Ο Σούνακ «άδειασε» τον Μητσοτάκη δύο φορές – Στέλνει σαφές μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε «στο παρά πέντε» την προγραμματισμένη συνάντησή τους στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Εκφράζω την ενόχλησή μου» δήλωσε ο Κυριάκος που άφησε να εννοηθεί πως αιτία ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Must Read

Έντονο διπλωματικό επεισόδιο χθες στο Λονδίνο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να ακυρώνει με θράσος τη συνάντησή του με πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι.

 

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε με δήλωσή του την ενόχλησή του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως λόγος της ακύρωσης ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το θέμα αυτό ήταν ψηλά στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού και θα το έθετε στον ομόλογό του, ο οποίος ωστόσο πριν ακυρώσει τη συνάντηση είχε διαμηνύσει μέσω του εκπροσώπου του ότι θα απορρίψει το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για επιστροφή των Γλυπτών, γιατί στο Βρετανικό Μουσείο φυλάσσονται καλύτερα. Ο εκπρόσωπος του κ. Σούνακ τόνισε την υποστήριξη του πρωθυπουργού του στον νόμο που εμποδίζει τη μόνιμη επιστροφή των Μαρμάρων και πρότεινε ότι δεν θα ήταν υπέρ οποιασδήποτε συμφωνίας δανεισμού.

 

 

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ» είπε μετά την ακύρωση της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ηλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση. Οποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

 

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Σούνακ φέρεται ότι ενοχλήθηκε από όσα είπε για την επιστροφή των Γλυπτών ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο BBC, που ωστόσο είναι οι πάγιες θέσεις της χώρας μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι η επιστροφή αφορά την «επανένωση» του μνημείου, λέγοντας: «Είναι σαν να λέμε ότι θα κόψεις τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχεις τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην ελληνική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι, τονίζοντας πως ο κ. Σούνακ ήταν «φάουλ και πολιτικά απρεπής» με την ακύρωση του προγραμματισμένου ραντεβού για σήμερα με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Υπογράμμιζαν επίσης πως «το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Σε κάθε περίπτωση, ως προς το θέμα αυτό η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Λονδίνο απεδείχθη ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο, καθώς η επιστροφή των Γλυπτών ήταν ψηλά στην ατζέντα του και ο κ. Μητσοτάκης θα το έθετε και στη συνάντησή του με τον ηγέτη των Εργατικών κ. Στάρμερ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες το απόγευμα και ο οποίος φέρεται ότι έχει δηλώσει πως θα επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα αν γίνει πρωθυπουργός. Ωστόσο στην κυβερνητική ανακοίνωση για τη συνάντηση αυτή δεν γίνεται καμία αναφορά ότι συζητήθηκε και το θέμα των Γλυπτών. Στη συνάντηση με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο συζητήθηκαν οι ελληνοβρετανικές σχέσεις, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη προώθησης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα, στη Βρετανία και στις χώρες της Ε.Ε. Συζήτησαν ακόμα για τη σημασία στενής συνεργασίας σε ζητήματα ευρύτερης ευρωπαϊκής ασφάλειας, μετανάστευσης και δράσης για το κλίμα, καθώς και για τους σημαντικούς πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης συνεισφοράς των ελληνικών κοινοτήτων στη βρετανική κοινωνία. Σημειώνεται ότι η ενημέρωση του πρωθυπουργού για την ακύρωση της συνάντησης με τον κ. Σούνακ έγινε την ώρα του ραντεβού Μητσοτάκη – Στάρμερ.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Παρίας ο Μητσοτάκης! Ο Σούνακ ακύρωσε αιφνιδίως την συνάντηση μαζί του  

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This