Αύξηση στις ροές μεταναστών προανήγγειλε ο Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Σολτς 

Το μεταναστευτικό και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, κύριο θέμα στις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Σολτς

Must Read

Αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στη Γάζα, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε με… χαμόγελο μέχρι τα αυτιά.

«Είναι πιθανό κράτη όπως η Ελλάδα να αντιμετωπίσουν νέες προσφυγικές πιέσεις, η Γερμανία γνωρίζει τις προσπάθειες να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Η αρωγή της Ευρώπης οφείλει να γίνει εντονότερη και να εκδηλωθεί πολύπλευρα και ολοκληρωμένα. Συζητήσαμε και για την ευρωπαϊκή διεύρυνση, αναφερθήκαμε στα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας. Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής συνεργασίας» δήλωσε για το μεταναστευτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ήδη τα νησιά «ασφυκτιούν».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις και τις σχέσεις του με τη Γερμανία: «Οι σχέσεις μας ισχυροποιούνται μέσω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε και τόνισε μεταξύ άλλων: «Ακλόνητος ο προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα. Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων – θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη έκθεση Θεσσαλονίκης. Κινούμαστε στην πράσινη μετάβαση. Σταθερή γέφυρα μεταξύ μας οι πάνω από μισό εκατ. πολίτες που ζουν εδώ αρμονικά».

Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ανυπομονεί για την επίσκεψη του προκλητικού Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημείωσε ότι έχει ζητήσει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό: «Το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, πρέπει να διεξάγεται με τους κανόνες του πολέμου. Διαχωρίσαμε τη Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό. Βλέπουμε ανθρωπιστική κρίση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της. Οριστική λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική με την ίδρυση δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο. Το ίδιο και για την Ουκρανία. Ως ευρωπαίοι εταίροι συζητήσαμε και Κυπριακό, κοινός στόχος να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» ανέφερε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Ανέπτυξα στον καγκελάριο και την προσπάθεια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επανέλθουν σε πιο ήρεμα νερά».

 

Παράλληλα, ο  ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε στην κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος .

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς δικαίου» και τάχθηκε υπέρ των «ανθρωπιστικών παύσεων» των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επισήμανε ότι συμφώνησαν με τον κ. Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της χώρας, ενώ επισήμανε ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Σολτς ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη τα θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.

Δείτε επίσης:

Με το χαμόγελο μέχρι τ’ αυτιά ο Μητσοτάκης στη γερμανική καγκελαρία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This