Ξεκάθαρος ο Κακλαμάνης: «Nα μπλοκάρει η Ελλάδα την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ αν δεν συμμορφωθεί ο Ράμα»

Το μήνυμα του πρώην υπουργού και προς την Τουρκία

Must Read

Απόλυτος στην θεση του ο Νικήτας Κακλαμάνης δεν διστάζει ακόμη και να πάρει αποστάσεις από όσους ομοϊδεάτου του διαφωνούν. Ο πρώην υπουργός μίλησε οθρά κοφτά για το θέμα με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας!

«Αν δεν βάλει μυαλό ο Ράμα, η Ελλάδα πρέπει να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας», ανέφερε κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή, χωρίς να μασάει τα λόγια του. Μίλησε και για τις… κόκκινες γραμμές πάνω στο θέμα των ελληνοτουρκικών και πάλι διαχωρίζοντας την θέση του.

Σε ομιλία με κεντρικό άξονα τα εθνικά θέματα, ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και «στην στάση της κοιμώμενης Ευρώπης, που ενώ αντέδρασε για την εισβολή στην Ουκρανία, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει πως εισβολή υπάρχει και στην Κύπρο, σε ένα ισότιμο μέλος της ΕΕ». Και συμπλήρωσε: «Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι η πιο σοβαρή και πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη του τόπου. Ναι, με τα λάθη της, ναι με τις αρρυθμίες της, ναι με τις ολιγωρίες της, αλλά και με τις ορθές και χρήσιμες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της που αλλάζουν την χώρα και την μετατρέπουν σε ισότιμο συνομιλητή με ισχυρά κράτη της Ένωσης. Στην μακρά πορεία μου μέσα σε αυτή την αίθουσα, έχω καταλάβει κάτι: Ό,τι λάθος και αν γίνεται στην οικονομία, αργά ή γρήγορα μπορεί να διορθωθεί. Για μένα όμως το επίμαχο είναι να μην υπάρξει το ελάχιστο λάθος στα εθνικά θέματα. Γιατί στα εθνικά θέματα το παραμικρό σφάλμα δεν διορθώνεται ποτέ. Δείτε τι έγινε στην Κύπρο μας το ’74, δείτε το γκριζάρισμα του Αιγαίου με την επαίσχυντη συμφωνία της Μαδρίτης το ’97, δείτε τι έγινε στα Ίμια. Αρκούν αυτά τα τρία παραδείγματα για να έχετε μια πλήρη εικόνα για το ανεπανόρθωτο κακό που μπορεί να συμβεί».

Προσθέτοντας, ανέφερε: «Πριν από μια εβδομάδα στην Αθήνα βρέθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος και συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν με ρωτούσατε συναισθηματικά, θα σας απαντούσα ότι δεν θα επεδίωκα μια τέτοια συνάντηση, επειδή η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν είναι μια γειτονική χώρα που δεν μπορεί να της έχεις καμία εμπιστοσύνη. Στην πολιτική όμως και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική, ο συναισθηματισμός, τις περισσότερες φορές, είναι κακός έως επικίνδυνος σύμβουλος. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ορθώς η κυβέρνηση μπήκε στην διαδικασία συζήτησης, με την τουρκική ηγεσία, αφού έτσι αφόπλισε την όποια καταστροφική επιχειρηματολογία, η οποία ήταν έτοιμη να εξαπολυθεί από τους χαμαιλέοντες συμμάχους μας και από τους εγχώριους δήθεν ειρηνιστές. Ότι δηλαδή σε μια τόσο δύσκολη γεωπολιτική περίοδο, με το Ουκρανικό ανοιχτό και τη Γάζα να φλέγεται, εκείνη σαμποτάρει τον διάλογο με την Άγκυρα».

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, που σημείωσε ότι δεν έκρυψε ποτέ την ιδεολογική του ταυτότητα, εξακολουθεί να είναι όπως είπε εραστής της πατριωτικής λαϊκής δεξιάς. Αναφέρθηκε «στον αγώνα που δίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουδείς, μέσα σε αυτή την αίθουσα, που να μην στηρίζει την άποψη ότι αν δεν βάλει μυαλό ο Ράμα, η Ελλάδα πρέπει να μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας. Και ντρέπομαι ειλικρινά, που οι εκπρόσωποι δύο μεγάλων χωρών της Ευρώπης, ο σοσιαλιστής Σολτς στη Γερμανία και η ακροδεξιά Μελόνι στην Ιταλία, σε αγαστή συνεργασία προσπαθούν να ξεπεράσουν το θεσμοθετημένο βέτο, με γραφειοκρατικά τερτίπια. Προφανώς, τα οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών, στη Χιμάρα και στους Αγίους Σαράντα, είναι τέτοια που έχουν τον λόγο τους να στηρίζουν τον κ. Ράμα. Μιλώ λοιπόν για κόκκινες γραμμές οι οποίες έχουν τηρηθεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις. Από το ’74 μέχρι σήμερα. Κόκκινες γραμμές που πηγάζουν από το σύνολο του διεθνούς δικαίου, όπως η συνθήκη της Λοζάνης και η συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας, που θεωρώ ότι αποτελούν τη βίβλο για την ενιαία εξωτερική πολιτική μας».

Μίλησε επίσης για την αμυντική θωράκιση των ελληνικών νησιών λέγοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτη, αφού η Ελλάδα ασκεί το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, απέναντι σε μια συνεχώς προκλητική χώρα, όπως μπορεί να κάνει ως κράτος-μέλος του ΟΗΕ. «Αδιαπραγμάτευτη εθνική μας θέση είναι ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υφίσταται μία και μόνη διαφορά, εκείνη της οριοθέτησης της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας και των αντιστοίχων θαλασσίων ζωνών. Ουδένα άλλο ζήτημα υφίσταται, ως προς την αμυντική θωράκιση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου», είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Ελλάδα εμμένει σταθερά να στηρίζει την κυπριακή Κυβέρνηση, για λύση του Κυπριακού, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This