Συζητούν χωρίς τον αρχηγό!

Άνοιξε ο προσυνεδριακός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ, ερήμην του Στέφανου Κασσελάκη, με το κείμενο των «τριών» για ένταξη των ευρωβουλευτών του κόμματος στη σοσιαλιστική ομάδα

Must Read

Ερήμην του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος συνεχίζει την περιβόητη «αδιαμεσολάβητη επαφή» με τον λαό, παρακάμπτοντας τις συλλογικές κομματικές λειτουργίες, έχει ανοίξει ο προσυνεδριακός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ με το κείμενο των «τριών» για ένταξη των ευρωβουλευτών στη σοσιαλιστική ομάδα.

Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Η πρότασή του τέως υπουργού Γιάννη Ραγκούση και των χαμηλού βεληνεκούς στελεχών Θ. Θεοχαρόπουλου και Κ. Ζαχαριάδη δεν αποτελεί τίποτε άλλο από ένα κέλυφος, αφού στον πυρήνα βρίσκεται η υπόδειξη να μετατοπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο οποίος κατά την άποψή τους δεν… κόβει πλέον εισιτήρια, στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, σαν ανάχωμα στην επέλαση των νεοφιλελεύθερων ιδεών του Κ. Μητσοτάκη.

Το έκανε λιανά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, δηλώνοντας πως «η σύγχρονη Κεντροαριστερά είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, άρα αυτό που προτείνουμε είναι η εναρμόνιση με τον κόσμο που ψηφίζει τον ΣΥΡΙΖΑ».

(Από… αριστερά): Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης

Η δημοσιοποίηση της πρότασης προτού καν κατατεθεί στην Πολιτική Γραμματεία είναι αυτό που κυρίως ενόχλησε τους ηγετικούς κύκλους, καθόσον η ημερήσια διάταξη στο κόμμα διαμορφώνεται χωρίς να προηγηθούν επίσημες προεδρικές ανακοινώσεις και κομματικές αποφάσεις.

Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ενισχύουν τη γενικότερη αίσθηση ότι το κόμμα κινείται χωρίς σαφή προσανατολισμό. Ηδη ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ένα συνεπές κομματικό στέλεχος που συνειδητά απέχει από ομαδοποιήσεις, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές (ΕΡΤ): «Εγώ δεν χωράω αλλού. Οπότε, για να είμαι και καθαρός, αποσαφηνίζω ότι είμαι στην Αριστερά γιατί είμαι αριστερός. Δεν είμαι κάτι άλλο. Το κόμμα έχει συγκεκριμένη άποψη και έχει τη δέσμευση του προέδρου εδώ στις Βρυξέλλες πριν από ενάμιση μήνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδρυτικό μέλος της Left και θα παραμείνει στη Left. Αν ο Αρβανίτης έχει μια άποψη και λέει “δεν πάμε στους ‘πράσινους'” δεν σημαίνει και κάτι. Σημαίνει ότι μου αλλάζει την ατζέντα και, αντί να συζητάμε άλλα θέματα που θα θέλαμε, συζητάμε την άποψη του Αρβανίτη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία».

Αναφερθείς στα ιδεολογικά – πολιτικά χαρακτηριστικά, επισήμανε «τα κόμματα δεν είναι βανάκια να κυκλοφορούν στο κέντρο, αριστερά, δεξιά για να μαζεύουν επιβάτες. Τα κόμματα έχουν μια ιστορική διαδρομή, μια αντίληψη των πραγμάτων και μια πρόταση προς την κοινωνία». Πρόσθεσε επ’ αυτού, εμφατικά: «Νομίζω ότι το πρόβλημα που έχει αυτή την εποχή, το οποίο θα το ξεπεράσει κατά τη γνώμη μου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε ήταν ταυτοτικό. Αλλωστε, γι’ αυτό διαφωνούσα και με τους αποχωρήσαντες που έβαζαν θέμα ταυτοτικό, ενώ δεν υπήρχε τέτοιο θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της Αριστεράς, με σύμβολα συγκεκριμένα, με ιστορία και, βεβαίως, με προοπτική στον χώρο της Ευρώπης και ευρωπαϊκό κόμμα σαφέστατο, ευρωπαϊκό κόμμα, φιλοευρωπαϊκό. Οπότε δεν μπαίνει τέτοιο θέμα και μπαίνει ξαφνικά μετά την αποχώρηση κάποιου. Μια Αριστερά άμα δεν είναι ριζοσπαστική δεν μπορεί να είναι και Αριστερά».

Από την πλευρά της ηγεσίας, ο γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης εξέφρασε ενόχληση, λέγοντας ότι το μεγάλο ζήτημα δεν είναι αυτή τη στιγμή «με ποιους θα κάθεσαι».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This