«Διευκόλυνση» των Τούρκων για να επισκέπτονται νησιά του Αιγαίου θα ανακοινώσουν Μητσοτάκης-Ερντογάν

Bloomberg: Συμφωνεί και η Κομισιόν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με προσωρινή βίζα - Έρχεται για να τα πάρει όλα, χωρίς να δώσει το παραμικρό ο Τούρκος Πρόεδρος

Must Read

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χορηγώντας τους μια προσωρινή βίζα, ανέφεραν στο Bloomberg πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Η πρωτοβουλία μάλιστα, η οποία όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, «θα αναζωογονήσει μια προηγούμενη διαδικασία», ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη για το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, ανέφεραν ακόμα οι πηγές στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Καζάν-καζάν και win-win δεν έλεγε τις προάλλες ο Ερντογάν μιλώντας για την επίσκεψή του στην Ελλάδα; Μόνο που έρχεται για να τα πάρει όλα, χωρίς να δώσει το παραμικρό ο Τούρκος Πρόεδρος…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ενέκρινε αυτή την απόφαση της Αθήνας να χορηγήσει την προσωρινή βίζα, πρόσθεσε μία από τις πηγές, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Bloomberg, γεγονός το οποίο είχαν βέβαια φροντίσει από χθες Δευτέρα να προαναγγείλουν τόσο ο Βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, με σχετική ανάρτηση από το νησί της μαστίχας, όσο και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

  • Ανέφερε ο κ.Μηταράκης:

«Θετική αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Ελλάδος για πιλοτικό πρόγραμμα visa για Τούρκους επισκέπτες, για ολιγοήμερη παραμονη, προς συγκεκριμένα ελληνικά νησιά. Ιδιαίτερα σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη της Χίου».

«Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία πηγαίνει πολύ καλά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε από την πλευρά για το θέμα, ο Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια πήγε να… χρυσώσει το χάπι: «Δεν είναι θέμα συμφωνίας με την Τουρκία. Είναι απόφασή μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ανήκουμε στη Σένγκεν», σχολίασε, αναφερόμενος στη ζώνη χωρίς έλεγχο των συνόρων του μπλοκ.

  • Στο 5’30” οι σχετικές αναφορές:

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, «η αναβίωση του προσωρινού μέτρου για την έκδοση θεωρήσεων, θα δώσει ώθηση στον τουριστικό τομέα στα ελληνικά νησιά και θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών. Δείχνει επίσης ότι η Τουρκία και η Ελλάδα σταδιακά αφήνουν πίσω τους την περίοδο της αυξημένης έντασης που τους έφερε κοντά στον πόλεμο το 2020».

Το Bloomberg αναφέρεται και σε μια ελληνοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό:

«Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ελέγχου των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν επίσης να διορίσουν έναν Έλληνα αξιωματούχο της ακτοφυλακής στη Σμύρνη της Τουρκίας και έναν Τούρκο αξιωματούχο στο ελληνικό νησί της Λέσβου, είπε επίσης ο Δημήτρης Καιρίδης».

Το δημοσίευμα στέκεται ακόμα στο ότι οι σχέσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν «έχουν εκτονωθεί από τον Ιούλιο, καθώς οι δύο τους συναντήθηκαν δύο φορές και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια πιο ήρεμη σχέση παρά τις διαφορές που έχουν σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων».

Αναφορά γίνεται και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας: «Συμφώνησαν να αναβιώσουν το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο. Το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων μεταξύ υπουργών, είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων στις τουρκοελληνικές σχέσεις. Ξεκίνησε το 2010, αλλά η τελευταία του συνεδρία ήταν το 2016».

.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This