Φάμελλος: Κόκκινες γραμμές στον διάλογο με τον Ερντογάν. Χάγη μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Οι 5 «κόκκινες γραμμές» στον ελληνοτουρκικό διάλογο

Must Read

Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είπε λέξη για την συνέντευξη Ερντογάν που ζητά Χάγη για όλα τα ελληνοτουρκικά θέματα, ο Σωκράτης Φάμελλος έσπευσε μιλώντας στη Βουλή να βάλει 5 «κόκκινες γραμμές» στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείται ούτε βήμα από τη θέση ότι προσφυγή στη Χάγη υπάρχει μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Ο Σ. Φάμελλος δήλωσε ότι «στηρίζουμε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων», αλλά υπογράμμισε ότι ο διάλογος αυτός «πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος».

  • Οι 5 αρχές που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:

1) να βασίζεται σε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: την μη-αποστρατιωτικοποίηση και την προάσπιση της κυριαρχίας.

2) να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση μόνο της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο σημείο αυτό ο Σ. Φάμελλος απαντώντας και στη σημερινή συνέντευξη του Ερντογάν τόνισε: «Υπενθυμίζω τη διαχρονική και σταθερή θέση της χώρας μας ότι η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ είναι το μόνο νομικό θέμα, η μόνη διαφορά που διεκδικούμε να παραπεμφθεί στη Χάγη».

3) ο διάλογος αυτός οφείλει να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους υπό τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες που δεν έχουν καθορισθεί μέχρι σήμερα.

4) να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση για να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά.

5) Κυπριακό: να δοθεί σαφώς το μήνυμα προς τον κ. Ερντογάν και προς όλες τις κατευθύνσεις της σημασίας επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού εκεί όπου διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά. Αυτού του διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής.

«Δεν ακολουθούμε τον δρόμο του Κ. Μητσοτάκη που εκμεταλλεύεται εδώ και χρόνια τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως “εθνική εξαίρεση” για τον οποίο ο πατριωτισμός είναι ξένη λέξη. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της πατριδοκαπηλείας; Σήμερα να υπάρχει πρόσφορο έδαφος στην κοινή γνώμη για θέσεις όπως αυτές του Α. Σαμαρά, που τάσσεται κατά του διαλόγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα την ακολουθήσει σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο», κατέληξε.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This