Διάσκεψη για τη Γάζα: Έτοιμη να συμβάλει στην παροχής άμεσης βοήθειας η Ελλάδα – «Ναι» στην κυπριακή πρόταση

Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

Must Read

«Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των ομήρων», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας το λόγο στην διεθνή διάσκεψη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, που πραγματοποιείται στο Παρίσι μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα όπως και Κύπρος βρίσκονται κοντά στην περιοχή της κρίσης σημειώνοντας πως το ελληνικό κράτος ήδη έχει παράσχει, με εναέρια μέσα, ανθρωπιστική βοήθεια στην λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με οποιαδήποτε προσπάθεια για την ανακούφιση του πόνου. Έχουμε ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια από αέρος στο αεροδρόμιο Al Arish, (κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα) αλλά και βεβαίως, δεδομένης της εγγύτητας που έχουμε, αναμένουμε να παίξουμε έναν σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παροχής άμεσης βοήθειας προς τη Γάζα. Συζητήσαμε εκτενώς με την Κύπρο την συνεισφορά μας στην ιδέα ενός θαλάσσιου διαδρόμου και πραγματικά υποστηρίζουμε πλήρως όσα ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα με αυξημένο όγκο που μόνον θαλασσίως μπορεί να παρασχεθεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι υπέρ της κυπριακής πρότασης περί δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα και σημείωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα.

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα «να ξεκινήσουμε την συζήτηση για πολιτική λύση στη σύγκρουση αυτή, που είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Την κυπριακή πρόταση υπέρ της δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας είχε παρουσιάσει νωρίτερα στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε ότι η χώρα του είναι η πλησιέστερη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής ευρωπαϊκή χώρα και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αποτελέσει τον κόμβο για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας η οποία θα φτάνει στην Κύπρο, θα ελέγχεται και στη συνέχεια θα μεταφέρεται με πλοία που θα έχουν την απαραίτητη προστασία στη λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η κυπριακή πρόταση έχει κωδικοποιηθεί σε ένα κείμενο περίπου 20 σελίδων το οποίο συντάχθηκε με τη βοήθεια άλλων κρατών που εμπλέκονται στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως η Ελλάδα η Ολλανδία κ.α.

Μαρινάκης: Υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την καταδίκη της τρομοκρατικής Χαμάς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών μίλησε για τη διάσκεψη του Παρισιού για τη Γάζα:

«Σε εξέλιξη στο Παρίσι βρίσκεται η διεθνής ανθρωπιστική διάσκεψη για τους αμάχους της Γάζας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην οποία συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πολλές φορές τη θέση της Ελλάδας, την υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την καταδίκη της τρομοκρατικής Χαμάς».

Αναφέρθηκε ακόμα στη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο podcast του Politico και στάθηκε στις αναφορές του για την εμπόλεμη κατάσταση:

«Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι με την πάροδο των ημερών έχουμε εκφράσει αυξημένη ανησυχία για το δράμα αθώων αμάχων και για τις τρομακτικές εικόνες από τη Γάζα και πιστεύω ότι ενώ αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί έχει σημασία ο τρόπος που το κάνει. Έχει ιδιαίτερη σημασία όπως τόνισε ο πρωθυπουργός γι αυτό το λόγο ήμασταν στην πρώτη γραμμή -όταν λέω εμείς αναφέρομαι στην Ελλάδα- όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μια ανθρωπιστική παύση προκειμένου να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφαλείας».

Συνάντηση Μητσοτάκη-Πρωθυπουργού Παλαιστινιακής Αρχής

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Ιμπραήμ Στάγιεχ κατά τη διάρκεια της οποία συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα».

Είπε επίσης πως «ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή και με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εμπλεκόμενους εταίρους για την πιθανότητα ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας».

Στο σημείο αυτό επανέλαβε πως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ότι δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή τονίζοντας «τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση των δύο κρατών».

Τέλος, σημείωσε ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

 

  • Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο άνδρες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας βλέπω.

Mohammad Ibrahim Shtayyeh: Η χαρά είναι δική μου. Ελπίζω να σας δω κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ήμουν έτοιμος να πω ότι θα ήταν καλό να συναντηθούμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες, αλλά πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για την Ελλάδα να είναι εδώ. Θέλουμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων στη Γάζα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

Mohammad Ibrahim Shtayyeh: Πρέπει να σπάσουμε το εμπάργκο. Η πολιορκία της Γάζας είναι ένας αργός θάνατος για όλους, ειδικά για τους τραυματίες. Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και οι ιατρικές προμήθειες. Το κύριο μέλημά μας είναι πραγματικά να μπορέσουμε να περιθάλψουμε τους τραυματίες. Είναι αυτοί για τους οποίους μιλάτε, 26.000 άνθρωποι. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα επιβιώσουν. Νομίζω ότι η προτεραιότητά μας, εκτός από τα τρόφιμα και όλα τα άλλα ανθρωπιστικά ζητήματα, είναι και να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Εάν εμείς και εσείς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να παρέχουμε πραγματικά αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω οποιασδήποτε δυνατής οδού, νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα. Βέβαια, για εμάς, όπως γνωρίζετε, το πιο σημαντικό είναι πως ό,τι κι αν κάνουμε, δεν θα το κάνουμε ή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για να φύγουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε τελείως, διότι γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Ισραήλ. Η πρόθεση των Ισραηλινών είναι να διώξουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This