Η Μενδώνη τάζει στο Βρετανικό Μουσείο άλλες «σημαντικές αρχαιότητες»!

Όλα όσα αποκάλυψε μιλώντας στον Guardian

Must Read

Την ώρα που στη Βρετανία έχει αλλάξει το κλίμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, μια περίεργη τουλάχιστον τοποθέτηση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε συνέντευξή της στον Guardian, γεννά ερωτήματα.

Και αυτό γιατί υποσχέθηκε πως οι ελληνικές αίθουσες του μουσείου του Λονδίνου δεν θα αδειάσουν ποτέ, δηλώνοντας πως η χώρα μας θα… αποχωριστεί κάποιους από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της για να «καλύψει το κενό» στο Βρετανικό Μουσείο, εάν τα μάρμαρα του Παρθενώνα επανενωθούν στην Αθήνα!

Όπως δήλωσε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Σε περίπτωση που τα γλυπτά επιστρέψουν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει εναλλασσόμενες εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό. Ο Παρθενώνας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με την παγκόσμια σημασία του … απαιτεί την ακεραιότητά του στον τόπο [όπου σκαλίστηκαν τα γλυπτά] και για τους λόγους που το δημιούργησαν».

Όταν ρωτήθηκε αν συγκεκριμένες αρχαιότητες έχουν ζητηθεί από το Βρετανικό Μουσείο, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε πως οι συζητήσεις δεν έχουν επεκταθεί σε «συγκεκριμένα αντικείμενα»!

Με απλά λόγια η Αθήνα είναι έτοιμη να «αποζημιώσει» το Λονδίνο… παραχωρώντας άλλες αρχαιότητες τεράστιας πολιτιστικής αξίας, όπως μάλιστα σημειώνει και ο Guardian.

«[Θα] καλύψουν το κενό, θα διατηρήσουν και θα ανανεώνουν συνεχώς το ενδιαφέρον των διεθνών επισκεπτών για τις ελληνικές αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, φροντίζοντας να ξεκαθαρίσει πως «οποιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειές της θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως όταν ξεκίνησε η ιδέα μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, άρχισε να γίνεται λόγος για τη Μάσκα του Αγαμέμνονα, που θα μπορούσε να σταλεί στη Βρετανία σαν αντάλλαγμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα!

Η υπουργός Πολιτισμού εμφανίστηκε αρνητική στην ιδέα δημιουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης, λέγοντας πως «δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση».

Αναφερόμενη στον λόρδο Έλγιν επικαλέστηκε τον βουλευτή Hugh Hammersley, ο οποίος το 1816 δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αποκτήσει τα γλυπτά από τον Σκωτσέζο διπλωμάτη ήταν μια «πράξη λεηλασίας».

Χαρακτήρισε εθνική υπόθεση της Ελλάδας την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ακόμα και άνθρωποι που για χρόνια αντιδρούσαν στην επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα, τώρα υποστηρίζουν το αίτημά μας. Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα εργαζόμουν με θέρμη και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης εδώ στην Αθήνα».

Βεβαίως εδώ γεννάται ένα τεράστιο ζήτημα: Ποιος επιτρέπει στην κυβέρνηση -προκειμένου να πανηγυρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- να παραχωρηθούν άλλες αρχαιότητές μας, λες και μιλάμε για τα αμπελοχώραφα της κυρίας Μενδώνη και του πρωθυπουργού;

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This