Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ομηρία του Κασσελάκη

Με το προσωπικό δάνειο που έδωσε στο κόμμα έσπειρε ανέμους και η Κουμουνδούρου θα θερίσει θύελλες!

Must Read

Στον ΣΥΡΙΖΑ του Σ. Κασσελάκη δεν χρειάζεται να προσπαθήσει ιδιαίτερα κανείς προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα. Ο ίδιος και ο στενός κύκλος του έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν αυτοτελώς την ικανότητα να παράγουν εσωτερικές κρίσεις εκ του μη όντος.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Η επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη, την οποία μάλιστα εντελώς αψυχολόγητα άφησαν να διαρρεύσει στενοί συνεργάτες του στον Τύπο, να χορηγήσει προσωπικό δάνειο προς το κόμμα έτσι ώστε να πληρωθούν οι μισθοί του Δεκεμβρίου προκαλεί πολιτική θύελλα αλλά και δυσφορία σε μεγάλο μέρος των στελεχών και της βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επιλεκτική διαρροή συνεργατών του παραμονές του νέου έτους ο Στέφανος Κασσελάκης δάνεισε το κόμμα του με ένα μεγάλο ποσό προκειμένου να πληρωθούν κανονικά το δώρο Χριστουγέννων υπάλληλοι και εργαζόμενοι στα κομματικά μέσα ενημέρωσης.

Οι πληροφορίες από αρμόδιες κομματικές πηγές κάνουν λόγο για ένα ποσό που υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η οποία τροποποιήθηκε κάμποσες φορές όταν κάποιοι νουνεχείς συνειδητοποίησαν ότι «δεν παίζεις με αυτά τα πράγματα», τα λεφτά δόθηκαν υπό μορφή άτοκου δανεισμού. Εστω κι αν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν τηρούν πλέον κανένα πρόσχημα, δεν παύουν να υπάρχουν κανόνες οι οποίοι ρητά απαγορεύουν τις χορηγίες στα κόμματα για ποσά άνω των 20.000 ευρώ.

Ο δανεισμός, ισχυρίζονται τώρα, αναλογιζόμενοι τις βαρύτατες διοικητικές συνέπειες, που φτάνουν σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Κ. Χρυσόγονο στην περικοπή του 20% της κρατικής επιχορήγησης, αφορά την εταιρία του κομματικού εντύπου «Η Αυγή» καθώς και την εταιρία Left Media που κατέχει τον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». Κάποιοι δε πάνω στην ταραχή τους υποστηρίζουν ότι δεν υφίσταται καν δάνειο, αναιρώντας προκλητικά την κοινή λογική και προκαλώντας γενική… συμπάθεια για τον θεσμικό πανικό τους.

Είναι η πρώτη φορά, όπως έγραψε στο ρεπορτάζ η «δημοκρατία», που πρόεδρος κόμματος καθίσταται επισήμως δανειστής και οικονομικός χορηγός του, εισάγοντας καινοφανή ήθη εταιρικής διαχείρισης σε μια νευραλγική κομματική λειτουργία, όπως είναι τα οικονομικά. «Είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν» ισχυρίζονται τώρα με ελαφρότητα ορισμένοι, διαχέοντας την αστοχία τους σε ένα επιζήμιο παιχνίδι συλλογικής ευθύνης.

Το γεγονός ότι η διαρροή της πληροφορίας, σε μια εορταστική περίοδο καταλλαγής των παθών όπου το κόμμα προσπαθούσε να ανακτήσει την ηρεμία του μετά τις διαδοχικές διασπάσεις, συνδέθηκε με ψιθύρους και υπόνοιες άστοχης διαχείρισης της ηγεσίας Τσίπρα προκάλεσε δυσφορία σε μέρος των στελεχών και της βάσης που ορκίζονται στο όνομά του, ενώ «προβληματική» χαρακτηρίζει την κίνηση και η πλευρά Τεμπονέρα.

Κάποιοι, μάλιστα, κάνουν λόγο για «κόμμα υπό ομηρία του Κασσελάκη», σχολιάζοντας πικρόχολα ότι «στην πραγματικότητα ολοκληρώνει την επιθετική εξαγορά του ΣΥΡΙΖΑ» προκαλώντας αλυσιδωτές παρενέργειες.

Ενδεικτική ήταν η οργισμένη απάντηση της Σίας Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, η οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων αιχμηρών, «οι βουλευτές που αποχωρήσαμε από τον ΣΎΡΙΖΑ πληρώσαμε – την πάγια μηνιαία εντολή μέχρι και το τέλος αυτού του χρόνου. Δηλαδή και ενάμιση μήνα μετά την αποχώρηση. Κάποιοι βουλευτές που έμειναν δεν πλήρωναν ποτέ και μάλλον δεν πληρώνουν και τώρα».

Με τη σειρά του ο αρθρογράφος και πρώην διευθυντής της «Αυγής» Θανάσης Καρτερός, εκ των συνομιλητών του Α. Τσίπρα, έγραψε με ελεγχόμενο θυμό: «Ηθελαν κάποιοι να δείξουν πόσο καλός είναι ο Κασσελάκης; Ηθελαν να συκοφαντήσουν το “προηγούμενο καθεστώς’” και κάποιους ανεπιθύμητους; Ηθελαν απλώς να βγάλουν τα απωθημένα τους; Σε κάθε περίπτωση υποτίμησαν τη ζημιά που κάνουν στον πρόεδρο τον οποίο κολακεύει, υποτίθεται, η διαρροή τους. Και φυσικά τη ζημιά που κάνουν στο κόμμα».

Δυσφορία

Περνώντας στην αντεπίθεση, το περιβάλλον του προέδρου διοχέτευσε τη δυσφορία του για την κριτική που δέχτηκε ο Σ. Κασσελάκης, ο οποίος θα κάνει Πρωτοχρονιά στην Αμερική, από όπου θα μεταβεί κατευθείαν στην Κωνσταντινούπολη για τον εορτασμό των Θεοφανίων. Σύμφωνα δε με επιλεκτικές διαρροές, μετακομίζει (και πάλι) μόνιμα στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών ήρθε για να μείνει.

Το δάνειο, όπως σημείωσε ο διευθυντής του κόμματος Θύμιος Γεωργόπουλος (Kontra) για το θεσμικό μέρος του πράγματος, δόθηκε στις εταιρίες που διαχειρίζονται τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, αφότου ο Κασσελάκης «εξέφρασε την άποψη να δανείσει». Η ταμειακή διευκόλυνση έγινε επειδή, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, καθυστέρησε η εκταμίευση της τελευταίας δόσης της κρατικής επιχορήγησης, ύψους 1.800.000 ευρώ, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να κάνουν γιορτές οι εργαζόμενοι χωρίς δώρο Χριστουγέννων.

Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός της πολιτικής φυσιογνωμίας που τείνει να γίνει αγνώριστη, αντιμετωπίζει οξύ οικονομικό πρόβλημα, δεδομένου ότι η κρατική χρηματοδότηση, η οποία αναμένεται να μειωθεί δραματικά από τη νέα χρονιά εξαιτίας της κοινοβουλευτικής συρρίκνωσης του κόμματος, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου, μόνο η λειτουργία των τριών κομματικών μέσων κοστίζει ετησίως στο κόμμα γύρω στα 1.600.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι μέχρι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ εισέπραττε από το κράτος γύρω στα 7.000.000 ευρώ και από το νέο έτος θα περικοπεί το ποσό κατά 3.000.000 ευρώ.

Είναι βέβαιο ότι η μπάλα θα πάρει το προσωπικό, ενώ στο προσκήνιο επανέρχονται φήμες για το μέλλον της ημερήσιας «Αυγής». Οπως ανακοίνωσε ο Θ. Γεωργόπουλος, θα ξεδιπλωθεί «σχέδιο εξυγίανσης από το 2024 που αφορά κυρίως τα κομματικά μέσα». Προφανώς θα αδειάσει το μισθολόγιο, αλλά γιατί χρειαζόταν τόσος ντόρος;

Η φαεινή ιδέα της διαρροής έφερε πανικό!

Η διαρροή εκείνων που είχαν τη φαεινή ιδέα προκάλεσε αντικειμενικά, όπως παρατηρεί η πολιτική αγορά, ορισμένες σημαντικές παρενέργειες:

  • ανέδειξε το υπαρκτό μεν οικονομικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε διαστάσεις υπερβολικά μεγαλύτερες από αυτές που στην πραγματικότητα έχει,
  • άνοιξε ηθικά και πολιτικά θέμα κακοδιαχείρισης της προεδρίας Τσίπρα, όταν είναι γνωστό ότι επί ημερών του το κόμμα αποπλήρωσε τα τραπεζικά χρέη,
  • έδωσε το δικαίωμα σε πολιτικούς αντιπάλους καταχρεωμένων κομμάτων, όπως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που χρωστάνε μαζί σχεδόν 1 δισ. ευρώ, να κάνουν επικοινωνιακό παιχνίδι. Ακόμα και ο Αδωνις Γεωργιάδης των «αδιευκρίνιστων ποσών», μίλησε διδακτικά,
  • εξέθεσε τον ίδιο τον Κασσελάκη και προκάλεσε βεβαίως την μήνιν του Α. Τσίπρα και στελεχών, όπως οι πρώην γραμματείς Δ. Τζανακόπουλος και Π. Σκουρλέτης, αλλά και πρώην βουλευτών που κατηγορήθηκαν ότι δεν πλήρωναν τη συνδρομή τους, και ενεπλάκησαν παρά τη θέλησή τους σε ένα άνοστο κυνήγι μαγισσών.

Δείτε επίσης: Κωλοτούμπες στον ΣΥΡΙΖΑ για τα δανεικά του Κασσελάκη

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This