Bullying Άδωνι Γεωργιάδη στους φορείς μέσα στη Βουλή!

«Φούντωσε» όταν άκουσε να επικαλούνται τον ΟΟΣΑ για να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλει φόρο και στα επαγγελματικά ταμεία

Must Read

Με συνεχείς διακοπές, με επιτιμήσεις και διδακτισμό, με φράσεις όπως «μας κοροϊδεύει και εγώ δεν ανέχομαι την κοροϊδία», ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός του Παναγιώτης Τσακλόγλου έκαναν bullying στους κοινωνικούς φορείς που είχαν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής μόνο και μόνο γιατί δεν τους άρεσαν αυτά που έλεγαν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χρήστου Νούνη, προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ). Ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΕΑ έκανε το… λάθος να επικαλεστεί τον ΟΟΣΑ για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλει φόρο και στα επαγγελματικά ταμεία, ενώ τώρα οι εισφορές ήταν αφορολόγητες, οι παροχές εφάπαξ ήταν αφορολόγητες και οι αποδόσεις αν είναι με μορφή σύνταξης φορολογούνταν με βάση την φορολογική κλίμακα. Τώρα η κυβέρνηση τα φορολογεί όπως τις ασφαλιστικές εταιρείες, εξομοιώνοντας τα ΤΕΑ με τα ομαδικά ασφαλιστικά συμβόλαια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΥΝΗΣ: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις χώρες του ΟΟΣΑ, επιλέγουν οι χώρες, που είναι στην εθνική νομοθεσία στη διακριτική ευχέρεια των χωρών μελών, να φορολογήσουν ένα ή δύο από τους συντελεστές της εξίσωσης που λειτουργούν τα ΤΕΑ, δηλαδή εισφορές συν αποδόσεις ίσον παροχές. Εμείς με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ – την έκθεση μπορείτε να τη δείτε – η Ελλάδα όπως σας είπα και προηγουμένως φορολογείται στην απόδοση και στην παροχή αν δοθεί με μορφή σύνταξης.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είπατε ότι στο εφάπαξ δεν φορολογείται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΥΝΗΣ: Τα ΤΕΑ δίνουν παροχές ή σύνταξη ή εφάπαξ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πόσα ΤΕΑ δίνουν παροχή σύνταξη και πόσα εφάπαξ και τα άλλα τι δίνουν; Άρα στην παροχή δεν φορολογούνται.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΥΝΗΣ: Ναι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άρα, μόλις είπατε για να καταλάβουμε καλά, ότι στην Ελλάδα φορολογείται μόνο η απόδοση και τίποτα άλλο σε αντίθεση με τις χώρες του ΟΟΣΑ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΥΝΗΣ: Ο κ. Υφυπουργός λέει όμως εδώ και 2 χρόνια, ότι δεν φορολογείται πουθενά και είναι παγκόσμιο φαινόμενο η Ελλάδα. Δεν ισχύει αυτό. Τώρα θα μπει ειδικό κυκλάκι μέσα στην μελέτη του ΙΟΒΕ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εσείς είπατε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο, είπατε ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ φορολογείται είτε η εισφορά είτε η απόδοση είτε η παροχή. Για να μπερδέψετε τη Βουλή είπατε ότι εδώ φορολογείται η παροχή ενώ στην πραγματικότητα τα ΤΕΑ δίνουν μόνον εφάπαξ που είναι αφορολόγητο, ένα ΤΕΑ μόνο δίνει σύνταξη, που η σύνταξη προσμετράται στο εισόδημα. Αυτό εννοείτε ως φορολογία, όχι αυτοτελή φορολογία, αλλά προστίθεται στο εισόδημα. Άρα, σύμφωνα με όσα μας είπατε σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ φορολογείται τα δύο από τα τρία, με τα δικά σας λόγια, στην Ελλάδα φορολογείται μόνο το ένα από τα τρία. Αυτό συνέβαινε. Η απόδοση δεν είναι ζήτημα ταμείου, η απόδοση φορολογείται στον πλανήτη ως χρηματοοικονομικό προϊόν παντού.
Δεν έχει να κάνει με τα ΤΕΑ και εδώ μας κοροϊδεύει ο κ. Νούνης. Γενικά εγώ την κοροϊδία δεν την ανέχομαι. Μέχρι σήμερα, κύριε Νούνη, ήταν η Ελλάδα μία εξαίρεση ως προς τις χώρες του ΟΟΣΑ ως προς την φορολογία;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΥΝΗΣ: Δεν ήταν εξαίρεση. Όχι. Εγώ επικαλέστηκα στοιχεία του ΟΟΣΑ, κύριε Υπουργέ, τα οποία τα «ρεπορτάρει» το Υπουργείο Εργασίας στον ΟΟΣΑ, έτσι; Και υπάρχει και ένα Ταμείο, που φορολογείται για τις συντάξεις.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Τα υπόλοιπα Ταμεία, που δίνουν εφάπαξ, εξαιρούνται, βάσει του ΟΟΣΑ, από ότι συμβαίνει στον κόσμο; Τα υπόλοιπα, που δίνουν εφάπαξ –τη Βουλή ενημερώστε- εξαιρούνται;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΥΝΗΣ: Ναι.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι. Ευχαριστώ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Λοιπόν, κύριε Νούνη, συνεχίστε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΥΝΗΣ: Λοιπόν, αυτό που εισάγεται τώρα –για να πω για το νομοσχέδιο- είναι ότι για τις εισφορές πάνω από 20% θα υπάρχει φορολογία και θα φορολογούνται διπλά. Διότι, θα φορολογούνται και στην εισφορά, αλλά και όταν θα παίρνουν εφάπαξ. Οι αποδόσεις φορολογούνται ούτως ή άλλως και θα φορολογηθούν και οι παροχές.

Λίγο αργότερα άρχισε να διακόπτει ο Π. Τσακλόγλου τον Χρ. Νούνη. Ο τελευταίος του είπε ότι είχε τη δυνατότητα να νομοθετήσει και ο Αδ. Γεωργιάδης έσπευσε να τον βάλει στη θέση του:

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Νούνη, νομοθετική πρωτοβουλία δεν έχει ο Υφυπουργός. Νομοθετική πρωτοβουλία, κατά το Σύνταγμα, έχει μόνο ο Υπουργός. Άρα, δεν μπορούσε να νομοθετήσει. Είναι λάθος αυτό που λέτε. Ο Υφυπουργός, εκ της αρμοδιότητάς του, μπορούσε μόνο να το υπογράψει. Τίποτα άλλο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΥΝΗΣ: Δηλαδή, μού λέτε ότι δεν μπορούσε να εισηγηθεί στον Υπουργό;

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Νούνη, μπορούσε να εισηγηθεί, αλλά δεν μπορούσε να νομοθετήσει. Εισηγήθηκε, λοιπόν. Είναι η σωστή απάντηση. Και τελικά ο Υπουργός νομοθετεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This