Πιερρακάκης για δημόσια πανεπιστήμια: Fake news τα περί υποχρηματοδότησής τους

«Η χρηματοδότηση που δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ», τόνισε ο υπουργός Παιδείας

Must Read

Των νέων νομοθετικών πρωτοβουλιών που προωθεί η κυβέρνηση για την Παιδεία υπεραμύνθηκε σήμερα ο Κυριάκος Πιερρακάκης, χαρακτηρίζοντας ανακριβείς, «φανταστικά σενάρια» και fake news τις κατηγορίες για υποχρηματοδότηση, υποβάθμιση και απαξίωση των δημόσιων ΑΕΙ, με στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την «ενίσχυση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «η χρηματοδότηση που δίνεται φέτος για το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ» και πρόσθεσε ότι η παρούσα μεταρρύθμιση είναι μια πρώτη από πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν.

«Το πλαίσιο, συνολικά, της μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στην Παιδεία, πρέπει να ακουμπήσει τα πάντα και για αυτό θέλουμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη έμφαση και πρόσθετο βάρος στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μέσω του νομοσχεδίου που φέρνουμε σήμερα. Είναι μα ευκαιρία που σαν χώρα οφείλουμε να αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αναφορικά δε με τις ποικίλες αντιδράσεις και τις έντονες διαμαρτυρίες για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, ο υπουργός ανέφερε τα εξής: «Έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες πολλές ανακρίβειες, πολλά φαντασιακά σενάρια και ανάμεσα τους υπάρχει ένα, ότι δήθεν μειώνουμε την χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια με στόχο κάποια φαντασιακή υποβάθμιση. Αυτό προφανώς δεν ισχύει και δεν το λέει κανένα μέλος της κυβέρνησης, αλλά το λένε οι αριθμοί από μόνοι τους. Το 2018 η χρηματοδότηση, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού των δημοσίων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ήταν 92 εκατ. ευρώ. Πέρσι, ξεπέρασε τα 133 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 41 εκατ. ευρώ. Άρα, κάθε χρόνο από το 2018 και μετά, η δημόσια χρηματοδότηση αυξάνεται, ενώ από το 2015-2018 κάθε χρόνο μειωνόταν».

Στη συνέχεια ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως «να πω ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν συναρτάται πάντοτε από τη συνθήκη της βούλησης μας, αλλά από τις δημοσιονομικές συνθήκες και αυτό το γνωρίζει καλά όποιος κυβερνά αυτό τον τόπο. Επίσης γνωρίζουμε ότι πέρα από τον τακτικό προϋπολογισμό, υπάρχουνε και άλλα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ υπάρχουν και τα ΣΔΙΤ» και υπογράμμισε ότι «από το Ταμείο Ανάκαμψης, ειδικά τώρα ενδεικτικά αναφέρω ότι τα δημόσια πανεπιστήμια θα λάβουν επιπροσθέτως 113 εκατ. ευρώ για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας».

«Είναι σαν ένα δεύτερο τακτικό προϋπολογισμό στοχευμένο στην έρευνα, και βέβαια πρόσθετα κονδύλια από το ΕΣΠΑ της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, και περίπου 700 εκατ. σε ΣΔΙΤ για εθνικές εστίες. Αν κανείς τα αθροίσει αυτά, η χρηματοδότηση που δίνεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι πολύ μεγάλη και ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο υπουργός Παιδείας και σημείωσε ότι «πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω; Καθέτως ναι. Δεν διαφωνήσει κανείς σε αυτή τη αίθουσα με αυτό, αλλά από κει και πέρα, το να λέμε ότι υπάρχει υποβάθμιση της χρηματοδότησης τους, όταν η χρηματοδότηση αυξάνεται συστηματικά, δεν είναι τίποτα άλλο παρά fake news».

«Χρειάζεται να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση. Διάλογος θα υπάρξει. Αυτό όμως που θα υπάρξει ακόμα περισσότερο θα είναι ορμή, ταχύτητα, μεταρρυθμιστική φορά και διάθεση για πολύ μεγάλες αλλαγές», κατέληξε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This