Το άδειασμα του Βρετανού πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η συνακόλουθη παραφιλολογία κυριαρχεί στα δελτία ειδησεων και τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, μια ημέρα μετά την άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του. Από το Μαξίμου επιχειρείται η αποδόμηση του Σούνακ προτάσσοντας το δίκαιον της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Από την Ντάουνινγκ Στριτ διαρρέεται στον βρετανικό Τύπο η αθέτηση των συμπεφωνημένων από πλευράς Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε πως ένιωθε ότι οι συζητήσεις ήταν πιθανό να «κυριαρχηθούν» από μια διαμάχη για τα Γλυπτά, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό μουσείο από το 1832. «Υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αναφερθεί στις δημόσιες δηλώσεις του. Το είδαμε να συμβαίνει αυτό σε μια προηγούμενη επίσκεψη με άλλο πρωθυπουργό το 2021. Οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν και έτσι ο πρωθυπουργός πήρε την απόφαση» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνιγκ Στριτ.
«Προφανώς, οι υπουργοί και οι ηγέτες μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους όπως θέλουν, αλλά νομίζω ότι ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι εάν οι διαβεβαιώσεις αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας πριν από μια συνάντηση, θα πρέπει να τηρούνται».
Η αντίδραση του Μαξίμου
Μετά βδελυγμίας διαψεύδουν από την κυβέρνηση τα περί συμφωνίας των δύο πλευρών να μην τεθεί το θέμα των Γλυπτών κατά την συνάντηση των δύο πρωθυπουργών.
«Κάτι τέτοιο ούτε ισχύει ούτε θα μπορούσε να ισχύει» έλεγαν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά «δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τα επιχειρήματά της».
Σε σημερινές τους τοποθετήσεις μέλη της κυβέρνησης έκαναν λόγο για «διπλωματική απρέπεια» και άφησαν αιχμές για προεκλογικές σκοπιμότητες από την Ντάουνινγκ Στριτ.
Έλληνες αξιωματούχοι που συνόδεψαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο διέψευσαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε υπόσχεση ότι είχε δεσμευτεί να αγνοηθεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Περίεργη δήλωση Γεραπετρίτη για το «άκυρο» του Σούνακ στον Μητσοτάκη – Τι κρύβουν;
Αίσθηση προκαλεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την εξέλιξη αυτή σχολίασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης με μια δήλωση που προκαλεί έντονο προβληματισμό και εγείρει πολλά ερωτήματα. Όπως δήλωσε ο Γεραπετρίτης: «Σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης δεν μπορώ να πω ότι η ακύρωση προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά. Επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω σε αυτό» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτό που μπορώ να πως είναι ότι είναι θέμα αρχών να συζητάμε Δεν ήταν το ένα και μοναδικό θέμα που ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε. Είχαμε ισχυρή ατζέντα και συζητήσαμε με αρκετούς ανθρώπους».
Ουσιαστικά ο Γεραπετρίτης διαψεύδει ότι η συνάντηση ακυρώθηκε εξαιτίας της πρόθεσης του Έλληνα πρωθυπουργού να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων των θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και αδειάζει τον ίδιο τον Μητσοτάκη ο οποίος σε ανακοίνωσή του εμφανίστηκε ενοχλημένος για την απρέπεια του Σούνακ, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».
Η δήλωση Γεραπετρίτη έρχεται να δυναμιτίσει και άλλο το κλίμα, ενώ παράλληλα «δείχνει» ότι πιθανόν πίσω από τις εξελίξεις, να υπάρχει μυστική διπλωματία, πρακτικές που όπως έχει αποδείξει και στο παρελθόν χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbreak.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει το Βρετανό πρωθυπουργό ότι θα τον επισκεπτόταν με ομάδα επιχειρηματιών, ενώ σύμφωνα με το BBC, είχε δεσμευθεί πως δεν θα έρθετε το θέμα των γλυπτών…
Μέχρι και τα βρετανικά ΜΜΕ γνώριζαν ότι, συνάντηση θα υπήρχε μόνο εάν ο Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε για τα Γλυπτά!
Ένα περίεργο παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη, καθώς οι διαρροές στρέφονται σε συγκεκριμένες πληροφορίες αναφορικά με τις προϋποθέσεις που έκρυβε το τετ α τετ των δύο ανδρών. Ενδιαφέρον προκαλεί η είδηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός γνώριζε ότι η συζήτηση για τα Γλυπτά ήταν «εκτός» ατζέντας…
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, το θέμα των Ελγίνειων Μαρμάρων θα έμενε εκτός συζήτησης, και αυτός ήταν ο λόγος που συμφωνήθηκε η συγκεκριμένη συνάντηση. «Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, αυτή η συνάντηση συμφωνήθηκε στη βάση ότι οι Έλληνες δεν θα ασκούσαν δημόσια πίεση για τα Ελγίνεια Μάρμαρα», ανέφερε σχετικά δημοσιογράφος του Sky News.
Με αφορμή την άρνηση του Ρίσι Σούνακ να συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο, τα βρετανικά ΜΜΕ ισχυρίζονται πως η συνάντηση είχε συμφωνηθεί, μόνο αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μιλούσε για τα Γλυπτά. Οι συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας συμφωνήθηκαν «με την αντίληψη ότι οι Έλληνες δεν θα ασκήσουν δημόσια πίεση για την επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων», επισημαίνει σε τίτλο του το Sky News.
Government officials have discussed legal ways they could block any export of the Elgin Marbles as Downing Street cancelled a meeting between the prime minister and his Greek counterpart.@KayBurley asks @Mark_J_Harper about the issue.
📺 Sky 501 pic.twitter.com/YByuRw0sVY
— Sky News (@SkyNews) November 28, 2023
«Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, αυτή η συνάντηση συμφωνήθηκε στη βάση ότι οι Έλληνες δεν θα ασκούσαν δημόσια πίεση για τα Ελγίνεια Μάρμαρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος του Sky News Μαρί Ορόρα. «Το Σαββατοκύριακο ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για το γεγονός ότι υπάρχει θέμα επανένωσης για τα μάρμαρα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και ότι ήταν σαν να κόβεται στη μέση η Μόνα Λίζα, με τη μισή να τοποθετείται στο Λούβρο και την άλλη μισή αλλού. Αυτή η αναλογία με τη Μόνα Λίζα μπορεί να προκάλεσε λίγο εκνευρισμό», σχολίασε στη συνέχεια.
«Η (βρετανική) κυβέρνηση έχει πει ουσιαστικά ότι έχει έναν μεγάλο σύμμαχο στην Ελλάδα, είναι περισσότερο από ικανοποιημένη που συνεργάζεται με την Ελλάδα σε θέματα όπως η μετανάστευση και η οικονομία. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αποφάσισε να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση σε αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν ‘11η ώρα’», σχολίασε η πολιτική ανταποκρίτρια του βρετανικού δικτύου. Στο μεταξύ, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ, ρωτήθηκε εάν το Ηνωμένο Βασίλειο «σνόμπαρε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακυρώνοντας μια συνάντηση με τον Ρίσι Σουνάκ.
«Ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει πολύ ξεκάθαρη τη θέση μας για τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Αποτελούν μέρος της συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνουν εκεί. Ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό. Του προτάθηκε μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (Όλιβερ Ντάουντεν), κάτι που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν δυνατό να δεχθεί», υπογράμμισε ο Χάρπερ.
Διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου το «άδειασμα» στον Μητσοτάκη
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, μία ημέρα μετά την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και να τον αφήσει κυριολεκτικά έκθετο, στα «κρύα του λουτρού», όταν μάλιστα εκείνος είχε ήδη φτάσει στη Βρετανία!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έκρυψε την ενόχλησή του αποδίδοντας την ακύρωση σε δυσφορία του Βρετανού πρωθυπουργού για όσα ο ίδιος είχε πει στο BBC μία ημέρα πριν, αναφορικά με «κλοπή» των Γλυπτών του Παρθενώνα και την παρομοίωσή τους με μια Μόνα Λίζα κομμένη στα δύο.
“If I told you [to] cut the Mona Lisa in half… do you think your viewers would appreciate the beauty of the painting?”
Greek PM Kyriakos Mitsotakis says returning the Elgin Marbles to Greece is about “reunification” not “ownership”
#BBCLauraK https://t.co/DYK0KHQRgx pic.twitter.com/hOJbK84VcR— BBC Politics (@BBCPolitics) November 26, 2023
Η Αθήνα πάντως περιορίζει το ζήτημα στο πρόσωπο του Σούνακ… Υπάρχουν όμως και βαθύτερα αίτια, σύμφωνα και με αναλύσεις από BBC και Financial Times, που μιλούν για πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των εκλογών σε λίγους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ
Το Sky News αναφέρει σήμερα ότι η βρετανική κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την άδεια εξαγωγής γλυπτών του Παρθενώνα, παρά το ότι πολλοί πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το σχέδιο για προσωρινή παραχώρηση προωθεί ο Τζορτζ Όσμπορν, πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην καγκελάριος των Τόρις. Ένας ανώτερος εκπρόσωπος των Τόρις είπε ότι ο κ. Όσμπορν επεξεργαζόταν μια «κακή συμφωνία» που καθιστά τη θέση του «ανεπίτρεπτη», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει». Για διπλωματική διαμάχη μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάνει λόγο το BBC.
‘This was a snub wasn’t it?’
Transport Secretary Mark Harper was asked on #BBCBreakfast about Rishi Sunak’s decision to cancel a meeting with the Greek Prime Minister in a row over the Elgin Marbleshttps://t.co/vW5UKNIvkQ pic.twitter.com/iPDnKurWyS
— BBC Breakfast (@BBCBreakfast) November 28, 2023
“Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Κυριακή του BBC έχει εκνευρίσει τον κ. Σούνακ” σχολιάζει το BBC και αναφέρεται σε ανώτερη πηγή των Συντηρητικών η οποία υποστήριξε: “Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από σχόλια (σ.σ του Κυριάκου Μητσοτάκη) σχετικά με Γλυπτά του Παρθενώνα». «Για τον κ. Σούνιακ, η διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα είναι ένας ανεπιθύμητος αντιπερισπασμός σε μια εποχή που αντιμετωπίζει μια στάσιμη οικονομία και ένα ρήγμα στο Συντηρητικό Κόμμα του σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική» σχολιάζουν, σύμφωνα με την ertnews, οι New York Times. Οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο «Σούνακ σνομπάρει τον κ. Μητσοτάκη» τόνισαν ότι ο Κιρ Στάρμερ, ο ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλογική περιφέρεια όπου βρίσκεται το Βρετανικό Μουσείο, επρόκειτο να πει στον κ. Μητσοτάκη ότι οι Εργατικοί δεν θα αλλάξουν τον νόμο σχετικά με τα Γλυπτά σε συνάντηση τη Δευτέρα.
Rishi Sunak snubs Greek PM in dispute over Elgin Marbles https://t.co/qEVpvZ3dvK
— Financial Times (@FT) November 27, 2023
«Η επιστροφή των Γλυπτών δεν είναι θέμα μόνο της βρετανικής κυβέρνησης»
Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Ενημερώθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία ότι λόγω αλλαγής του προγράμματος του κ. Σούνακ δεν μπορεί να γίνει η συνάντηση. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση επ’ αυτού ότι ο λόγος ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού και η έκφραση της πάγιας ελληνικής θέσης για τα γλυπτά. Εμείς θα θέταμε το ζήτημα των γλυπτών, ήταν σαφές. (…) Επειδή έχεις μια διαφορετική θέση, δε σημαίνει ότι δεν κάνεις μια συνάντηση. Κάνεις τη συνάντηση, ανταλλάσσεις επιχειρήματα. Από εκεί και πέρα το τι θα γίνει με την επιστροφή των γλυπτών δεν είναι θέμα μόνο της σημερινής κυβέρνησης της Βρετανίας».
Το επίσημο σχόλιο της Ντάουνινγκ Στριτ
Επίσημα η Ντάουνινγκ Στριτ τοποθετήθηκε με μια λιτή δήλωση. «Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα» ήταν η επίσημη αντίδραση της Ντάουνινγκ Στριτ.
Δείτε επίσης:
- Ο Ρίσι δεν αφιέρωσε ούτε τελεία στο Twitter. Ο Κυριάκος απέδωσε το «φτύσιμο» στην κλιματική κρίση
- «Αν δεν υπήρχε ο Σούνακ η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να τον εφεύρει» – Ξεσάλωσαν οι χρήστες του Twitter
- Το μέγα φιάσκο της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Λονδίνο
- «Κλαίει» όλη η Βρετανία: Ο Σούνακ… έπεσε στα μάτια του Πορτοσάλτε!