Ο Μπλίνκεν ζητά και νέες διευκολύνσεις

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Μητσοτάκη πιθανότατα θα βρεθεί το Καστέλι, που βρίσκεται χιλιομετρικά πιο κοντά στα πεδία των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή

Must Read

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται το Σάββατο στην Κρήτη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση αυτή αναμένεται να είναι η πλέον θετική και ευχάριστη για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο οποίος και πάλι εκτός απροόπτου αναμένεται να έχει δύσκολες διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και πολύ δύσκολες και περίπλοκες συνομιλίες στο Ισραήλ για την πορεία του πολέμου στη Γάζα, τον κίνδυνο περαιτέρω επέκτασης των συγκρούσεων, καθώς και τον αυξανόμενο κίνδυνο στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία, αν δεν συμφωνηθεί εκεχειρία στη Γάζα.

Ο κ. Μπλίνκεν αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση επιπλέον διευκολύνσεις για προσωπικό και επιχειρήσεις εν όψει του κινδύνου επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Το πιθανότερο είναι η αμερικανική πλευρά να ζητήσει διευκολύνσεις στο Καστέλι της Κρήτης, που βρίσκεται χιλιομετρικά πιο κοντά στα πεδία των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Καστέλι

Υπενθυμίζεται ότι μόλις προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αμέσως στο αμερικανικό κάλεσμα για δημιουργία δύναμης αποτροπής των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και συμφώνησε στην αποστολή ελληνικού πολεμικού πλοίου στην περιοχή. Η βιαστική αυτή απόφαση της κυβέρνησης επικρίθηκε -ομοίως βιαστικά- από την αντιπολίτευση, διότι ναι μεν δεν είναι ακόμα γνωστοί οι όροι και ο βαθμός εμπλοκής σε αυτή την αμερικανική πρωτοβουλία υπεράσπισης των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν είναι δυνατόν χώρα που υπερηφανεύεται ότι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους εμπορικούς στόλους παγκοσμίως να μην ενδιαφέρεται για την προστασία του.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι η κυβέρνηση μόλις προσφάτως, μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και στα… μουλωχτά, παραχώρησε, ως μη όφειλε εκ του Συντάγματος, το αεροδρόμιο της Ελευσίνας για τη διευκόλυνση αμερικανικού προσωπικού και πιθανών αμερικανικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Έτσι, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατατάσσεται στις πλέον πρόθυμες απέναντι στην Ουάσινγκτον, αρχής γενομένης από την Ουκρανία, όταν η κυβέρνηση εν μια νυκτί αποφάσισε να κόψει «μαχαίρι» και χωρίς όρους την παραδοσιακή σχέση Αθήνας – Μόσχας για να εξυπηρετήσει απολύτως τα αμερικανικά κυρίως, και στη συνέχεια τα ευρωπαϊκά, συμφέροντα από τον πόλεμο στην  Ουκρανία.

Αντιθέτως, η αναμενόμενη επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία θα είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους. Ο ένας είναι η εκκρεμότητα στην έγκριση από την Τουρκία της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν παραλλήλως και ταυτοχρόνως η Ουάσινγκτον δεν απελευθερώσει την πώληση νέων αμερικανικών F-16 στην Τουρκία και την αναβάθμιση των υπολοίπων, μαζί με την αποστολή ανταλλακτικών τους, κάτι που έχει «δέσει τα χέρια» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Η Άγκυρα απαιτεί η ανταλλαγή υποχρεώσεων να γίνεται ταυτόχρονα, κάτι που δεν μπορεί εύκολα να «καταπιεί» η Ουάσινγκτον, η οποία θα ήθελε να έχει αυτή τον τελικό λόγο στην άρση της εκκρεμότητας.

Ο δεύτερος λόγος είναι η εμπρηστική και φανερά εχθρική προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ υποστηρικτική στάση της Άγκυρας προς τη Χαμάς, που κόβει οποιονδήποτε δρόμο συνεννόησης, αν βεβαίως η Δύση δεν δώσει στη Τουρκία τον απόλυτο ρόλο του διαμεσολαβητή τουλάχιστον για την τύχη των Παλαιστινίων προσφυγών από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Η στάση της Τουρκίας υπέρ της Χαμάς στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και η σφιχτή συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν επιδεινώσει υπερβολικά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με την Ελλάδα να παίρνει επαίνους για τη στάση της, χωρίς όμως ουσιαστικά ανταλλάγματα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This