αχτσιόγλου και άλλων στελεχών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι παραιτήσεις δεν...

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια...

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής και στο...

Η πρόταση της Λατινοπούλου μετά τον ξυλοδαρμό φοιτητή μέσα στην ΑΣΟΕΕ

Για την αδιανόητη επίθεση σε βάρος φοιτητή μέσα στην ΑΣΟΕΕ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια επειδή είχε στο σακίδιό του μια εικόνα με την Παναγία...

«Η αστυνομία ακολούθησε συγκεκριμένο πρωτόκολλο», λέει ο Π. Μαρινάκης για τα επεισόδια

Κουκούλωμα στα χθεσινά έκτροπα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος με καταγγελίες για το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών: «Δεν αναγνωρίζονται τα πτυχία στην Ελλάδα»

Δεν έχει προηγούμενο η υπόθεση που ήρθε στο «φως», πριν από μερικά 24ωρα, με πρωταγωνιστή το Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών και πτυχία, που δεν είναι...

Η Μαρία Αλεξάνδρου καταγγέλλει ομαδικό βιασμό από Αλβανούς – «12 ώρες στην Κόλαση»

Θύμα ομαδικού βιασμού και της «μαφίας των λουκουμάδων», στην οποία φέρεται ότι είναι αναμεμειγμένοι ο πρώην σύντροφος της Μαρίας Αλεξάνδρου, Αλβανοί κακοποιοί και ιδιοκτήτες...

Η «αριστεία» και ο γιος του Αλέξη Τσίπρα

Η αριστεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο κάποιου «πολιτικού χώρου» Τώρα που όλοι θυμούνται για να μην πω και νοσταλγούν τον κ. Αλέξη Τσίπρα, θυμήθηκα κι...

H Brigitte Nielsen περπάτησε στην πασαρέλα του Balenciaga κάνοντας 8άρια

O οίκος Balenciaga, παρόλο που για αρκετό κόσμο εκεί έξω έχει γίνει cancelled, πραγματοποίησε την επίδειξη της νέας της κολεξιόν με φόντο την πινακίδα...

Το (άγνωστο) ξέσπασμα οργής του Κυριάκου στο Λονδίνο!

Μητσοτάκης μαινόμενος μετά την άρνηση του Σούνακ να τον δεχτεί, με το Μαξίμου να δίνει αγώνα δρόμου για να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή...

Δεύτερο στεφάνι για τον Γιώργο Τζαβέλλα

O Γιώργος Τζαβέλλας και η Βίκυ Κάβουρα είναι ζευγάρι εδώ και πολλούς μήνες, συγκατοικούν, έχουν γνωριστεί οι οικογένειές τους και έχουν βάλει πλώρη για...

Σοκ με την άγρια δολοφονία της 14χρονης Βάνιας που την απήγαγαν στα Σκόπια

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι το 14χρονο κορίτσι το οποίο απήχθη από το σπίτι του στα Σκόπια πριν από μερικές ημέρες, εντοπίστηκε τελικά...

Στα άκρα οι σχέσεις Κιέβου – Βουδαπέστης! Θερμό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Ποροσένκο

Μετά την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από την χώρα στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατηγορεί τόσο αυτόν...

«Πάρτι» στο Twitter με τη Νέα Αριστερά – «Πόσο νέα;»

Καταιγισμός σχολίων στη δημοφιλή πλατφόρμα του ελληνικού Twitter μετά την ανακοίνωση των «11» που τα «βρόντηξαν» από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το όνομα του νέου...

Τούρκοι «γκραφιτάδες» κατέγραψαν απόπειρα βιασμού γυναίκας στην Ομόνοια

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η εγκληματικότητα, με το κέντρο της Αθήνας να αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές που παραμένουν αφύλακτες.Στον απόηχο των επιθέσεων...

Ο… Σπαρτιάτης που προτείνει κινέζικους μισθούς για τους Έλληνες!

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, κ. Βασίλης Στίγκας, πρότεινε στη Βουλή να μετατραπεί ο Έβρος σε Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι...

Το «χαμένο φιρμάνι» και τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Τουρκική «παρέμβαση» στην ελληνοβρετανική διαμάχη!

TRT World: «Ένα μέρος της οθωμανικής ιστορίας έχει τη δυνατότητα να επιλύσει αυτή τη διαμάχη»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ο απόστρατος αστυνομικός που αγνοούνταν

Συναγερμός είχε σημάνει στην Αχαΐα για τον εντοπισμό απόστρατου αξιωματικού της ΕΛΑΣ που εξαφανίστηκε με το όχημά του.Οι Αρχές έστησαν μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό του με τη συμμετοχή...

Το μήνυμα φιλίας του Πούτιν στην Ελλάδα μέσω της νέας πρέσβεως στη Ρωσία

Τους νέους πρέσβεις των ξένων χωρών υποδέχτηκε στο Κρεμλίνο ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.Στην επίσημη τελετή υποδοχής είδε και τη νέα Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσία, Αικατερίνη Ξαγοράρη,...

Πολιτική Προστασία: Σφοδρές αντιδράσεις μετά την υπερψήφιση του ν/σ για την αναδιάρθρωσή της

Ένα ακόμη νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή θα γίνει νόμος του κράτους με μόνους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να το έχουν υπερψηφίσει, με τα υπόλοιπα κόμματα να περιορίζονται...