Τα αταίριαστα ζευγάρια των υπουργείων!

Το πολυπληθές κυβερνητικό σχήμα δεν τραβάει όσο θα ήθελε το Μαξίμου και οι κόντρες προκαλούν αρρυθμίες στο επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη

Must Read

Έξι μήνες μετά τις εκλογές είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα δεν τραβάει όσο θα ήθελαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αρρυθμίες, οι καθυστερήσεις προώθησης μεταρρυθμίσεων, η έλλειψη συνεννόησης συχνά μεταξύ υπουργών, τα αταίριαστα ζευγάρια σε ορισμένα υπουργεία που προκαλούν δυσλειτουργίες, το πολυπληθές του σχήματος και η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων είναι ορισμένες από τις αιτίες που έχουν εντοπίσει όχι μόνο βουλευτές της Ν.Δ., που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξέρουν σε ποιον υπουργό ή υφυπουργό να απευθυνθούν, αλλά και κομματικοί επιτελείς.

Από τον Πάνο Σώκο

Στο Υπουργείο Εργασίας η ατμόσφαιρα δεν είναι ειδυλλιακή. Ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης έχει άριστες σχέσεις με τον έναν υφυπουργό Βασίλη Σπανάκη, οι σχέσεις του όμως με τον έτερο υφυπουργό Παναγιώτη Τσακλόγλου είναι τυπικές, όπως λένε όσοι γνωρίζουν. Ο κ. Γεωργιάδης δεν δίστασε πριν από δύο εβδομάδες να «αδειάσει» δημόσια τον υφυπουργό και να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του υπουργείου για την άστοχη δήλωση του Π. Τσακλόγλου για τους δικηγόρους και τους εργαζομένους στο ντελίβερι.

Η παρέμβαση του υπουργού «ήταν άκομψη και περιττή σαν να περίμενε την ευκαιρία» λένε βουλευτές κι αυτό γιατί ο κ. Τσακλόγλου είχε ήδη ζητήσει συγγνώμη, ενώ είχε πάρει θέση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειρήνη Αγαπηδάκη και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο Υπουργείο Υγείας

Στο Υπουργείο Υγείας οι πληροφορίες ότι οι σχέσεις των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ειρήνης Αγαπηδάκη είναι τυπικές έως κακές άρχισαν πολύ νωρίς να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο υπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο να κάνει και δήλωση ότι οι σχέσεις του με την αναπληρώτρια υπουργό είναι άριστες. Ομως, η φωτιά δεν σβήστηκε και ξαναφούντωσε όταν προ μηνός, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έπλεξε το εγκώμιο και ευχαρίστησε έναν προς έναν τους συνεργάτες του, αλλά «ξέχασε» να αναφέρει την κυρία Αγαπηδάκη. Τυχαίο;

Στο Υπουργείο Εξωτερικών από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της νέας πολιτικής ηγεσίας δημοσιεύματα έκαναν λόγο για… ολέθρια σχέση του υπουργού Γ. Γεραπετρίτη και της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου. Ανθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και οι δύο, όμως λέγεται ότι η πρέσβειρα κυρία Παπαδοπούλου είναι η άμεση κοινωνός των σχεδιασμών του πρωθυπουργού, την οποία και συμβουλεύεται ο κ. Μητσοτάκης, καθότι υπήρξε και διπλωματική σύμβουλός του.

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Γιώργος Γεραπετρίτης στο Υπουργείο Εξωτερικών

Στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπερδραστηριότητα και υπερπροβολή παρουσιάζει ο υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης, σε αντίθεση με τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου, του οποίου οι δημόσιες παρεμβάσεις είναι ελάχιστες, με αποτέλεσμα κάποιοι στην κυβέρνηση και στην Κ.Ο. να του το χρεώνουν αρνητικά ως προς το έργο του.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας σαν να αγνοείται η τύχη του Χρήστου Στυλιανίδη, λένε βουλευτές της περιοχής. Χαριτολογώντας λένε ακόμα πως θυμήθηκαν ότι υπάρχει μετά την παρουσία του πριν από μερικές μέρες στο πλευρό του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος βράβευσε τον Ζ.Κ. Γιούνγκερ στις Βρυξέλλες.

Υπερτροφικό και δυσκίνητο

Σε μεγάλο πρόβλημα αναδεικνύεται, όμως, το υπερτροφικό και δυσκίνητο κυβερνητικό σχήμα των 63 μελών. Το μεγαλύτερο μετά το 1974 και ίσως ένα από τα πολυπληθέστερα παγκοσμίως.

Αποδεικνύεται στην πράξη, λένε βουλευτές της Ν.Δ, με εμπειρία, ότι και ο έλεγχος όλων αυτών δεν είναι δυνατός, αλλά και οι αρμοδιότητες στα υπουργεία δεν είναι τόσες πολλές που να δικαιολογούν τόσους πολλούς υφυπουργούς, πολλοί εκ των οποίων είναι ακόμα άγνωστοι, ενώ δημιουργούνται και εσωτερικές τριβές!

Κώστας Κυρανάκης (αριστερά στη φωτο) και Δημήτρης Παπαστεργίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Επί παραδείγματι, βουλευτές παρατηρούν πως υπάρχουν υπουργεία με τέσσερα μέλη, δύο υπουργούς και δύο υφυπουργούς, όπως το Υγείας, και πολλά άλλα με τρία μέλη το καθένα, όπως το Υποδομών, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν άνετα με λιγότερους. Επίσης, το Ανάπτυξης έχει τρία μέλη, παρότι σημαντικό μέρος των αρμοδιοτήτων του έχει περάσει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει υπουργό και υφυπουργό, παρότι έχει για την ώρα περιορισμένο εύρος αρμοδιοτήτων. Με τρία μέλη λειτουργεί και το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, παρότι ουσιαστικά δεν έχει ακόμα υπηρεσιακό οργανόγραμμα και οι πιο πολλές επιχειρησιακές αρμοδιότητές του ανήκουν σε άλλα υπουργεία.

Ορόσημο οι ευρωεκλογές για αλλαγές;

Σε μια κυβέρνηση 63 ατόμων για 18 υπουργεία είναι αναπόφευκτο γεγονός η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η αναποτελεσματική διοίκηση να αρχίζουν από πολύ ψηλά κι αυτό γιατί η σύνθεση και ο αριθμός των μελών της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν συνήθως μια συνισταμένη των συσχετισμών μέσα στα κόμματα και στις ιδιαιτερότητες κάποιων εκλογικών περιφερειών.

Δηλαδή, περισσότερο στοχεύει στην επίλυση των εσωκομματικών διαφορών των κομμάτων εξουσίας παρά στην εύρυθμη και ταχεία άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. Το ίδιο συνέβαινε λίγο πολύ πάντα, αλλά πλέον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει παραγίνει… και το ζήσαμε στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπου ενεπλάκησαν -εκ των υστέρων – τα υπουργεία Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, οι Περιφέρειες μέχρι και το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο τέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις για δομικές αλλαγές με συγχωνεύσεις υπουργείων και περιορισμό των μελών, αλλά δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει. Δεν φαίνεται, πάντως, στο ορατό μέλλον να προχωράει σε αλλαγές, όπως λένε πληροφορίες. Χρονικό ορόσημο αλλαγών θα είναι οι ευρωεκλογές.

Στο μεταξύ, συνεχή είναι τα παράπονα των βουλευτών για έλλειψη επικοινωνίας με τους υπουργούς. Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, για να λύσει -εν μέρει- το πρόβλημα, καθιέρωσε ενημερωτικές συναντήσεις των βουλευτών από υπουργούς για τα νομοσχέδια που προωθούνται στη Βουλή.

Μέχρι στιγμής έγιναν τρεις συναντήσεις από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη για το Κτηματολόγιο, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη για θέματα αγροτικής πολιτικής, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Χάρη Θεοχάρη για το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Ομως, αυτό δεν είναι αρκετό, υπάρχουν πολλά επιμέρους θέματα στις Περιφέρειές μας που θέλουμε να θέσουμε υπ’ όψιν των υπουργών και υφυπουργών και ή μας αγνοούν ή μας παραπέμπουν στις γενικούς γραμματείς» λένε βουλευτές

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This