Το πολωνικό πραξικόπημα και η Ελλάδα

Must Read

Όλα όσα συνέβησαν στην Πολωνία μετά τις τελευταίες εκλογές, ήταν κωμικοτραγικά – αφού στην αρχή το ηττημένο κόμμα (PiS) δεν ήθελε να εγκαταλείψει την εξουσία. Καθυστέρησε δε τη μεταβίβαση της κυβέρνησης, σχηματίζοντας μία νέα – παρά το ότι δεν είχε την πλειοψηφία στη Βουλή!

Όταν τελικά η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την εξουσία, ξεκίνησε αμέσως με την αναμόρφωση των ΜΜΕ – κλείνοντας τα de facto στις 27 Δεκεμβρίου και αποκαθιστώντας τη λειτουργία τους την ίδια ημέρα, με την αντικατάσταση όμως όλου του προσωπικού τους με άτομα πιστά στον Τουσκ. Στην ουσία λοιπόν, το κυβερνητικό έργο ξεκίνησε αφενός μεν παραβιάζοντας το νόμο, αφετέρου το Σύνταγμα – σημειώνοντας πως η νέα κυβέρνηση τώρα είναι πιστή στην ΕΕ, μάλλον φιλική προς τη Γερμανία, νεοφιλελεύθερη, υποτελής στις ΗΠΑ και αντιρωσική.

Εν προκειμένω, το γερμανικό Spiegel, σε άρθρο του με τον τίτλο «Ο δύσκολος δρόμος του D. Tusk προς την αλλαγή εξουσίας – μπορεί ακόμη να σωθεί η δημοκρατία της Πολωνίας;», είχε γράψει τα εξής:

«Η αποστολή του Tusk υπερβαίνει κατά πολύ μία κανονική αλλαγή κυβέρνησης, σε μία δημοκρατία της ΕΕ: πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο ενός πολιτικού συστήματος που οι δεξιοί λαϊκιστές έχουν οικειοποιηθεί αυστηρά και παράνομα»!

Περαιτέρω, οι βουλευτές του PiS, προσέφυγαν στο Συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας, εναντίον των μέτρων που λήφθηκαν για τα ΜΜΕ από την κυβέρνηση Tusk – με αποτέλεσμα να κριθούν αντισυνταγματικά. Εν τούτοις, η κυβέρνηση αγνόησε την απόφαση – ενώ το αρμόδιο υπουργείο πολιτισμού απάντησε με ανακοίνωση του λέγοντας ότι, «η απόφαση δεν έχει νομική ισχύ, αφού το ίδιο το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν είναι ανεξάρτητο και αμερόληπτο»!

Όπως φαίνεται τώρα, ο λόγος για τον οποίο ο Τουσκ αποφάσισε να αγνοήσει τους νόμους και το Σύνταγμα της Πολωνίας, μετατρέποντας την κρατική τηλεόραση σε «TV Tusk», είναι πιθανότατα οι επερχόμενες τοπικές εκλογές σε 4 μήνες – όπου, εάν ήθελε να τηρήσει τους νόμους, δεν θα ήταν σε θέση νομικά να προβεί τόσο γρήγορα στις αλλαγές, για να είναι σε θέση μέσω της τηλεόρασης να επηρεάζει την κοινή γνώμη.

Την ίδια στιγμή, φροντίζει να διατηρεί τα μέτρα του προκατόχου του – όπως την αύξηση του επιδόματος τέκνων στα 184 € μηνιαία, καθώς επίσης την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Μπορεί δε να τα αντέξει οικονομικά, επειδή θα επιδοτηθεί με έως 25 δις ευρώ από τις Βρυξέλλες – ένα ποσόν που προοριζόταν να δοθεί ως ενίσχυση στην Πολωνία για την κάλυψη του κόστους της πανδημίας, αλλά είχε στερηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του PiS, με την επίκληση των παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου.

Ο βασικός λόγος βέβαια της παρακράτησης αυτών των κεφαλαίων από την ΕΕ, δεν ήταν οι υποτιθέμενες παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου, αλλά η αντίθεση του PiS στην ατζέντα των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς επίσης στην κατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη την ΕΕ – αφού μόνο όταν συνέβησαν αυτά τα δύο, η Κομισιόν διαμαρτυρήθηκε ξαφνικά για «παραβιάσεις της αρχής του κράτους δικαίου».

Ο Τουσκ άλλωστε ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το 2014 έως το 2019 και πιστός οπαδός της πολιτικής της ΕΕ – οπότε εύλογα λέγεται πως η ΕΕ χρηματοδότησε την ανάληψη της εξουσίας εκ μέρους του, καθώς επίσης το πραξικόπημα του στην Πολωνία. Πόσο μάλλον όταν δεν έχει επικρίνει καθόλου την παραβίαση των νόμων εκ μέρους του – ούτε την αγνόηση των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Μία επόμενη παρατήρηση ορισμένων, είναι πως έτσι λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ – με την έννοια πως οι νόμοι και τα Συντάγματα είναι άχρηστα, ενώ το μόνο που μετράει είναι η τυφλή υποταγή στη νεοφιλελεύθερη και διατλαντική πολιτική γραμμή.

Κλείνοντας, τέτοιους φόβους δεν έχει η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη – αφού ήδη λειτουργεί ως «ενός ανδρός Αρχή», υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες, ελέγχει πάνω από το 85% των ΜΜΕ, Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διαθέτει η Ελλάδα, προωθεί την ατζέντα των ΛΟΑΤΚΙ και νομιμοποιεί τους παράνομους μετανάστες.

Άλλωστε είναι πλήρως υποταγμένη στη νεοφιλελεύθερη και διατλαντική πολιτική γραμμή, ακόμη και σε θέματα εθνικής κυριαρχίας – όπως στην περίπτωση της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου με την Τουρκία, της Θράκης, της παροχής βίζας στους Τούρκους που θα διευκολύνει την «ειρηνική διείσδυση» τους στα νησιά μας, της μη αντίδρασης της για τις νέες τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που εγκαθίστανται στην Κύπρο κοκ., με την αξιωματική αντιπολίτευση διακοπές στις Σπέτσες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This