Παζάρι στο Μαξίμου για τους γκέι γάμους

Ο Μητσοτάκης και η αυλή του έχουν σχηματίσει λίστες με «εκλεκτούς» και «ανεπιθύμητους», ενώ τάζουν... υπουργικές καρέκλες σε όσους βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο!

Must Read

Σε μια εντελώς υποκριτική διαδικασία εξελίσσεται η αποδέσμευση των βουλευτών της Ν.Δ. από την κομματική πειθαρχία, εν όψει της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

  • Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ένα όργιο παζαριών, με υποσχέσεις και πάρε δώσε για υπουργικές καρέκλες, το οποίο κάθε ημέρα που περνάει φουντώνει περισσότερο και γίνεται κυνικότερο. Εχοντας αφήσει κατ’ επίφαση το δικαίωμα στους βουλευτές να επιλέξουν την ψήφο τους, ο Κ. Μητσοτάκης και ο περίγυρός του έχουν σχηματίσει λίστες με «εκλεκτούς» και με «ανεπιθύμητους», ανάλογα με τη στάση τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Και όσοι εκδηλώνουν την ανοικτή αντίθεσή τους στο νομοθέτημα αντιμετωπίζουν έναν ιδιότυπο μακαρθισμό από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τους θέτει ολοκληρωτικά απέναντι. Είναι τέτοιο μάλιστα το σκηνικό πλέον, που κάνει πολλούς γνώστες του παρασκηνίου να σημειώνουν ότι θα ήταν πιο έντιμο να έχει επιβληθεί κομματική πειθαρχία, αντί αυτού του ευτελισμού της «ψήφου συνείδησης».

Το δέλεαρ της υπουργοποίησης είναι η πιο θεμιτή από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Η δεύτερη βαθμίδα έχει να κάνει με τα μηνύματα που διαχέονται, ότι όποιοι καταψηφίσουν μπαίνουν οριστικά σε «black list», ανεξαρτήτως άλλων κριτηρίων και προσόντων. Το τρίτο και πιο ανήθικο μέσο είναι οι απειλές ότι οι βουλευτές αυτής της κατηγορίας όχι μόνο θα μείνουν εκτός νυμφώνος αλλά και θα δουν, τιμωρητικά, να λαμβάνουν κυβερνητικά οφίτσια οι τοπικοί τους ανταγωνιστές.

Η προσπάθεια, που αναμένεται να κλιμακωθεί από τις επόμενες ημέρες έως τα μέσα Φεβρουαρίου, κατατείνει στο να πειθαναγκαστούν οι διαφωνούντες, απειλούμενοι και με την πολιτική τους επιβίωση, να μετατοπιστούν στην «γκρίζα» ζώνη της αποχής.

Μέχρι στιγμής οι βουλευτές που έχουν δηλώνει ανοικτά ότι θα καταψηφίσουν, εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, είναι οι Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Καραγκούνης, Αν. Καραμανλή, Ανδ. Κατσανιώτης, Ν. Μηταράκης, Μαξ. Χαρακόπουλος, Θ. Λεονταρίδης. Φ. Αραμπατζή, Βασ. Γιόγιακας. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και ορισμένοι από τους σκληρά διαφωνούντες αποφεύγουν να πουν το διά ταύτα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο της αναδίπλωσης προς την αποχή για να αποφύγουν την μήνιν του πρωθυπουργικού συστήματος εξουσίας. Αλλοι, όπως ο Αγγ. Συρίγος, σπεύδουν να κάνουν υπό το κλίμα αυτό την κυβίστησή τους. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μαζί με εκείνους που δεν το έχουν πει δημοσίως, τα «όχι» καταγράφονται περί τα δεκαπέντε.

Απώτερος σκοπός

Πάντως, εκείνο που επιδιώκεται με αυτές τις μεθόδους είναι να «ροκανιστούν» δραστικά και οι επιρροές του Αντ. Σαμαρά εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε χάνοντας αρκετά, όπως υπολογίζεται, από τα «όχι» προς την αποχή να βγει αποδυναμωμένος από την ιδιόμορφη αυτή αναμέτρηση ισχύος με τον κ. Μητσοτάκη.

Ενδεικτικό είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός μετά τον -άλλοτε εξ απορρήτων του- Δημ. Βαρτζόπουλο, που κάνοντας στροφή 180 μοιρών τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, μετρά ήδη άλλη μία απώλεια, καθώς ο εκ Θεσσαλονίκης Στρ. Σιμόπουλος μετέτρεψε την αρνητική ψήφο του σε αποχή. Χαρακτηριστικό επίσης του bullying που ασκείται είναι ότι, ενώ με τον κ. Σαμαρά αναμένεται να συνταχθούν και οι επίσης βουλευτές Μεσσηνίας Μιλ. Χρυσομάλλης και Π. Μαντάς, αφήνεται να διαρρεύσει ότι, εάν επιμένουν στο «όχι», θα δουν να υπουργοποιείται ο τοπικός «θανάσιμος εχθρός» τους Γ. Λαμπρόπουλος. Ενας άλλος βουλευτής του ίδιου κλίματος, ο Κ. Βλάσσης της Αρκαδίας, λέει με πικρό χιούμορ ότι ήδη έχει βιώσει κάτι ανάλογο. «Για να γίνεις υπουργός στη σημερινή κυβέρνηση, αρκεί να έχεις κατέβει υποψήφιος στην Αρκαδία και να έχεις βγει τρίτος» σχολίαζε δηκτικά, αναφερόμενος στην πρόσφατη υφυπουργοποίηση της Ιωάννας Λυτρίβη, που το 2019 ήταν τοπική του αντίπαλος, αλλά πάτωσε σε σταυρούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο κ. Σαμαράς εισπράττοντας όλες αυτές τις πιέσεις έχει σκληρύνει και τη δική του στάση, απορρίπτοντας σε όσους έρχονται σε επαφή μαζί του την «ενδιάμεση λύση» της αποχής και επιμένοντας στην ανάγκη καταψήφισης. Η αίσθηση που δίνεται στο παρασκήνιο αυτήν τη στιγμή είναι ότι και οι δύο πλευρές τεντώνουν το σχοινί…

Με ενδιαφέρον αναμένεται, ως εκ τούτου, η τελική στάση και άλλων διαφωνούντων, όπως ο Θ. Πλεύρης, τον οποίο λέγεται ότι έχει «επιφορτιστεί», για να τον… νουθετήσει και να τον μεταφέρει στην αποχή, ο Αδ. Γεωργιάδης. Προς την αποχή προσανατολίζεται ο Μ. Σαλμάς στην Αιτωλοακαρνανία, η οποία έχει μείνει χωρίς υπουργό, αλλά καραδοκεί -αν και νεοεκλεγείς- ο Θ. Παπαθανάσης λόγω των στενών σχέσεών του με τον Κ. Χατζηδάκη.

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε και η δημόσια διαφοροποίηση του μέχρι πρότινος υπουργού Προστασίας του πολίτη Γ. Οικονόμου, τον οποίο λέγεται ότι το Μαξίμου, μη αρκούμενο στην αποπομπή του, θέλει να τον «αφανίσει» πλέον και σε επίπεδο Φθιώτιδας.

Πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, από όπου δεν υπάρχει στην κυβέρνηση κανένας υπουργός. Ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη (Α’ και Β’) υπάρχουν μόνο δύο υφυπουργοί, η Ελ. Ράπτη και ο Δημ. Βαρτζόπουλος, με αποτέλεσμα η υποσχεσιολογία να δίνει και να παίρνει αυτές τις ημέρες. Στη Λάρισα, επίσης, που δεν έχει σήμερα υπουργική εκπροσώπηση, ο Χρ. Κέλλας αμφιταλαντεύεται, προκειμένου να ελπίζει σε μια θέση υφυπουργού, δεδομένου ότι ο Μ. Χαρακόπουλος είναι στη «μαύρη λίστα» και ο Χρ. Καπετάνος νεοεκλεγείς. Στη διπλανή Μαγνησία για τον Χρ. Μπουκώρο, που ασφυκτιά εν μέσω δύο υφυπουργών, η αποχή προσφέρεται ως χαραμάδα, την ώρα όμως που ειδικά η Ζ. Μακρή για να κρατήσει τη δική της καρέκλα πάει εντελώς κόντρα στην εκλογική της βάση και τους ισχυρούς τοπικούς παράγοντες που τη στήριξαν.

Ενα ειδικό σκηνικό παρατηρείται πιο βόρεια, στις Σέρρες. Εκεί, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, ο Κ. Καραμανλής έμεινε μεν εκτός κυβέρνησης, αλλά δεν «επιτρέπει» να τον προσπεράσει και ουδείς από τους άλλους τοπικούς βουλευτές. Αυτό απελευθέρωσε από τις πιέσεις τη Φ. Αραμπατζή και τον Θ. Λεονταρίδη, που πήραν καθαρή θέση υπέρ του «όχι».

Ο Βορίδης της… αποχής άναψε εσωκομματικές φωτιές στον Κυριάκο

Γόρδιος δεσμός έχει δημιουργηθεί την ίδια ώρα στο μέτωπο με τους υφυπουργούς. Η προνομιακή αντιμετώπιση που αρχικά ανακοινώθηκε για τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, καθώς ζητούν την ίδια μεταχείριση και οι υφυπουργοί που θα επιλέξουν την οδό της αποχής, ζητώντας να μην παραιτηθούν. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν πρόκειται για έναν ή δύο, αλλά τουλάχιστον για επτά, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των κοινοβουλευτικών υφυπουργών. Πέραν της Μ. Κεφάλα, δεν θέλουν να το ψηφίσουν επίσης οι Γ. Κεφαλογιάννης, Γ. Μπούγας, Στ. Κελέτσης, Δ. Σταμενίτης και Ι. Παππάς αλλά και ο Κ. Κυρανάκης.

Το ενδεχόμενο να τύχουν εξαίρεσης και αυτοί έχει προκαλέσει, στο μεταξύ, νέο αναβρασμό μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι είναι στα… κάγκελα με τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται.

Την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι καλούνται να υπερψηφίσουν και να υποστούν το πολιτικό και εκλογικό κόστος στις περιφέρειές τους, δεν κρύβουν ότι νιώθουν τα «κορόιδα» της υπόθεσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να διευκρινίσει τι θα ισχύει τελικά, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, και αυτή η σύγχυση υποκρύπτει μια ιδιοτέλεια. Μεταξύ των διαφωνούντων υφυπουργών συμπεριλαμβάνονται και δύο ακραιφνείς σαμαρικοί (οι κύριοι Σταμενίτης και Παππάς), προκειμένου να τους «αποκολλήσει» από το άρμα -και τις αριθμητικές καταγραφές- του πρώην πρωθυπουργού…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This