Τούρκος πρέσβης: Οι διμερείς διαφωνίες «δεν είναι ανυπέρβλητες» – Υπάρχουν «αμοιβαία επωφελείς λύσεις»

Παρόντες στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης

Must Read

Αύριο συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα διοργάνωσε τελετή εορτασμού στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνης, διπλωμάτες και εκπρόσωποι κομμάτων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στο οποίο τόνισε: «Το ταξίδι του έθνους μας από το παρελθόν στο μέλλον συνεχίστηκε μέχρι σήμερα, από τους Σελτζούκους στους Οθωμανούς και από τους Οθωμανούς στη Δημοκρατία της Τουρκίας. Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει συσσωρεύσει όλη την κρατική μας παράδοση των δύο χιλιάδων διακοσίων ετών, όπως συμβολίζεται από τα 16 αστέρια της Προεδρικής Σφραγίδας.»

Ο Τσαγατάι Ερτσιγιές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στην υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, και στις διμερείς σχέσεις αναφέρθηκε στο μήνυμά του ο Τούρκος πρέσβης.

Ο Ερτσιγιές εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δύο χώρες μπορούν να ξεκλειδώσουν πλήρως τις δυνατότητές τους μόνο μέσω στενής συνεργασίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για δύο γείτονες «με κοινή γεωγραφία, ιστορία και κοινό μέλλον».

Αναφερόμενος στις διαφωνίες και τα εμπόδια, τα οποία -όπως είπε- δεν είναι ανυπέρβλητα, έκανε λόγο για «αμοιβαία επωφελείς λύσεις».

«Είμαι βέβαιος ότι μέσω ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου βασισμένου στο διεθνές δίκαιο και στην καλή γειτονία, σεβασμό των έννομων συμφερόντων και δικαιωμάτων του άλλου και αντλώντας αρμονία και όχι εχθρότητα από την κοινή μας ιστορία, μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις σε όλες τις διαφωνίες μας.

Οι κυβερνήσεις μας έχουν πλέον δεσμευτεί να αξιοποιήσουν την θετική ατμόσφαιρα που προέκυψε στις διμερείς μας σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία. Αυτή η κοινή δέσμευση επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη κατά την συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο και μεταφράστηκε σε έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο» ανέφερε.

«Μόλις πριν από 10 ημέρες, οι υφυπουργοί Εξωτερικών μας συναντήθηκαν στην Αθήνα στο πλαίσιο αυτού του οδικού χάρτη για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τις προετοιμασίες για την Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η διεύρυνση των οριζόντων των διμερών μας σχέσεων σε όλους τους τομείς και η δημιουργία κουλτούρας συνεργασίας προς το αμοιβαίο όφελος των εθνών μας» κατέληξε.

Πηγή Φωτό: Twitter τουρκική πρεσβεία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This