Ακραία πρόκληση οι δοκιμές των S-400 δίπλα σε Ρόδο και Καστελόριζο!

Η Τουρκία στοχοποίησε ξανά και τμήμα της ελληνικής κυριαρχίας της βραχονησίδας Ζουράφα - Εθνικό έγκλημα η απροθυμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αντιδράσει αποτελεσματικά

Must Read

Δεύτερη φορά μέσα στους τελευταίους περίπου δυόμισι μήνες, η Τουρκία ανήγγειλε εκ νέου εγγράφως, επισήμως και διεθνώς ότι τμήμα της ελληνικής κυριαρχίας της βραχονησίδας Ζουράφα βρίσκεται μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης, εντός του οποίου η Τουρκία έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Δηλαδή, δεύτερη φορά η Τουρκία αναγγέλλει διεθνώς ότι τμήμα της κυριαρχίας της Ζουράφας ανήκει στην τουρκική επικράτεια.

Πρόκειται για τη σοβαρότερη μέχρι τώρα παράνομη, προκλητική και επιθετική κίνηση της Άγκυρας, μόλις έναν μήνα μετά τη συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της άνευ δεσμευτικής ουσίας Διακήρυξης των Αθηνών, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αδύναμη και απρόθυμη να αντιδράσει αποτελεσματικά, με διεθνή καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στον ΙCΑΟ, εξυπηρετώντας έτσι το πλαστό για τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική κυριαρχία κλίμα ηρεμίας και καλής γειτονίας που διαφημίζει η κυβέρνηση στο Αιγαίο και κρύβει παραχώρηση ελληνικής κυριαρχίας.

Η κυβέρνηση Ερντογάν εμμένει απόλυτα και το επιβεβαιώνει μέρα τη μέρα και βδομάδα τη βδομάδα ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε σπιθαμή πίσω από τις επεκτατικές βλέψεις της στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, με άμεσο στόχο τον κατακερματισμό της ελληνικής κυριαρχίας.

Τούτο αποδεικνύεται αβίαστα εκ του γεγονότος ότι η Τουρκία ενημέρωσε εγγράφως και επισήμως τη διεθνή κοινότητα ότι στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2024 θα εκτελέσει επιχειρησιακή δοκιμή πυραύλων S-400 σε περιοχή που καταλαμβάνει και μέρος της ελληνικής κυριαρχίας της βραχονησίδας Ζουράφα, σε ύψος άνω των 51.000 ποδών.

Οι περιοχές που έχουν «λοκάρει» οι Τούρκοι

Πρόκειται για την πιστή, σαν καρμπόν, επανάληψη της άσκησης που εκτέλεσε η Τουρκία το διάστημα από 30 Οκτωβρίου 2023 έως 2 Νοεμβρίου2023, με δοκιμή πυραύλων S-400 σε συνεργασία με τουρκικά F-16 και UAV, σε περιοχή που καταλαμβάνει και μέρος της ελληνικής κυριαρχίας της βραχονησίδας Ζουράφα και σε ύψος άνω των 51.000 ποδών.

Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αυτή τη φορά ακαριαία και αυθημερόν, στις 29 Δεκεμβρίου 2023, με την ελληνική αγγελία Α 4634/29 Δεκεμβρίου 2023, στις 12.13, στην οποία αναγράφεται ότι μέρος της περιοχής της τουρκικής επιχειρησιακής βολής των S-400 καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ζουράφα.

Γι’ αυτόν τον λόγο η τουρκική αγγελία είναι άκυρη και στερείται περιεχομένου για την περιοχή που βρίσκεται μέσα στη ελληνική κυριαρχία. Η ελληνική αντίδραση είναι πανομοιότυπη με την προηγούμενη για την τουρκική άσκηση του περασμένου Οκτωβρίου, αλλά ακόμα μία φορά η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να καταγγείλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική κυριαρχία.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει την ελληνική αγγελία Α 4634/23 ως τεκμήριο του ρεπορτάζ.

Αυτή όμως δεν ήταν η μοναδική κίνηση της Τουρκίας στις 29 Δεκεμβρίου 2023. Η Τουρκία και πάλι εγγράφως και επισήμως ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει επιχειρησιακή δοκιμή πυραύλων S-400 στην τερματική περιοχή DALAMAN, σε ύψος άνω των 51.000 ποδών και προς τούτο έκλεισε την περιοχή ανατολικά ΡόδουΚαστελόριζου, την οποία παρανόμως και παραβιάζοντας τις αποφάσεις ΙCΑΟ 1950,1952 και 1958 εντάσσει και αυτή μέσα στο FIR Κωνσταντινούπολης. Δηλαδή η Τουρκία ανήγγειλε ότι η περιοχή ανατολικά Ρόδου- Καστελόριζου ανήκει στην τουρκική επικράτεια.

Οι περιοχές που έχουν «λοκάρει» οι Τούρκοι

Η ελληνική αντίδραση υπήρξε και εδώ ακαριαία. Αυθημερόν η ΥΠΑ εξέδωσε την διεθνή αγγελία Α 4635/29 Δεκεμβρίου 2023, στην οποία αναφέρει ότι η περιοχή ανατολικά Ρόδου – Καστελόριζου βρίσκεται μέσα στο FIR Αθηνών, όπου η μόνη αρμόδια αρχή να διακηρύσσει αγγελίες, σύμφωνα με τους κανόνες του ΙCΑΟ, είναι η ελληνική ΥΠΑ. Η τουρκική αγγελία Α 9947/29 Δεκ. 2023 εκδόθηκε χωρίς κανένα προηγούμενο συντονισμό ανάμεσα στα δύο κράτη και επομένως θεωρείται άκυρη και μη ισχύουσα για την περιοχή ανατολικά Ρόδου – Καστελόριζου που βρίσκεται μέσα στο FIR Αθηνών.

Ουσιαστικά, τυπικά και νομικά, η Τουρκία μετατρέπει τη διεθνή θάλασσα μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου σε τουρκική κυριαρχία/επικράτεια και τούτο διότι η κυβέρνηση δεν καταγγέλλει την Τουρκία στους διεθνείς οργανισμούς για να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και επειδή η περιοχή της τουρκικής βολής S-400 αποκόπτει τους κύριους αεροδιαδρόμους των πολιτικών αεροσκαφών από Ευρώπη σε Μέση Ανατολή και αντίστροφα.

Ωστόσο για τις τουρκικές δοκιμές S-400 στη Ζουράφα και μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου η Τουρκία εμμένει ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν τουρκική κυριαρχία και βρίσκονται εντός του FIR Κωνσταντινούπολης, οπότε οι δοκιμές των S- 400 θα γίνουν κανονικά.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει ως τεκμήριο την ελληνική διεθνή αγγελία Α 4635/29 Δεκ. 2023.

Ο Ερντογάν ακυρώνει και την κυριαρχία της Κύπρου!

Την ίδια ακριβώς ημέρα, στις 29 Δεκεμβρίου 2023, η Τουρκία με τη διεθνή αγγελία Α9933/ 29 Δεκεμβρίου 2023 ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελέσει επιχειρησιακή δοκιμή πυραύλων S-400 στην τερματική περιοχή της Αττάλειας, σε ύψος άνω των 51.000 ποδών.

Για τον λόγο αυτόν το κέντρο ελέγχου του FIR Αγκυρας συντονίζει με το FIR Κωνσταντινούπολης την όδευση της εναέριας κυκλοφορίας, δεδομένου ότι κλείνουν πολλοί αεροδιάδρομοι στα FIR Αγκυρας και FIR Κωνσταντινούπολης.

Ωστόσο, δεν ενημερώνεται το κέντρο ελέγχου του FIR Λευκωσίας, μολονότι η περιοχή της τουρκικής βολής S 400 στην Αττάλεια καταλαμβάνει και διεθνή θάλασσα εντός του FIR Λευκωσίας. Δηλαδή μετατρέπει και μέρος της διεθνούς θάλασσας του FIR Λευκωσίας σε τουρκική επικράτεια/κυριαρχία, στέλνοντας το FIR Λευκωσίας στον αγύριστο.

Για τη δοκιμή S-400 στην Αττάλεια θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να εξετάσει και την παράμετρο συνεργασίας με τη Ρωσία, δεδομένου ότι τις ίδιες ημερομηνίες το ρωσικό ναυτικό εκτελεί άσκηση με πυραύλους κοντά στην περιοχή της Αττάλειας. Μάλιστα, η Κύπρος με διεθνή αγγελία A 1973/28 Dek 2023 ανακοινώνει άσκηση του ρωσικού ναυτικού από τις 5 έως τις 31 Ιανουαρίου 2024 σε παραπλήσια περιοχή της Αττάλειας.

Έτσι στο τέλος του χρόνου η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε «να βρέξει» επιχειρησιακές δοκιμές πυραύλων S-400, οι δύο από αυτές μέσα στο Αιγαίο, με στόχο την ελληνική κυριαρχία, και η τρίτη στην ανατολική Μεσόγειο, εις βάρος της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας, το οποίο εξαφάνισε από τον χάρτη.

Πρόκειται για μια άκρως προκλητική εναντίον των ΗΠΑ επίδειξη δύναμης, πείσματος και εμμονής της Τουρκίας στους ρωσικούς πυραύλους S-400, τους οποίους η Τουρκία δηλώνει διεθνώς ότι δεν σκέπτεται καν να αποσύρει από το έδαφός της ή να εγκαταλείψει, έστω κι αν η εμμονή αυτή τής στοιχίζει την αμερικανική άρνηση χορήγησης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Οι τρεις ταυτόχρονες τουρκικές ασκήσεις με επιχειρησιακές βολές S-400, που καλύπτουν ολόκληρο το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενδεχομένως είναι η πρώτη ευρείας κλίμακας απειλητική αρνητική απάντηση της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και μάλιστα εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν στην Ελλάδα.

Μετατοπίζει τα όρια του FIR Κωνσταντινούπολης

Το σοβαρότερο όλων είναι το γεγονός ότι η Τουρκία επέλεξε το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα σε δύο σημεία, στον Βορρά με τη βραχονησίδα Ζουράφα και στο νοτιοανατολικό άκρο στην περιοχή ανατολικά Ρόδου – Καστελόριζου, για τις επιχειρησιακές δοκιμές βολών με S-400. Και οι δύο περιοχές των τουρκικών βολών καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία και καλύπτουν και τμήμα του FIR Αθηνών.

Η Τουρκία ποδοπατά με άνεση τις αποφάσεις 1950 52και 58 του ΙCΑΟ και μετατοπίζει τα όρια του FIR Κωνσταντινούπολης δυτικά μέσα στο FIR Αθηνών. Δι’ αυτού του τρόπου, προκλητικά, επιθετικά και ανενδοίαστα, η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να μετατοπίσει δυτικά, μέσα στο Αιγαίο, τα δυτικά θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας και τούτο διότι το FIR Κωνσταντινούπολης ακολουθεί τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας στη θάλασσα, σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα και στην περιοχή ανατολικά Ρόδου – Καστελόριζου.

Ο φάρος της βραχονησίδας Ζουράφα

Τέλος, είναι δύσκολο δημοσιογραφικά να καθοριστούν πλήρως οι στόχοι της Τουρκίας, δεδομένου ότι με τις τρεις δοκιμές, σε Ζουράφα, Ρόδο – Καστελόριζο και Αττάλεια, καθιστά ομπρέλα απαγόρευσης αεροπορικών μέσων προς την Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να στέλνει μήνυμα και προς το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This