Μέση Ανατολή: Σχέδιο πέντε σημείων από την Ελλάδα για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως έχει προγραμματιστεί πτήση των κρατικών αερογραμμών του Ισραήλ, με την οποία θα επιστρέψουν ακόμη 90 Έλληνες πολίτες από την εμπόλεμη ζώνη

Must Read

Πρωτοβουλία πέντε σημείων για την αποκλιμάκωση της νέας έντασης στη Μέση Ανατολή παρουσίασε εκ μέρους της χώρας μας ο Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Συμβούλιο Χωρών του Κόλπου στο Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν.

Η τρομοκρατική επίθεση που έγινε κατά του Ισραήλ από την Χαμάς «παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και απαιτεί από τη διεθνή έννομη τάξη την άμεση και ενεργή παρέμβαση», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ενώ, όπως ανέφερε, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλες τις χώρες του Κόλπου, καθώς επίσης εκτενή τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, έτσι ώστε να συντονιστεί η δράση τους για την κατάπαυση των εχθροπραξιών, με την ελπίδα «να μπορέσει να διασφαλιστεί ότι θα επιβληθούν οι κανόνες που απαιτεί ο ανθρωπισμός και το κράτος δικαίου».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι από ελληνικής πλευράς προτάθηκε «ένα πλάνο πέντε σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας». «Προτείναμε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ήρθε η στιγμή να υπάρξει μία διεθνής συνεννόηση, ένα διεθνές φόρουμ, το οποίο θα αγγίξει την ουσία των θεμάτων, να καταδικάσει την τρομοκρατία, να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα στο μέλλον», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη, επεσήμανε για μια ακόμη φορά ότι «από την πρώτη στιγμή, το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες μέσω της πρεσβείας και του γενικού προξενείου, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν σώοι και με ασφάλεια οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και, προφανώς, ενόσω όλες οι χώρες προσπαθούν να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους».

Υπενθύμισε δε πως 90 Έλληνες πολίτες έχουν ήδη επιστρέψει σώοι από το Ισραήλ, ενώ για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί πτήση των κρατικών ισραηλινών αερογραμμών, με την οποία θα επιστρέψουν ακόμη 90. «Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι Έλληνες επισκέπτες στο Ισραήλ επιστρέφουν στα σπίτια τους», ανέφερε και πρόσθεσε πως «επιπλέον, έχουμε ήδη δρομολογήσει να μισθώσουμε ένα αεροσκάφος, έτσι ώστε αύριο να επιστρέψουν και όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι κάτοικοι του Ισραήλ και επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό, όλοι όσοι θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα θα επιστρέψουν με ασφάλεια, όπως απαιτούν οι κανόνες και της διεθνούς αεροπλοΐας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This