Κακοκαιρία «Daniel»: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ρίχνοντας (ξανά) το φταίξιμο στην κλιματική αλλαγή και απαιτώντας βοήθεια από την ΕΕ

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να επανέλθει η ευρύτερη περιοχή σε πιο κανονικούς ρυθμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός και οι πάντες ένιωσαν ανακουφισμένοι...

Must Read

Στο Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απ’ όπου και έσπευσε να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης των πληγέντων του φονικού περάσματος της κακοκαιρίας «Daniel» από τη Θεσσαλία.

O πρωθυπουργός, κατά τη σύντομη εισαγωγή του, προτού πάρουν τη σκυτάλη οι αρμόδιοι υπουργοί, μίλησε για άμεσα μέτρα αποκατάστασης και για την προστασία της δημόσιας Υγείας, ενώ δεν παρέλειψε, για πολλοστή φορά, να αναφερθεί στην κλιματική αλλαγή, η οποία, κατά τον ίδιο, ευθύνεται -πρωτίστως- για τις συνέπειες των φυσικών φαινομένων που μαστίζουν την ταλαίπωρη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνησή του πάντοτε «κάνει ό,τι μπορεί».

Τόνισε δε πώς περιμένει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι για το οποίο έχει ήδη ενημερώσει την -κολλητή του- Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα χρειαστούμε την αρωγή της Ε.Ε.», είπε σχετικά και ανέφερε πως μεθαύριο Τρίτη, 12/9, βρεθεί στο Στρασβούργο ως επικεφαλής κλιμακίου, για συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως «απαιτείται στήριξη από την Ευρώπη».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει όσους «με αυταπάρνηση προσπαθούν μέσα στις λάσπες να σώσουν ανθρώπινες ζωές», ενώ τόνισε ότι «κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να επανέλθει η ευρύτερη περιοχή σε πιο κανονικούς ρυθμούς». Αναφέρθηκε, επίσης, στους ειδικούς που προειδοποιούν για τον κίνδυνο ασθενειών και μόλυνσης των υδάτων, ώστε, όπως είπε, «όλοι οι πολίτες να είναι όχι απλά ασφαλείς, αλλά και υγιείς», επισημαίνοντας το μείζον ζήτημα της καύσης και της ταφής των νεκρών ζώων.

Φυσικά, δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στην… αναβάθμιση της χώρας με την επενδυτική βαθμίδα, αν και υπογράμμισε πως «σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες, αλλά είναι σημαντικό». Καταλήγοντας, σημείωσε πως αύριο, Δευτέρα 11/9, ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.

Εφάπαξ στεγαστική ενίσχυση, στήριξη σε επιχειρήσεις, τριετής αναστολή ΕΝΦΙΑ

Λαμβάνοντας την σκυτάλη των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, εξειδίκευσε τα άμεσα μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, ανακοινώνοντας συνοπτικά τα ακόλουθα:

  • Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, θα φτάνει τα 10.000 ευρώ, η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση ως πρώτη αρωγή για στήριξη των επιχειρήσεων θα φτάνει τα 4.000 ευρώ, ενώ σε 6.000 ευρώ ανέρχεται η οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των ζημιών σε οικοσκευές, καθώς και για τις πρώτες επιδιορθώσεις σε σπίτια
  • Ενεργοποιείται με κάλυψη έως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής και στήριξη έως 70% σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
  • Eνεργοποιείται η επιδότηση συγκατοίκησης
  • Ισχύει αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και ανακριτικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου
  • Ισχύει τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

«Ήδη τα κλιμάκια των αρμόδιων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούν αυτοψίες και καταγραφές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 2.500 αυτοψίες», ανέφερε ο υφυπουργός, ανακοινώνοντας πως αύριο Δευτέρα θα είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr, μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες.

Πρόσθεσε κατόπιν ότι συνολικά προβλέπεται η στεγαστική συνδρομή να καλύψει το 80% της επισκευής ή της ανακατασκευής των κατοικιών που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Παράλληλα, για τους κατοίκους των περιοχών όπου τα σπίτια υπέστησαν ζημιές (δηλαδή αν το σπίτι κριθεί «κίτρινο» ή «κόκκινο») θα δοθεί επιδότηση ενοικίου και συγκατοίκησης που θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ, για να μπορέσει να μείνει ή να συγκατοικήσει με ένα άλλο φιλικό του ή συγγενικό του πρόσωπο στην περιοχή.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται να δοθούν ποσά που θα καλύπτουν περίπου το 70% των ζημιών και στο μέτρο περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές και αγροτικές μονάδες, είπε επίσης ο κ. Τριαντόπουλος, ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει χορήγηση αναστολών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων και τέλος την αναστολή συμβάσεων εργασίας η οποία ενεργοποιείται στις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις πλημμύρες, με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ, έτσι ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα στηριχθούν ακόμα περισσότερα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που είναι απαραίτητες. Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φτάνει τα 45 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος, ανακοίνωσε πως, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα δοθεί παράταση στην καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καύση και ταφή των νεκρών ζώων και ήδη μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία-φορτηγά για διαδικασία οργανωμένης ταφής σε επιπλέον σημεία όπως η Κοζάνη, η Αττική, τα Τρίκαλα και Καρδίτσα. Επιπλέον τόνισε πως οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα και ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε ζωοτροφές. «Κανένας αγρότης, κανένας κτηνοτρόφος δεν θα πρέπει να έχει ανησυχία για την επόμενη ημέρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφερόμενη στο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας και το οποίο παρουσιάσθηκε το πρωί στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, σημείωσε ότι βασίζεται σε τέσσερις άξονες:

  • Στον έλεγχο του πόσιμου νερού σε όλες τις περιοχές, στα κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος, για να διασφαλιστεί ότι όταν δίνεται νερό θα είναι ασφαλές για τους πολίτες και συνέστησε στους πολίτες να χρησιμοποιούν μόνον εμφιαλωμένο νερό.
  • Ο δεύτερος άξονας αφορά τα νεκρά ζώα και ανέφερε πως έχουν αναρτηθεί σχετικές οδηγίες από το υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζοντας πως τα λιμνάζοντα νερά είναι δυνητικά μολυντικά και υπάρχει αυξημένος αριθμός και έκταση από νεκρά ζώα. Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες, είπε, για τη συλλογή και την καύση/υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων στους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες και υπαλλήλους της Περιφέρειας, ώστε να προστατευθεί άμεσα ο πληθυσμός.
  • Ο τρίτος άξονας αφορά την επιδημιολογική επιτήρηση σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα όπως την γαστρεντερίτιδα.
  • Και ο τέταρτος άξονας την εντομολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα δυτικού Νείλου υπογραμμίζοντας πως τα κρούσματα αναμένεται να γίνουν πιο έντονα μετά από μια εβδομάδα .

Με τη σειρά της, η υπουργός Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη,  σημείωσε πως «φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα επιτυχημένα να συνεχίζουμε αυτή τη φιλοξενία για ένα μήνα ακόμα. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει, οικογένειες με άτομα με αναπηρία μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μία δύσκολη συγκυρία. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κύριος Τριαντόπουλος, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνεται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όποια δικαιούχα ή δικαιούχος έχει μία εγκριτική απόφαση, η οποία λήγει το Σεπτέμβριο, αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες, ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο, αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες, χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση».

  • Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This